• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Borador, pas stvoren za porodičnu idilu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastao je ukrštanjem border kolija i labrador retrivera, voli igru i stimulaciju, dobar je u agilitiju isto koliko i u maženju na kauču, ali je prema svima prijateljski raspoložen pa ga ne treba angažovati kao čuvara

  • 0
Borador rasa psa Foto: Pixabay

Borador je novija rasa pasa, nastala ukrštanjem border kolija i labrador retrivera.

Radoznao, inteligentan i energičan, on je nasledio gotovo sve najbolje osobine oba roditelja.

Boradora zovu još i border koli lab i border lab. Ova rasa možda je prirodno postojala, ali su odgajivači, najverovatnije iz Severne Amerike, počeli namerno da ukrštaju border kolija i labrador retrivera početkom ovog veka. Ovim su želeli da stvore pametnog psa pogodnog za porodicu. Oba roditelja u ukrštanju su radni i pastirski psi, a njihova kombinacija stvorila je inteligentnog i prijateljski nastojenog naslednika.

Borador nije priznata rasa, a samim tim ni standardizovana. Kad je reč o njegovoj veličini, pripada psima srednjeg i velikog rasta.

On je odličan ljubimac za aktivne vlasnike i prilagođava se životu u bilo kom životnom prostoru. Treba povesti računa o tome koliko je aktivan, jer se dešava da mu sve lako dosadi, pa lako postane destruktivan. Zato mu treba obezbediti veliki prostor. Najbolje je da boravi u dvorištu, gde može da trči i da se igra do mile volje.

Glavne boje boradora su smeđa, crna, žuta i bela, a ponekad se viđaju i šareni boradori. Njegova dlaka ne zahteva preteranu negu: dobro četkanje jednom nedeljno će biti sasvim dovoljno.

Borador je uglavnom prijateljski raspoložen pas koji će skoro svakoga dočekati veselim mahanjem repa. To nažalost znači da on nije dobar čuvar, ali je zato sjajan drugar.

Ponekad će u njemu proraditi instinkt border kolija, pa ne bi valjalo da u domu bude zajedno sa malim životinjama. Da ne bi pokazao agresiju prema deci, obavezna je rana socijalizacija.

Uvek nadgledajte njegovu igru sa najmlađim članovima porodice.

Ovaj pas zaista je željan da udovolji vlasniku i članovima porodice. Jednako voli i da učestvuje u takmičenjima u agilitiju i da se mazi na kauču.

Pošto je veoma energičan, borador najbolje radi ako je stimulisan, pa mu obezbedite mnogo fizičke i mentalne stimulacije.

Borador je predisponiran na zdravstvene tegobe sa kojima se suočavaju border koli i labrador retriver. Iako je većina ovih pasa generalno zdrava, neki će patiti od anomalija oka, displazije lakta i kuka, kao i od hipotireoze. Pratite zdravstveno stanje svog boradora tako što ćete ga redovno voditi na veterinarske kontrole.

Borador je sklon debljanju, pa mu je potrebna barem jedna dobra šetnja od pola sata do sat dnevno, sa nekoliko aktivnih serija igre i pomešanih kraćih aktivnosti.

Obavezno proveravajte uši boradora zbog nečistoće i mogućeg prisustva parazita. Održavajte njegove nokte koji ne treba da se čuju kad pas hoda, a od vitalnog značaja za zdravlje boradora biće i redovna oralna higijena i kontrola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari