• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šajlo, blizanac nemačkog ovčara: Ima grub i primitivan lik, blag karakter i "kaput" za sva godišnja doba

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pas koji liči na staronemačkog pretka je veliki ali nežan i inteligentan, u njegovom leglu ima od šest do 12 štenaca i može da živi dvadeset godina

  • 0
Šajlo ovčar

Šajlo ovčar Foto: Shutterstock/Kristina Osborne

Šajlo ovčar je veliki, nežan pas prijateljskog temperamenta, lojalan i zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici i odličan pas čuvar. Šajlo je inteligentan i osetljiv, dobro uči i obavlja sve zadatke, odlično se slaže sa decom, ali i sa drugim porodičnim ljubimcima. Šajlo se ističe u različitim aktivnostima, uključujući poslušnost, agilnost i radne uloge, uživa u fizičkoj aktivnosti, ali nije hiperaktivan i odlično se prilagođava različitim životnim stilovima vlasnika.

Istorija rase šajlo ovčar

Šajlo ovčar nastao je u Njujorku (SAD), 70-ih godina 20. veka, zahvaljujući ljubiteljki nemačkih ovčara Tini Barber koja je poželela da ukrštanjem dobije psa sličnog staronemačkom ovčaru i postigla da šajlo bude zvanično priznat 1990. godine. Šajlo je jedinstveni mešanac nemačkog ovčara i aljaskog malamuta, stvoren sa većinom osobina nemačkog ovčara, ali nežnijeg temperamenta. Šajlo ovčar ima svoj standard i priznale su ga kinološke organizacije ACA, APRI, ARBA, DRA, ISSR, NKC, NSBR.., ali nije doživeo priznanje AKC (Američki kinološki klub), piše Dogtime.

Rasa je skoro nepoznata i retka i uzgaja se u nekim državama SAD i pojedinim kanadskim provincijama. Visina šajla je od 66cm do 76cm, a težina od 36kg do 60 kilograma. U leglu može da bude od šest do 12 štenaca.

Šajlo ovčar

Šajlo ovčar Foto: Shutterstock/Michael-1123

Nega šajlo ovčara

Šajlo ovčar je dugodlaki pas, u boji sivoj, srebrnastoj, ili je potpuno crn ili crn sa paležom, a ponekad se viđa i u drugim kombinacijama. Linja se jednom godišnje, a zahvaljujući gustoj dlaci podnosi veoma niske temperature. On veoma liči na nemačkog ovčara od koga je viši i krupniji i deluje grublje i primitivnije. Iako nije pas za alergične vlasnike, ne zahteva preteranu negu dlake: dobro, svakodnevno četkanje treba da pomogne da izgleda uredno, a kupanje se preporučuje po potrebi, blagim šamponom, kako se ne bi uklonila prirodna ulja. Šajlo obožava trčanje i igru u snegu, a ne zazire od kupanja u bazenu, reci ili jezeru tokom letnjih vrućina.

Ne preporučuje se šišanje šajla, jer njegova dlaka, iako dvostruka, rashlađuje i greje: šajlo je pas sa dlakom za sve vremenske prilike.

Svakodnevno proveravajte njegove uši i čistite ih prema preporuci veterinara. Podrezujte mu nokte, pratite stanje njegovih zuba, a posebnu pažnju obratite ako je još štene: ne dozvolite da trči ili da se igra na tvrdim podlogama kao što je trotoar dok ne napuni najmanje dve godine i dok mu zglobovi ne budu potpuno formirani. Šajlo mora da bude i mentalno stimulisan, kako se ne bi dosađivao i postao destruktivan.

Šajlo ovčar

Šajlo ovčar Foto: Shutterstock/

Zdravlje šajlo ovčara

Šajlo je zdrav pas koji se retko razboli. Zbog aktivnosti i živahnog temperamenta najviše mu pogoduje boravak na otvorenom, a može da živi u stanu, pod uslovom da ga vlasnik izvodi napolje na aktivnosti, uz dosta kretanja, trčanja i šetnje. Šajlo spada u dugovečne rase: njegov životni vek je do 15 do 17, čak i dvadeset godina.

Iako je zdrava rasa, šajlo može da bude predisponiran za panosteitis (povremeno hramanje i bol u kostima koje pogađa mlade pse), megaezofaus (uvećanje, odnosno proširenje i slabljenje jednjaka), displazija kuka, nadimanje i uvrtanje želuca, perianalna fistula (bolna, hronična infekcija ili rane oko anusa). Šajlo ovčar je sklon i gojenju, pa ga treba hraniti visokokvalitetnim obrocima i priuštiti mu aktivnosti najmanje sat vremena u toku dana.

Šajlo ovčar

Šajlo ovčar Foto: Shutterstock/Nadine Catalano

Temperament i obuka šajlo ovčara

Šajlo nije agresivan pas: on je razigran i prijateljski raspoložen, što pogoduje porodicama sa decom. Nije dobar za psa čuvara. Uprkos dobrćudnom temperamentu, potreban mu je jak i odlučan vlasnik, čvrstog stava.

Ovaj pas je inteligentan i dobro reaguje na obuku. Nežan je ali posvećen i dobar kao službeni ili terapijski pas. On je privržen i pun ljubavi i odlično se slaže sa drugim psima, ali rana socijalizacija je bitna kako bi postao prijateljski raspoložen i društveno prihvatljiv.

Poznato je da šajlo ima izuzetnu intuiciju i ume da "čita" emocije vlasnika, pa je odličan terapeutski pas, spasilac i tragač. Neće odbiti druženje sa porodicom ispred TV, čak će sa vlasnikom gledati filmove i uživati u toplini doma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari