• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Španski mastif, džin čeličnog zdravlja i "tvrdog" karaktera koji sluša samo iskusnog vlasnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je nežan i dobar prema porodici sa kojom živi, ali nesalomiv i ponekad veoma opasan prema strancima. Ako želite da ga vodite na izložbe, ovaj pas ne sme da ima rascepljen nos i da bude monorhid. Znate li šta to znači?

  • 0
Španski mastif, Spanish mastiff Foto: Shutterstock

Španski mastif je pas čuvar impozantne veličine.

Mišićav, velike i široke glave sa trouglastim ušima i budnim očima bademastog oblika, ovaj veliki pas ima vrat sa naborima labave kože koja štiti ranjive delove tela.

On je nežan džin i divan prijatelj porodice, ali mu je potreban vlasnik koji poznaje obuku i pravila socijalizacije. Samo nepokolebljiv i strog vlasnik će sprečiti da španski mastif postane agresivan i previše zaštitnički nastojen.

Sa visinom od 70 do 90 cm i težinom od 63, 5 do 90 kg, španski mastif je zaista ogroman pas kratke, ravne i duple dlake ujednačene žute, riđe, crvene, crne i vučije boje.

Njegov životni vek je od 10 do 12 godina.

Španski mastif pripada II FCI grupi, u kojoj su pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi:

Istorija i poreklo španskog mastifa

Španski mastif je drevna rasa pasa čiji su preci stigli na Iberijsko poluostrvo pre više od dva milenijuma. Njegovo poreklo je nepoznato, ali se zna da je imao ulogu radnog psa koji je štitio stoku od vukova i drugih pretnji. Oko 10. veka, uzgoj ovaca bio je jedan od glavnih ekonomskih pokretača Španije, a "zlatni" pomagač preduzetnicima bio je upravo ovaj pas.

Španski mastif je uzgajan zbog svoje veličine i snage, kao i zbog svoje budne prirode. Međutim, standard rase nije bio priznat sve do početka 20. veka. Rasa je retka, posebno van Španije.

Španski mastif, Spanish mastiff Foto: Shutterstock

Temperament španskog mastifa

Španski mastif privržen je vlasniku i veoma je opušten u njegovom društvu. Ali, kad se pred njim pojavi stranac, ili nepoznati pas, njegov temperament se menja i može da postane veoma opasan. Ne laje preterano, ali će njegovo upozorenje iz dubine grla naterati svakoga da ustukne.

Obuka, zdravlje i ishrana španskog mastifa

Obuka i socijalizacija španskog mastifa mora početi dok je još štene. Odrasli španski mastif sa lošim ponašanjem je veliki problem i teško ga je kontrolisati, pogotovo zbog snage i veličine. Dok je sasvim mali, treba ga izlagati susretima sa ljudima i drugim psima. Što više pozitivnih iskustava bude imao, manja je verovatnoća da će doživljavati neznance kao pretnju.

Španski mastif, Spanish mastiff Foto: Shutterstock

Španski mastif je generalno zdrava rasa. Nije sklon naslednim zdravstvenim problemima, iako se može suočiti sa uobičajenim tegobama koje svi psi doživljavaju sa starošću, kao što je artritis.

Dobro izbalansirana hrana za velike pse, u količini od dva obroka dnevno i mnogo sveže vode imperativ su dobrog zdravlja i pravilne ishrane španskog mastifa. On ne sme da jede previše poslastica i ostatke sa vašeg stola, jer se lako goji. Španski mastif sa viškom kilograma sasvim sigurno će imati veliko opterećenje na nogama i moguće oboljenje zglobova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari