• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Italijanski spinon, jedan od najređih lovačkih pasa čija dlaka ima veze sa - kaluđerima!

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je simpatičan i čupav, rođen i odgajan da bude lovac, voli da vreme provodi napolju, obožava svoju porodicu i uživa u ušuškavanju na kauču

  • 0
Italijanski spinon Foto: Shutterstock/Nadezhda V. Kulagina

Italijanski spinon je druželjubiv i inteligentan pas, neverovatno privržen vlasniku i porodici sa kojima voli da provodi aktivno vreme, ali i da uživa pored njih u dremki.

Visina ovog velikog psa je 55 do 68 cm, težina mužjaka je od 32 do 37 kg, dok su ženke nešto sitnije  i imaju od 28 do 30 kilograma.

Životni vek italijanskog spinona je od 10 do 12 godina.

Njegova kovrdžava dlaka je srednje dužine, u bojama od čisto bele, bela sa oranž flekama, bele opegane oranž, bele sa kestenjastim flekama, gde je najpoželjnija "tamnooranž boja kaluđerske mantije".

On je tolerantan na hladno vreme, lako se neguje, dobar je pratilac u planinarenju i voli vodu.

Italijanski spinon ima divnu bradu, brkove i obrve, i prelepe oči koje njegovo licu daju živahnost i dobrodušan izraz.

Italijanski spinon Foto: Shutterstock/Aneta Zabranska

Temperament italijanskog spinona

Mnogo toga je divno kod italijanskog spinona. Temperament mu je prijateljski, a inteligencija visoka, mada ponekad pokazuje svojevolju. On je razigran pas pun ljubavi koju nesebično daje porodici. Potrebna mu je rana socijalizacija kako bi se snašao u susretima sa svima. Kad se pravilno vaspita, sjajno će se družiti sa drugim psima, malom decom i nepoznatim ljudima. Pokušajte i sami: ponudite spinonu loptu ili poslasticu i uskoro ćete postati najbolji prijatelji.

Iako ne laje često, ne treba se iznenaditi ako nešto "promrmlja" ili "jodluje" kako bi rekao "zdravo", "doviđenja" ili zatražio poslasticu.

Italijanski spinon je i pas sportista, ali mu nije potrebno ozbiljno istrčavanje. Možete ga povesti u šetnju parkom ili na jutarnje trčanje.  nabavite mu interaktivne igračke, kako biste sprečili da se dosađuje.

Italijanski spinon Foto: Shutterstock/Tania Volosianko

Italijanski spinon: nega i zdravlje

Nega ušiju jedan je od prioriteta, kao i podrezivanje kandži na noktima. Četkajte mu dlaku najmanje jedanput nedeljno. Obratite posebnu pažnju na njegovu bradu, na kojoj se često zadržavaju ostaci hrane, kao i na šape.

Ova rasa podložna je određenim zdravstvenim oboljenjima, kao što su displazija kuka i lakta, problemi sa očima (izvrtanje kapka), epilepsija, alergije i hipotireozu. Kao i drugi veliki psi sa dubokim grudnim košem, spinon može da pati od od nadimanja stomaka i torzije želuca. Povedite računa o hrani koju mu dajete. Ova rasa takođe može razviti cerebelarnu ataksiju, neurološko oboljenje koje utiče na motorni centar u mozgu. To stanje je nasledno, a psi koji obole pokazuju simptome u prvih nekoliko meseci života.

Italijanski spinon Foto: Shutterstock/Luminoisty Images.com

Zanimljivosti o poreklu i rasi italijanski spinon

Smatra se da italijanski spinon potiče iz regiona Pijemont u severozapadnoj Italiji. U stvari, psi za koje se veruje da imaju sličan stil lova kao spinon, pominju se još 200. godine nove ere, kad se pisalo o psima čvrste i debele dlake, koji su bili odlični lovci. U 19. veku, postojalo je mnogo različitih varijanti spinona podeljenih po regionima Italije. Odgajivači su pokušali da ujedine rasu, ali je spinon gotovo izumro neposredno pre i tokom Drugog svetskog rata. Nakon rata, broj spinona se povećao zahvaljujući brzom radu uzgajivača i entuzijasta rase.

Ime spinone potiče od jednog od istorijskih imena rase  - bracco spinoso. Italijanski spinone smatra se jednom od najređih rasa lovačkih pasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari