• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Novogvinejski pas koji peva "dvojnik" je australijskog dinga ne samo po izgledu, već i po genima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čudesan pas izuzetnih vokalnih sposobnosti poznat je po tome što sam "pere" zube, inteligentan je i nezavisan i "majstor za bežanje" zbog čega ne sme da se pušta sa povoca

  • 0
Novogvinejski pas pevač Foto: Shutterstock

Doskoro je novogvinejski pas koji peva smatran izumrlom vrstom.

Po izgledu je sličan australijskom dingu, ali je manji i prepoznatljiv po “talentu” da stvara harmonične zvuke lavežom i zavijanjem.

Međunarodni tim istraživača 2016. je u planinama na zapadu Nove Gvineje pronašao populaciju pasa sličnih "pevačima", ali se ispostavilo da je reč samo o sličnoj životinji.

Istorija novogvinejskog psa pevača

Novogvinejski pas pevač Foto: Shutterstock

Ovaj neobičan pas potiče sa zapadnih visoravni Papue Nove Gvineje. Divlji psi koji su slobodno lutali ovom regijom prirodno su evoluirali na ostrvu tokom hiljada godina, ali su bili nepoznati, jer se za rasu nije znalo do 50-ih godina prošlog veka.

Ser Edvard Halstrom je doveo prva dva psa iz Papue Nove Gvineje u zoološki vrt Taronga u Australiji 1956. godine, pa su većina današnjih novogvinejskih pasa pevača potomci ovog para.

Isprva se verovalo da je to posebna vrsta, ali su DNK studije iz 2016. i 2017. godine otkrile da su oni po genetici dingo psi. Danas je populacija pasa pevača u zatočeništvu oskudna: širom sveta ima ih samo 300.

Novogvinejski pevači su mali ili srednje veliki psi gracioznog držanja, klinastog oblika glave, malih trouglastih očiju, široko postavljenih ušiju i debelog, gusto odlakanog repa. Oni imaju dvostruku dlaku - meku poddlaku  nalik plišu, koja se sastoji od meke poddlake i grube spoljašnje dlake.

Rasa se viđa u raznim bojama, uključujući nijansu crvene u rasponu od žućkaste do boje tamne rđe, crvene samurovine sa tamnosmeđim ili crnim vrhovima dlaka, crno-smeđe i bele boje.

Temperament novopapuanskog psa pevača

Novogvinejski pas pevač Foto: Shutterstock

Novogvinejski pas pevač ima živahan i budan temperament i impresivne vokalne sposobnosti. Zbog divljih gena, on može da bude izazov za većinu vlasnika, pa je najbolje da ga početnici ne nabavljaju.

Novogvinejski pas pevač je inteligentan, aktivan i nezavisan, vezuje se za vlasnika, rado mu pokazuje naklonost, ali nije spreman da mu u svemu udovolji. Nije nimalo nalik većini prijateljski raspoloženih pasa i veoma je nepoverljiv prema strancima.

Psi "pevači" su radoznali, vole da istražuju i imaju jak lovački instinkt zbog čega su idealni kandidati za bekstvo iz kog se gotovo uopšte ne vrate.

Nagon lovca čini ovog psa pretećim za male životinje. On pokazuje dominaciju prema drugim psima (posebno istog pola). Zbog toga je najbolje da u domu ne postoje drugi kućni ljubimci sem "pevača".

Novopapuanski pas koji peva prepoznatljiv je po višetonskim urlicima: zavija sam ili u grupi, pri čemu svaka jedinka ima "ličnu pesmu". On može da se pohvali i drugim veštinama, kao što su otvaranje vrata u domu i penjanje po drveću. Zato su visoka ograda, odsustvo drveća i druge bezbednosne mere imperativ vlasnika ovog psa.

Ishrana, nega i aktivnost "pevača" sa Nove Gvineje

Novogvinejski pas pevač Foto: Shutterstock

Uz visokobalansiranu hranu namenjenu aktivnim rasama, vašem "pevaču" če s vremena na vreme prijati i poneka poslastica kojoa ne sme da premaši 10 posto ukupnih dnevnih kalorima.

Izbegavajte prekomerno hranjenje, jer se "pevači" lako i brzo goje.

Četkajte ga i kupajte po potrebi, uz obavezno skraćivanje noktiju, da ne bi pravili probleme prilikom hodanja ili trčanja.

Pevači sami "peru" zube posle obroka, stružući nokte o njih. To je neuobičajeno ponašanje, ali ako primetite dentalne probleme, odvedite psa kod veterinara.

Potrebna im je svakodnevna vežba da bi bili zdravi i srećni. Duge šetnje održavaju njihovu fomu, ali ih ne puštajte sa povoca.

Iako inteligentni, pevači su nezavisni i ne pokazuju tendenciju da udovolje ljudima, pa je njihova obuka poprilično teška.

Najbolje uspehe vlasnik će postići ako se poistoveti sa ulogom vođe čopora, uz primenu nepokolebljivih, doslednih tehnika treninga.

Pored osnovne obuke poslušnosti, socijalizacija ovog psa u periodu dok je još štene pomoći će mu da se razvije u predvidljivog, dobro vaspitanog odraslog psa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari