• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bolonka cvetna, pas prćastog nosa i kozje bradice neodoljivo podseća na Čubaku Vukija iz Ratova zvezda!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Poreklom iz Rusije i sa par gena iz Francuske, ovaj brka je sve popularniji među ljubiteljima koji treba da znaju da on nimalo ne trpi samoću

  • 0
Bolonka cvetna Foto: Shutterstock/Suponev Vladimir

Blistavih očiju i čupavog kaputa koji prekriva lice, bolonka cvetna je sve popularnija rasa toj pasa.

Poreklom je iz Rusije, ali je Međunarodna kinološka federacija još nije priznala i uvrstila u svoje standarde. Ipak, bolonka je dobila status nezavisne rase u različitim udruženjima u zemlji postanka.

Nimalo ne iznenađuje sve veća potražnja za bolonkom cvetnom, jer je veselog i ležernog temperamenta i lojalna do krajnjih granica.

Istorija nastanka bolonke cvetne

Bolonka cvetna dolazi iz Rusije. Dugo je gajena i držana isključivo u zemlji porekla i zemljama kasnijeg Sovjetskog Saveza. Iako još nije dobila zvaničan status rase u FCI, Ruska kinološka federacija (RKF), koja predstavlja Rusiju u FCI, čuva standard bolonke cvetne koju je svrstala u IX FCI grupu.

Ciljno uzgajanje bolonke cvetne počelo je u Rusiji 50-ih godina minulog veka kad je vladala pomama za nacionalnom rasom "toj" pasa. Posle Drugog svetskog rata interesovanje za male pse za pratnju se povećalo, ali je legalni uvoz pasa iz inostranstva bio gotovo nemoguć pod sovjetskim režimom. Zbog toga su ljubitelji malih i toj pasa morali da nabavljaju rase koje su bile dostupne u Rusiji.

Predak bolonke cvetne je bolonka francuska, koja je u 18. veku bila pas pratilac i živi dragulj elitnog društva, a u zemlju je ušla zahvaljujući bliskim kontaktima između tadašnjeg francuskog i ruskog plemstva. Ruski uzgajivači su parili bolonku francusku sa pekinezerom, ši cuom, bolonjskim psom i lasa apsom i tako je nastala bolonka cvetna koja se viđa u svim varijetetima i kombinacijama boja osim čisto bele. Godine 1966. predstavljen je prvi zvanični standard rase koji je priznao Kinološki savet sovjetskog Ministarstva poljoprivrede.

Bolonka cvetna Foto: Shutterstock/Suponev Vladimir

Izgled i boje bolonke cvetne

Ne samo zbog druželjubive prirode, već i zbog izgleda i činjenice da se ne linja uprkos bogatoj dlaci, bolonka cvetna je odličan izbor čak i za ljude alergične na protein iz pljuvačke koji se zadržava na psećoj dlaci.

Dlaka bolonke je gusta, dugačka i sjajna i uokviruje celo telo dugim, teškim uvojcima ili talasima. Vetar i loše vreme joj ne smetaju, jer ima gustu poddlaku. Uprkos maloj veličini (20 do 26 cm), bolonka cvetna je veoma robusna. Njeno telo je majušno ali skladno izduženo, a glava deluje veća zbog blago podignutih, srednjevelikih ušiju. Brkovi i "kozja bradica" su glavne karakteristike rase. Okrugle, tamne oči nalik dugmićima, kojima lojalno i budno posmatra vlasnika, daju joj tipičan "sladak" izraz lica. Poželjno je da ima makazast zagriz zuba.

Kod bolonke su dozvoljene sve varijante i kombinacije boja. Male bele oznake na grudima i nožnim prstima su dopuštene sve dok udeo belog nije veći od 20 posto.

Bolonka cvetna Foto: Shutterstock/SikorskiFotografie

Temperament bolonke cvetne

Ovaj mali čupavi pas ima divan, ujednačen karakter i dobro je raspoložen sve dok je u neposrednoj blizini svog vlasnika. Voli igru i maženje i ne trpi samoću, što ga čini neprikladnim izborom ljudi koji imaju velike radne obaveze. Nije lajav niti agresivan. Inteligentan i samosvestan pas, bolonka cvetna ne traži previše prostora, ali želi mnogo vlasnikove ljubavi i pažnje. Ako su sigurne u vlasnikovu ljubav, bolonke mogu svuda da idu s njim i nigde neće praviti probleme. Bolonke cvetne su prijateljski raspoložene prema strancima i deci, i nije im problematičan ni život sa mačkama ili drugim kućnim ljubimcima.

Bolonka cvetna Foto: Shutterstock/Suponev Vladimir

Uzgoj, aktivnost, zdravlje i ishrana bolonke cvetne

Uprkos tome što rasu nije priznala FCI, uzgoj bolonke cvetne odavno se proširio van granica Rusije, pa nije teško pronaći dobrog, uglednog odgajivača.

Iako ima kratke noge, bolonka je energična i veoma izdržljiva i treba da vežba najmanje sat do dva dnevno. Ona voli šetnje na otvorenom, donošenje štapova i hvatanje loptice i rado učestvuje u psećim sportovima poput agilitija. Obuka koja uključuje najvažnije komande nije problematična ovim poslušnim psima koji rado i brzo prihvataju i svaki vid socijalizacije.

Budući vlasnici bolonke cvetne treba da nabave psa od odgovornog odgajivača koji obavlja zdravstvene testove i preglede roditelja i štenaca. Samo na taj način možete biti sigurni da pas nije nosilac naslednih bolesti kao što je displazija kuka. Adekvatna kućna nega, smeštaj primereni rasi i redovni veterinarski pregledi veoma su važni, kao i redovna vakcinacija. Prilikom odabira hrane mora se voditi računa o starosti psa, težini i nivou njegove aktivnosti. Dobar izbor za zrelog psa su dva do tri obroka dnevno sa dosta mesa (oko 70 posto), malo povrća (25 procenata) i malo žitarica (pet posto).

Može li bolonka cvetna da živi u malim stanovima?

Uprkos umerenoj potrebi za aktivnostima, bolonka cvetna se sasvim lepo snalazi u malom stanu. Nije joj potreban veliki prostor, jer je, naposletku, najsrećnija kad leži sasvim blizu svog vlasnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari