• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj pas je zabranjen u mnogim zemljama: "Hvatač robova" koga su zloupotrebili i uništili

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Velikoj Britaniji, na Fidžiju, Trinidadu i Tobagu, Malti, Kipru, u Norveškoj, Australiji, Hong Kongu, bez posebne sudske dozvole nije dopušteno bilo kakvo posedovanje "file brasileiro", poznatog kao brazilski pas

  • 0
Brazilski pas Brazilski pas Foto. Shutterstock/Olga Gorovenko

Fila brasileiro, poznat kao brazilski pas i brazilski mastif je rasa pasa koja je zabranjena u mnogim zemljama sveta. Prvi put je uzgajan u 15. veku, sa prvobitnom namenom da štiti stoku i hvata predatore. Nažalost, rasa je korišćena za progon i hvatanje robova koji su želeli da pobegnu iz zatočeništva. Istorija uzgoja ove rase zbog zloupotrebe rezultirala je razvojem instinkta za antisocijalno i neželjeno ponašanje, prenosi Thesun.co.uk.

Danas je "fila brasileiro" zabranjen u mnogim zemljama, a u Velikoj Britaniji nije dopušten njen uzgoj i posedovanje zahvaljujući donošenju Zakona o opasnim psima iz 1991. godine. Te godine donet je skupštinski akt kojim se zabranjuje vlasništvo nad određenim rasama pasa, pa se i brazilski pas našao na udaru.

Zakon o opasnim psima takođe je ojačao zakonske odgovornosti vlasnika svih rasa pasa; ukoliko njihov pas pokaže loše ponašanje u javnosti, njegov vlasnik će biti odgovoran i kažnjen.

Brazilski pas Brazilski pas Foto. Shutterstock/Julia Siomuha

Da li je brazilski pas zabranjen u drugim zemljama

Velika Britanija nije jedina zemlja koja je zabranila brazilskog psa: na ostrvima Fidži, u Norveškoj, na Malti, u Australiji, Hong Kongu i Kipru nezakonito je posedovati "fila brasileiro" bez posebne, sudski overene dozvole.

U Turskoj je nelegalno posedovati i uzgajati ovu rasu koja je na Trinidadu i Tobagu svrstana među opasne pse što znači da se ne može uvoziti, a mužjaci moraju biti kastrirani. Brazilski pas po FCI klasifikaciji spada u II grupu, gde su pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi.

Šta o zabranjenim rasama kaže Zakon Velike Britanije

Zvanični sajt Vlade Velike Britanije kaže da je nelegalno posedovati, prodavati, napuštati, poklanjati ili uzgajati zabranjene rase pasa.

Brazilski pas Brazilski pas Foto. Shutterstock/Olga Gorovenko

Na ovom sajtu, između ostalog, piše sledeće:

"Da li je vaš pas zabranjeni tip, zavisi od toga kako izgleda, a ne od njegove rase ili imena. Na primer, ako pas odgovara mnogim karakteristikama pit bul terijera, možda je zabranjeni tip. Ako imate zabranjenog psa, policija ili upravnik za pse u lokalnom odboru može ga oduzeti i zadržati, čak i ako se ne ponaša opasno ili nije bilo pritužbe na njegovo ponašanje. Policiji će možda biti potreban sudski nalog da to uradi. U tom slučaju, trebalo bi da angažujete advokata kako biste zaštitili svoja zakonska prava.

Ako možete da pružite dokaz da je pas bezopasan, uprkos tome što je ilegalna rasa ili pripada opasnim tipovima pasa, možete podneti zahtev za dobijanje dozvole o izuzeću.

Ukoliko dokažete na sudu da vaš pas ne predstavlja opasnost po društvo i pojedince, biće vam dopušteno da ga zadržite uz "nalog za uništavanje". Ovo su posebni uslovi pod kojima se podrazumeva sterilizacija psa, osiguranje treće strane i obaveza da pas nosi korpu i da bude na povocu u svakom trenutku u javnosti. Nije dozvoljeno psa prodati, pokloniti ili odvesti u azil ili drugu ustanovu. Ako se prekrši bilo koji od ovih uslova, primeniće se nalog za uništavanje, odnosno usmrćivanje psa".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari