• 2

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kane korso, dobroćudni džin iz loze koja seže do Starog Rima

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

On je blag i miran pas stabilnog temperamenta i uprkos izgledu koji neki smatraju zastrašujućim, i te kako je privržen i nežan kućni ljubimac

  • 2
Kane korso Foto: Shutterstock/Bojack

Kane korso je veliki i mišićav radni samouvereni pas čija loza seže do Starog Rima. On je moćan pas neustrašive, budne prirode i zbog svoje veličine i potrebe za vežbom i učenjem nije prikladan za sve vlasnike. Ipak, ovaj nežni div često je pogrešno shvaćen i može da bude odličan kućni ljubimac i pratilac. Vlasniku nesalomivog karaktera koji voli velike, zaštitnički nastojene i atletski građene pse, kane korso će biti idealan ljubimac.

Dlaka kane korsa je kratka i gruba, viđa se u crnoj, olovno sivoj, plavičasto sivoj, svetlo sivoj, svetlo sivo mrkoj, boji jelenske kože i tamno sivo mrkoj, pegavo sivoj (pruge različitih nijansi sivo mrke ili sive). Kod pasa sivo-mrke boje i pegavo sivih jedinki postoji crna ili siva maska na njušci, koja ne treba da prelazi liniju očiju. Prihvatljiva je mala bela mrlja na grudima, na vrhovima šapa i na nosniku.

Kane korso spada u II FCI grupu pasa kojoj pripadaju pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi. Visina kane korsa u grebenu je od 64 do 68 cm (mužjaci), dok su ženke malo manje (60 do 64 cm). Težina ovog psa je od 40 do 50 kilograma. Životni vek kane korsa je od decenije do 12 godina.

Istorija rase kane korso

Kane korso je nastao u Italiji i može se pratiti do antičkih vremena. Molos, izumrli pas tipa mastifa, predak je kane korsa i sličnih pasa mastifa. Tokom svoje rane istorije, kane korso je bio pas čuvar, ratni pas i vešt lovac na razne vrste divljači, uključujući i veoma krupnu divljač.

Prvi i Drugi svetski rat izazvali su značajan pad populacije ove rase, ali mali broj pasa je i dalje postojao. Tokom 70-ih godina prošlog veka, entuzijasti rase kane korso bili su odlučni u tome da obave preporod rase što su i uradili.

Temperament rase kane korso

Kane korso je rezervisan, tih, blag, miran, stabilan pas ujednačenog temperamenta. Uprkos izgledu, koji neki ljubitelji pasa smatraju zastrašujućim, kane korso je i te kako privržen i nežan ljubimac. On stvara jaku i duboku emotivnu vezu sa svojom porodicom koju štiti do poslednje kapi krvi. Uz pravilnu socijalizaciju i obuku, kane korso će biti i najbolji prijatelj deci. Ipak, važno je da deca nauče kako da se ponašaju u blizini ovog psa koji ih može nehotice povrediti u igri, pa je neophodan konstantan nadzor. Čak i kad je izuzetno nežan, kane korso može slučajno da prevrne i ljude i nameštaj.

Kad je reč o oglašavanju kane korsa, on ne laje bez potrebe, ali mu je glas takav da zastrašuje i pravi veliku buku. Možete ga naučiti da ne laje bez preke potrebe, ali ga nikad nemojte kažnjavati zbog lajanja.

Kane korso Foto: Shutterstock/Samoilovaolena

Obuka i aktivnost rase kane korso

Vežbanje i obuka su najvažniji za kane korsa. On zahteva čvrstu, visoku ogradu kada boravi na otvorenom. Rasa ima veliki nagon za jurnjavom plena i sklona je ubijanju malih životinja. Kane korso je teritorijalni pas koji "patrolira" linijom ograde, štiteći imovinu od prolaznika i nepozvanih posetilaca. On je pravi radni pas, i svakodnevna aktivnost će pomoći da bude fizički i psihički spreman. Brzo hodanje ili džogiranje u trajanju od najmanje 1, 5 km je je dobar početak, pa planirajte da provedete najmanje 30 minuta dnevno u zajedničkom treningu. Preporučuju se i duže šetnje ili trčanje nekoliko puta nedeljno, kao i bacanje lopte ili donošenje frizbija.

Važno je da psa ne trenirate dugo po betonu dok potpuno ne odraste, što može potrajati i do dve godine. U suprotnom može doći do oštećenja zglobova, ako s njim - dok je štene - vežbate previše intenzivno. Obuka ponašanja na povocu, osnovne komande i vežbanje na travi treba da se odvijaju dok je kane korso još mali.

Kane korso Foto: Shutterstock/Korolenok

Kane korso uvek treba nečim da se zanima kako ne bi postao destruktivan. Ako se dosađuje, on će kopati rupe i žvakati vaše stvari. Stari izraz "umoran pas je dobar pas" apsolutno je primenjiv za kane korsa. Ako živite na selu, ovaj pas može čuvati stoku.

Pravilna obuka i socijalizacija su od suštinskog značaja za ovog psa koji ima prirodnu averziju prema strancima i teži teritorijalnosti, a treba da se druži sa drugim psima i mačkama. Osim toga, mora naučiti kako da se ponaša pri susretima sa decom, strancima i članovima šire porodice. Uvek budno motrite na njega kada se upoznaje sa novim životinjama ili ljudima: preporučuje se da bude naučen na poslušnost na povocu. Ovo je važno i zbog njegove veličine, jer kane korso ne sme da skače na posetioce niti da vuče povodac. On će lako prevrnuti nekoga ili oboriti ako skoči, ili povuče povodac u šetnji. Kane korso je inteligentan i vredan pas i ne bi trebalo da ima poteškoće da nauči sve ovo. On ima prirodnu želju da udovolji vlasniku i dobro reaguje na nagrade, pohvale i poslastice. Oštra taktika treninga nije preporučljiva kad je u pitanju kane korso, jer može da izazove agresiju ako je zaslovana na strahu.

Kane korso Foto: Shutterstock/Daria Shvetcova

Nega, zdravlje i ishrana rase kane korso

Kane korso ima kratku, grubu dvostruku dlaku, a dužina podlake zavisi od toga gde živi: u hladnijim klimatskim uslovima ona će biti deblja i duža. Kao i druge rase sa dvostrukom dlakom, kane korso će se linjati tokom cele godine, pogotovo u proleće. Ipak, potrebe za negom kane korsa su osnovne - samo nedeljno četkanje uz dodatnu negu tokom sezone linjanja. Kupajte ga po potrebi, šišanje nije potrebno. Proveravajte dužinu njegovih noktiju, a kad je reč o ušima, na vlasniku je da izabere hoće li psu kupirati uši ili ne. Ove estetske intervencije u nekim zemljama su zabranjene.

Kad je reč o zdravlju kane korsa, obavezni su testovi roditelja i štenaca na nasledne bolesti. Kane korso može da pati od displazije kukova, hromosti i artritisa koji su česta pojava kod velikih rasa, pojavljuje se i uvrtanje želuca, ektropija (uvrtanje kapka) i epilepsija.

Ishrana kane korsa je još jedna od važnih stavki u životu ovog psa. Prekomerno hranjenje ili neodgovarajuća ishrana će izazvati značajne i bolne probleme u rastu i razvoju kostiju, pogotovo ako je hrana prebogata ili siromašna kalcijumom. Količina obroka zavisi od vrste hrane. Ovaj pas mora imati i udeo žitarica u ishrani, ali se o tome posavetujte sa veterinarom.

Saveti budućim vlasnicima rase kane korso

Kane korso je veliki pas i svakodnevno mora da jede mnogo hrane, što može da optereti vaš novčanik. Obavezno razmislite o troškovima dok planirate da u dom dovedete kane korsa kao ljubimca.

Iako kane korso stvara bliske veze sa članovima porodice, dobar je čuvar i lako se neguje, potrebna mu je svakodnevna aktivnost i treninzi poslušnosti, bolešljiv je zbog veličine, a maloj deci i krhkim vlasnicima će biti teško da se nose sa njegovom snagom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    26. januar 2024. | 10:15

    Predivna rasa,imam dva Kane Korsa,Bandoga I Nemacku dogu.Izuzetni psi.

  • Cc

    26. januar 2024. | 19:13

    Iman dvi cc mater I čer i samo vlasnik tog čuke može da sazna koliko su to posebna biča nježna pametna mirna...ali ako se dirneš u njen čopor bolje za svih da nisi.nebitno jeli sa druge stane njih više ili su veči one samo krenu i the end(gejm over)...a u drugu ruku sa dicon su tako nježne i mirne.cita san da cc znaju sa kojom namjeron dolaziš tako da se namrgode i utiho reže ba neke likove a posli se uspostavi da su bile u pravu.kad dolaze u novi prostor dok ne prođu cilu prostoriju i onjuše 4 kantuna neče lec i opustit se...moga bi do sutra tipkat