• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste čuli za norveškog "lundehunda"? Evo 7 zanimljivosti o psu sa retkom pojavom na šapama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj pas tipa špica gotovo je zbrisan sa lica zemlje kad je prestao da lovi pticu po kojoj je dobio ime, ima neverovatno pokretljive uši i savitljivo telo koje deluje kao da je od gume

  • 0
Norveški lundehund Foto: Shutterstock

Ako biste morali da sa dve reči opišete norveškog "lundehunda", one bi verovatno bile “redak” i “jedinstven”.

Norveški lovački špic ima mnogo neobičnih karakteristika zbog kojih deluje kao pas iz neke bajke.

U čemu je posebnost fascinantnih atributa norveškog "lundehunda", pita se AKC?

1 Ime je pozajmio od - ptice!

Norveški lundehund Pafin Foto: Pixabay

“Lunde“ je norveška reč za pafina, pticu poznatu i pod imenom morski papagaj.

Norveški lovački špic je uzgajan za lov ove neobične ptice nastanjene na ostrvima zapadne obale Norveške. Pafini su bili važan izvor hrane farmerima koji su živeli na tim ostrvima.

2 Ovo je (verovatno) drevna rasa

"Lundehund" ima istu vilicu kao varanger, fosilizovani pas otkriven u Rusiji koji je živeo pre oko 5.000 godina. I varanger i norveški lundehund imaju dva zuba manje od svih drugih rasa pasa, po jedan manje na svakoj strani vilice.

Norveški lovački špic takođe ima nekoliko jedinstvenih karakteristika koje su verovatno ostaci nasleđa primitivnih pasa, ali su izgubljene kako su moderne rase pasa evoluirale.

3 Ima šest prstiju na svakoj šapi

Ovaj pas ima šest potpuno razvijenih prstiju na svakoj šapi, četiri koji idu napred i dva okrenuta unutra, poput ljudskog palca.

Dodatni prsti omogućavaju bolje prianjanje prilikom hodanja po strmim ili klizavim stenama. Prsti su mu korisni i kada prekopava zemlju u uskim kamenim procepima u kojima pafini postavljaju gnezda.

4 Njegove uši su veoma pokretne

Norveški lovački špic ušima može mnogo toga da uradi. On je sposoban da zatvori uši kako bi zaštitio svoj ušni kanal. To mu omogućava da zadrži prodiranje nečistoće i vode u uši kad uđe u neku jazbinu. Osim toga, manipulisanje položajem ušiju verovatno ima neke veze sa njegovom potrebom da se orijentiše u uskom prostoru.

Norveški lundehund Foto: Shutterstock

5 Izuzetno je savitljiv

Ovo je izuzetno savitljiv pas koji to radi na način koji većina pasa može samo da sanja! On je sposoban da glavom dodirne vrh leđa i da se okrene dok je u uskom podzemnom prolazu. On ima izuzetno fleksibilan rameni zglob koji pomaže da raširi prednje noge u stranu. Ovo bi mu dobro došlo kad bi se okliznuo na kamenje i morao da se zaustavi da ne bi pao.

6 Bio je na ivici izumiranja

Kada su mali ostrvski farmeri i ribari počeli da hvataju pafine mrežama, "lundehundi" su postali suvišni. Osim toga, vlasti su počele da naplaćuju porez na ove pse, tako da mnogi stanovnici više nisu mogli da sebi priušte da ih drže. Do početka 20. veka, broj ovih pasa se smanjio skoro na nulu!

7 Spasen je zahvaljujući izolovanim ostrvima

Do 30-ih godina 20. veka, malobrojni preostali čistokrvni norveški lovački špicevi pronađeni su u ribarskom selu Mastad na norveškom ostrvu Verej. Da nije bilo izolacije koju su ponudili Verj i Lovunden, oni bi verovatno nestali pre nego što se nekoliko važnih ljudi zainteresovalo za rasu. Čistokrvni psi su preživeli na ostrvu, jer je bilo izolovano od ostatka sveta.

Kada je Eleonor Kristi, odgajivačica engleskih setera, pročitala članak o ovoj rasi, odlučila je da je spase. Pse za uzgoj je nabavila iz Mastada i njeni napori uspeli su da spasu "lundehunda" od nestajanja.

Pogledajte video sa lundehundoom u glavnoj ulozi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari