• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bularab, hibridni pas sa liste zabranjenih rasa

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Medijski senzacionalizam "prikačio" je ovom psu iz Australije osobine agesivnog nasilnika, ali njegova uloga zavisi od vlasnika koji može da ga pretvori u mašinu koja melje ili nežnog i druželjubivog porodičnog psa

  • 1
Bularab Bularab Foto: Shutterstock/Ruglig

Bularab je pas hibridne rase čije je poreklo povezano sa engleskim bulterijerom, hrtom, kratkodlakim ptičarima, a kasnije i ukrštanjem sa većim rasama poput mastifa i nemačke doge. Snažan, odan i aktivan, bularab je nasledio neke od najboljih osobina iz rasa koje su učestvovale u stvaranju njegove loze.

Bularab ima nekoliko imena, pa je poznat i kao arapski bik i australijski svinjar. On je uzgajan da bi imao izuzetne veštine lovca, a mešanje većih rasa u njegov budući izgled, od bularaba je stvorio odlične pse čuvare. Iako je bularab lojalan vlasniku, on nije za vlasnike koji prvi put nabavljaju psa. Bularab se teško socijalizuje, još teže obučava i može da postane veoma agresivan, ali narav svakog psa isključivo zavisi od naravi njegovog vlasnika.

Poreklo bularaba, tipične osobine i reputacija rase

Australijski odgajivač Majk Hodžens pokrenuo je stvaranje bularaba 1972. godine, ukrstivši engleskog bul terijera (leglo sa navodno 50 procenata DNK ove rase) sa mešancem nemačkog kratkodlakog ptičara i hrta. Dobijenu rasu razvijao je za lov divljih svinja. Kako je bularab postajao popularan među lovcima, pridodati su mu geni mastifa i nemačke doge, kako bi se povećala veličina psa.

Bularab je dobar trkač i plen, koji namiriše na udaljenosti i do 6km, može da progoni po više kilometara. On je pas snažnog tela i još jačih vilica: posle određenog vremena progona on usmrti plen jednim ugrizom za vrat ili glavu.

Težina bularaba je od 30 do 50 kg, a visina u grebenu od 60 do 68 cm, sa manjim ili većim odstupanjima.

Danas je bularab malobrojna rasa, ali mu ne preti nestajanje. Sklon je agresiji, pogotovo ako nije pravilno socijalizovan, i nalazi se na listi zabranjenih rasa. Australijska organizacija za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA Australia) zalaže se za smanjenje ili prestanak lova na divlje svinje, čime bi se prirodno smanjio broj bularaba.

Temperament bularaba

Negativni stereotipi vezani su za psa bularaba, baš kao što pitbulovi i druge rase bul tipa imaju nepravedno lošu reputaciju. Oni se smatraju agresivnim i nasilnim psima, zbog tragedija u kojima su učestvovali. Vlasnici bularaba i njegovi ljubitelji kažu da je ovako loša reputacija rase prenaglašena, jer je bularab izuzetno lojalan porodični pas mirnog i nežnog karaktera, pod uslovom da je pravilno vaspitan i socijalizovan. Bularab traži iskusnog vlasnika i nije dobar izbor za početnike.

Bularab ima neverovatno jak nagon za lovom i plenom i bez osvrtanja će pojuriti ako nanjuši miris koji ga mami. Stoga ovaj pas mora uvek da bude u bezbednom, otvorenom prostoru, kao što je dvorište, ili na povocu dok ste napolju. S obzirom na njegovu veličinu, najbolje se oseća u velikom domu sa dosta otvorenog prostora. Bularab će živeti dobro i u malom prostoru, ali mora češće da izlazi u šetnju i da bude aktivan.

Bularab zna da bude vrlo umiljat i druželjubiv, ali je i nepoverljiv prema nepoznatima, pa je to dobra predispozicija za psa čuvara.

Kada je pravilno socijalizovan, bularab pokazuje toleranciju prema deci i drugim ljubimcima. Može da pokaže nervozu pred malim kućnim ljubimcim, ali njegovo ponašanje zavisi pre svega od vaspitanja i obuke koju mu vlasnik priušti, a manji udeo u njegovom ponašanju će imati i genetika.

Nega dlake, zdravlje i ishrana bularaba

Dlaka bularaba je kratka i gusta, pretežno krem ili bela sa mrljama smeđe, žute i crne boje, dok neki psi mogu da imaju tigrasti uzorak dlake i tamniju boju.

Kad je reč o zdravlju, rasa je predisponirana nekim oboljenjima koja su tipična za rase koje su učestvovale u njegovom stvaranju: Sve zdravstvene tegobe sa kojima se suočavaju hrt, nemački kratkodlaki ptičar i engleski bul terijer mogu da muče i bularaba. Iako je većina ovih pasa zdrava, treba obratiti pažnju na mogućnost pojave katarakte, kriptorhizma (tegoba sa testisima), epilepsije i odlubljivanja očnog sočiva.

Bularab je sklon gojenju, pogotovo ako mu je uskraćeno da bude aktivan, pa mu treba obezbediti najmanje pola sata do sat vremena dnevne šetnje, uz aktivnu igru. Idealni obroci za bularaba biće hrana za velike rase sa visokim nivoom energije.

Redovne kontrole kod veterinara, provera ušiju, nega noktiju i kože, te briga o njegovim zubima će osigurati da bularab bude zdrav pas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari