• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne, ovo nije nikakvo čudo prirode, već čatalburun, pas sa dvostrukim nosom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako njegov izgled na prvi pogled asocira na genetsku grešku, ovo je redak ptičar koji je poznat kao odličan "tumač" vetra i mirisa što ga čini idealnim za potragu i spasavanje, pronalaženje narkotika i policijske poslove

  • 0

Turski ptičar egzotičnog imena tarzus čatalburun jedna je od najređih rasa pasa na svetu.

Poreklom je iz Mersina koji se nalazi u južnoj provinciji Tarzus u Turskoj.

Procenjuje se da danas ima samo oko 200 primeraka ovih pasa koji su prepoznatljivi po dvostrukom nosu, piše Wagwalking.com.

Poreklo tarzusa čatalburuna

U svetu postoje samo tri rase pasa sa dvostrukim nosevima, i to: andski gonič, navaro ptičar i tarzus čatalburun.

I neki nemački kratkodlaki i portugalski ptičari imaju noseve koji deluju dvostruko, budući da su bliski srodnici navaro poentera.

Čatalburun je skoro potpuno nepoznat van Turske i veoma je teško pronaći ga van njegove domovine.

Mnogi istoričari smatraju da je u ovom regionu nastala originalna mutacija pasa sa duplim ili podeljenim nosom. Španci i Portugalci uzeli su nekoliko čatalburuna iz Turske tokom vladavine Otomanskog carstva u 15. i 16. veku, i odneli ih u svoju domovinu.

Smatra se da rasa potiče od evropskih, odnosno grčkih poentera, jer su Grci vekovima naseljavali region Tarzusa, do otprilike 1922. godine.

Osobine i temperament čatalburuna

Tarzus čatalburun nije priznat kao rasa i još ne postoji njegov zvanični standard.

Visok je od 43 do 61 cm, a težak od 14 do 25 kilograma. Odličan je lovac na jarebice.

Čatalburun ima jedinstven izgled, zahvaljujući dvostrukom, odnosno podeljenom nosu. Liči na ptičare i ima široke, dugačke, viseće uši.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Odei Gil | Marketing Deportivo (@odeigil)
Ima kratku, ravnu i krutu dlaku i viđa se u nekoliko boja (žuto-belo, narandžasto-belo, pšenično-belo, crveno-belo, crno-belo), sa pegavim uzorkom, i kao trobojni (crna, žuta i bela). 

On je pametan i odan porodični saputnik ujednačenog temperamenta. Ima jak nagon za lovom i odličan je lovački pomoćnik. Poznat je kao odličan "tumač" vetra i zemlje što ga čini idealnim za potragu i spasavanje, pronalaženje narkotika i policijske poslove.

Strpljiv je sa decom, ukoliko je pravilno socijalizovan i obučen. Ponekad je agresivan prema drugim psima i nepoznatim ljudima, jer je dominantan u pogledu svoje imovine. To ga čini odličnim psom čuvarom, ali mu je potrebna čvrsta ograda koja će ga sprečiti da napadne sve koji mu se približe.

Uživa sa porodicom u zatvorenom prostoru, ali voli i igranje u prirodi i uglavnom je tiha rasa.

Nije idealan za život u stanu, zbog visokog nivoa energije. Ako je pravilno obučen, biće poslušan i uživaće u treninzima, uz korišćenje poslastica.

Nega i higijena, vežbanje i zdravlje čatalburuna

Čatalburun je pas kratke dlake, pa su potrebe za njegovom negom minimalne. Blago se linja tokom cele godine, pa ga treba četkati barem jedanput nedeljno, četkom od prirodnih vlakana ili rukavicom za pse kako bi se uklonile prljavština i mrtve dlake.

Kupanje mu je neophodno ako mnogo vremena provodi napolju.

Redovan pregled i čišćenje ušiju, očiju, usne duplje i noktiju se podrazumeva.

Iznenađujuće je da postoji vrlo malo naslednih zdravstvenih problema čatalburuna kod koga se ponekad javljaju displazija kuka, hipotireoza i manji problemi sa kožom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari