• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Barbe, francuski pas za vodu: Originalni čupavi bradonja iz Zemlje petla teško se nabavlja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nekadašnji ekspert u lovu na ptice, "pas iz blata" danas je izuzetno popularan, ali ga ima malo u svetu. On neće praviti problem ako živi sa mačkom ili psom, ali će prevrnuti kuću naopačke ukoliko ostane sam

  • 1
Babre francuski vodeni pas Foto: Shutterstock/yYsbrand Cosijn

Barbe je srednje veliki pas poznat po karakterističnoj, kovrdžavoj dlaci i bradi na njušci.

Nekada je lovio vodene ptice širom Evrope, danas se teško nabavlja, ali njegova populacija polako raste. Savremeni barbe zadržao je atletizam, inteligenciju i mirno držanje, i smatra se hipoalergenom rasom što ga čini savršenim ljubimcem za porodice sa decom. Odlično se slaže sa drugim psima i mačkama.

Visina mužjaka je od 58 do 65 cm, dok su ženke sitnije - od 53 do 61 cm, a njihova težina je između 20 i 25 kilograma. Životni vek barbea je oko 15 godina.

Istorija barbea

Bliski srodnik pudle i brijara, barbe potiče iz Francuske (franc. barbet znači brada), gde je isprva lovio ptice, kako one na kopnu, tako i u vodi. "Prepletene" šape pomagale su mu da juri ptice u blatu i vodu, zbog čega je dobio nadimak "pas iz blata".

Prvi zapisi o barbeu potiču iz 1387. godine, zna se da je kralj Henri IV držao ove pse kao pratioce, a njegova ljubavnica je jednom upala u nevolju jer je donela barbea u crkvu! Iako je vekovima bio lojalan lovački pas, danas je retka rasa i rangira se kao jedan od najboljih agiliti pasa. U FCI standardu upisan je pod brojem 105 i pripada 8. grupi (retriveri, cunjavci i psi za vodu).

Osobine i temperament barbea

Babre francuski vodeni pas Foto: Shutterstock/Annabell Gsoedl

Dlaka mu je duga, vunasta i kovrdžava, bogata i bujna, pokriva celo telo i može da formira pramenove. Francuski pas za vodu se šiša na specifičan način koji olakšava njegov rad i negu. Viđa se u jednobojnoj crnoj, sivoj, smeđoj, sivo-mrkoj, svetlosivo-mrkoj boji, zatim može da bude beo ili manje ili više šaren. Sve nijanse crvenkasto-sivo-mrke i svetlosivo-mrke su dozvoljene, a poželjno je da nijansa bude u skladu sa bojom tela.

Barbe voli porodicu sa kojom živi, ali od nje traži konstantnu pažnju. Zbog te osobine će gotovo stoprocentno imati probleme prilikom odvajanja, u vidu preteranog lučenja sline, nezgoda u domu i destruktivnog ponašanja. Inače je miran, odan, poslušan i uvek raspoložen za igru.

Nega barbea

Babre francuski vodeni pas Foto: Shutterstock/Ohnsilver

Barbe ima kovrdžavu, gustu dlaku, pa se minimalno linja, ali mu je svakodnevna nega uz fizičku aktivnost neophodna. Obaj visokointeligentan pas, sa velikim potencijalom za tvrdoglavost, nije pravi pas za vlasnika početnika, za zauzete radne ljude i neaktivne porodice.

Dlaka mu je podložna zapetljavanju, ućebavanju i nakupljanju nečistoća. zato pregledajte dlaku psa posle svake šetnje. Svakodnevno ga nežno očetkajte i rukom uklonite čvorove i nečistoću. Neki vlasnici radije šišaju barbea nego da ga svakodnevno sređuju. Povedite računa o izboru grumera, jer se barbe šiša na specifičan način.

Redovno mu pregledajte uši i nežno uklonite naslage voska ili ostatke mekom pamučnom krpom. Ako su mu uši crvene i upaljene, previše prljave ili neprijatno mirišu, odvedite barbea kod veterinara, jer ovo mogu biti znaci infekcije, pa je lečenje neophodno. Pregled zuba takođe je neophodan barbeu, pa to uradite s vremena na vreme. Ponudite psu poslastice za žvakanje, ali one ne smeju da budu jedini oblik zubne higijene psa.

Aktivnost i obučavanje

Babre francuski vodeni pas Foto: Shutterstock/Annabell Gsoedl

Barbe je sportski pas i veoma je energičan, pa ima pojačanu potrebu za vežbanjem i aktivnostima. Ovom psu potrebno je najmanje dva sata dnevne šetnje i istrčavanja. Sem toga, barbe je veoma radoznao i inteligentan, pa mu je neophodna i zabava. Izuzetan je u agiliti sportovima, tako da će ga igre, zagonetke i drugi izazovi držati angažovanim. Obuka poslušnosti, kao i redovna vežba i zabava, pomoći će da ovaj pas zaboravi da može da bude tvrdoglav. On nije prijateljski nastrojen prema strancima, ali to može da se reši pravilnom socijalizacijom.

Zdravstveni problemi i ishrana

Babre francuski vodeni pas Foto: Shutterstock//Tom van Hoorn

Iako je barbe generalno zdrav pas, nema garancije da se određena zdravstvena stanja neće pojaviti. Rasa je podložna displaziji kukova ili laktova, epilepsiji i progresivnoj atrofiji mrežnjače.

Ishrana barbea zavisi od njegove veličine, težine, nivoa aktivnosti i metabolizma. Visokokvalitetna hrana sa dovoljno proteina će mu najviše odgovarati. Povedite računa o količini hrane koju pas unosi, jer gojaznost ne prestaje da bude problem broj jedan kod kućnih ljubimaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    7. septembar 2023. | 15:35

    Liči na Lagota, i portugalskog vodenog psa, verovatno ista linija...