• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ruski toj terijer, poznatiji kao "igračka", potomak je engleskog rođaka i najtraženija je rasa u - SAD

Vreme čitanja: oko 3 min.

Energičan i živahan poput buve, ovaj mališan je veran, smeo, druželjubiv i zaštitnički nastrojen, svom snagom brani vlasnikov zagrljaj koji mu je najvažnija teritorija, a njegov životni vek je oko 14 godina

  • 0
Ruski toj terijer Foto: Shutterstock/otsphoto

Na prvi pogled, ruska "igračka" se nimalo ne razlikuje od čivave.

Prepoznatljive sitne građe, ovaj mališan iz Rusije je veoma živahan, energičan i simpatičan. Njegovo poreklo datira sve do ruske aristokratije i smatra se retkom rasom, posebno u SAD.

Visina ruskog toj terijera je od 20 do 28 cm, a težina ne premašuje tri kilograma.

Njegova dlaka je glatka i kratka, u kombinacijama crne i smeđe, tamnosmeđe i svetlije smeđe, plave i žute, ili crvene sa crnom ili smeđom, ili bez njihovih primesa.

Životni vek ruske "igračke" je od 12 do 14 godina.

Ruski toj terijer Foto: Shutterstock/Ewa Studio

Osobine ruskog toj terijera

Ono što ruskim igračkama nedostaje u veličini, one nadoknađuju karakterom.

Ovi žestoki mali momci su energični, razigrani i poznati po tome što im je temperament jači od svega. Njihovo omiljeno mesto je vlasnikov zagrljaj i to je teritorija koju žestoko brane. Omanjii ali srčani i verni, ruski toj terijeri nikada neće biti daleko iza vlasnika, bilo da ste u šetnji ili pripremate večeru u kuhinji.

Ruski toj terijer Foto: Shutterstock/vivienstock

Istorija ruske igračke

Ruski psi igračke su uzgajani od engleskog toj terijera, male rase koju je ruska aristokratija uzgajala kao pratioce. Tokom ruske revolucije, rasa je transformisana i skoro zbrisana, a dobijeni psi su izgledali potpuno drugačije od svojih predaka engleskih terijera, pa su preimenovani u ruske igračke.

Ruski toj terijeri su prvobitno bili kratkodlaki, ali je uzgojen i dugodlaki tip. Novi varijetet ne samo da ima dužu dlaku, već se može pohvaliti i resama na ušima, repu i zadnjim stranama nogu.

Ova rasa nije bila poznata van Rusije sve do 90-ih godina prošlog veka, kada je počela da se probija u druge zemlje, uključujući i SAD. Od tada su ruske igračke izuzetno tražene i popularne u Americi, zahvaljujući sličnosti sa čivavom i zabavnom temperamentu. Američki kinološki klub i Ujedinjeni kinološki klub zvanično su priznali ovu rasu 2008. godine.

Ruski toj terijer Foto: Shutterstock/Natali.Lymarenko

Nega i aktivnost ruskog toj terijera

Ruske igračke su rasa koja se relativno lako neguje, delimično zahvaljujući tome što je izrazito mala. Ipak, to su psi visoke energije, pa im je potrebno mnogo vežbanja i zabave. Nećete morati da pešačite kilometrima da biste ih umorili, tako da ispunjavanje njihovih potreba za aktivnošću i mentalnom stimulacijom nije previše izazovno. Sa njima možete lepo da se igrate u zatvorenom prostoru.

I kratkodlaki i dugodlaki tipovi rase se lako održavaju, ali dugodlaki pas traži češću negu. Svakodnevno mu češljajte dlaku mekom četkom. Kratkodlaki toj terijer biće čist čak i ako ga protrljate mekom krpom koja će ukloniti nečistoće. Jednom mesečno psa okupajte kvalitetnim šamponom za pse i nanesite balzam za dlaku. Redovno podrezivanje noktiju i higijena zuba se podrazumevaju. Jednom nedeljno im nežno očistite uši i pregledajte da li su crvene, imaju li neprijatan miris i da ne cure.

Ovi psi su veoma inteligentni i lako i brzo uče. Najbolje je da sa treningom počnete dok su štenci, pogotovo zato što je rasa poznata po tvrdoglavosti.

Ruski toj terijer Foto: Shutterstock/Evgeniia Shikhaleev

Zdravstveni problemi i ishrana ruskog toj terijera

Ruska igračka je relativno nova rasa, ali je poznato nekoliko uobičajenih zdravstvenih problema. Sklona je lomovima kostiju usled padova sa nameštaja ili iskakanja iz automobila. Ukoliko imate decu, podučite ih kako da najbezbednije rukuju ovim malim psima. Ako u domu imate i druge veće ljubimce, neka vam svi budu stalno pred očima.

Uobičajeni zdravstveni problemi sa kojima se ruska igračka suočava su: zaostatak mlečnih zuba i luksacija patele (nasledni problem iščašenja kolena).

Ovi mali psi skloni su gojaznosti, posebno ako jedu previše poslastica. Zato odaberite hranu i prikladnu veličinu porcije. Davanje niskokaloričnih poslastica će pomoći u kontroli težine ruske "igračke", ali redovna aktivnost je nezamenjiva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari