• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rotador, pravi čuvar i prijatelj porodice: Da ovaj pas ne postoji, trebalo bi ga izmisliti!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njega zovu i labroti, labvejler, rotvador i "rot end lab", a roditelji su mu rotvajler i labrador retriver od kojih je nasledio najbolje osobine

  • 1
Rotador, Labrottie Foto: Shutterstock

Rotador je nastao ukrštanjem rotvajlera i labrador retrivera: on je veliki, energičan i odan i nasledio je najbolje osobine svojih roditelja.

Njega zovu i labroti, labvejler, rotvador i "rot end lab".

Rotador je odličan izbor ljubimca, kako za kuću, tako i za stan, a može ga čuvati čitava porodica ili pak samo jedna osoba. Prijateljski raspoložen i odan, ovaj pas odmah postaje najbolji prijatelj svom vlasniku, ali i drugim ljudima. On je zaštitnik i izuzetan pas čuvar, ali ne sme dugo da ostane sam, jer mu postaje dosadno, a onda se pretvara u destruktivca.

Rotador može da bude crn, braon i siv, dlaka mu je najčešće gruba, a ima i "šarenih" rotadora.

Iako nije dobar izbor za osobe koje pate od alergija, njegova dlaka se lako neguje: četkanje jednom nedeljno će biti sasvim dovoljno.

Rotador, Labrottie Foto: Shutterstock

Rotador voli decu, posebno ako su odrastali zajedno. Kad je u blizini dece, posebno male, treba ih nadgledati, jer je veliki i jak i nehotice može da ih povredi. Kada se rotador gaji sa drugim psima i mačkama, uglavnom se dobro slažu.

Rotador je odličan "đak", ali ne sme da bude pasivan. On lako postane depresivan, pogotovo ako nema šta da radi.

Ovaj pas sklon je gojenju i ima mnogo energije, pa mu je potreban najmanje jedan sat dnevne šetnje.

Rotador, Labrottie Foto: Shutterstock

Rasa je nastala 90-ih godina prošlog veka, kad su odgajivači počeli namerno da ukrštaju rotvajlera i labrador retrivera, kako bi stvorili psa sa minimalnim zdravstvenim problemima. Osim toga, želeli su da rotador bude idealan porodični pratilac i čuvar.

Rotador je predisponiran nekim zdravstvenim tegobama od kojih pate njegovi roditelji. Glavna briga kad je reč o nezi rotadora je njegova oralna higijena. Iako je većina ovih pasa generalno zdrava, neki mogu biti skloni torziji želuca i displaziji kukova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gari

    26. novembar 2023. | 09:47

    Zato su najobičniji mešanci, što bi neki rekli, "seldžuk", ili "dodž", najbolji psi.Najotporniji su na sve vrste bolesti pasa, ne traže nikakav poseban tretman, odlično preživljajavaju i u dvorišnim uslovima, i dosta dugo žive.Uvek sam imao mešance razne, skoro nikad nisu bili vakcinisani a kamoli sterilisani, i nikad problema sa njima nije bilo.Niti bolesti, niti besnila, ma ništa.Mirni, socijalizovani, znaju šta smeju a šta ne.Naše mačke nikad nisu dirali, kao ni živinu, laju samo na tuđe, nisu agresivni.