• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jindo iz Južne Koreje, pas koji je veran jednom čoveku do granice žrtvovanja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Potpuno je posvećen porodici iz koje uvek izdvoji “svoju osobu”, veoma je inteligentan i često izuzetno tvrdoglav, nezamislivo je hrabar čuvar i ponekad bira hranu, ali se veoma plaši vode, pa čak i kiše

  • 2
Jindo Foto: Shutterstock

Istorija rase jindo je gotovo misterija, jer o njoj ne postoje zvanični pisani izveštaji.

Ipak, većina stručnjaka smatra da postoji vekovima, a najpopularnija teorija o njegovom nastanku kaže da je jindo potomak mongolskih pasa, dovedenih u Koreju tokom mongolske invazije 1270. godine.

Godine 1962. Jindo je proglašen za 53. nacionalno blago, pa ovaj status otežava izvoz rase van Južne Koreje, piše Dogtime.

Korejski savez pasa jindo je odgovoran za praćenje celokupne populacije ove rase i od 2008. godine nadležan za izdavanje rodovnika.

Zbog izuzetnih lovačkih osobina, jinda su prisvojile vojske, policijske službe, pa čak i timovi za potragu i spasavanje. Verovalo se da će ih žestoka posvećenost i visoka obučenost učiniti pouzdanim psima tragačima i spasiocima, ali pokazalo se suprotno. Lojalnost jinda prema jednom čoveku je prejaka da bi izvršavao naređenja većeg broja ljudi.

Jindo je inteligentan, atletski žestok pas autohtonog statusa tipa špica. Njegova idealna visina je od 53 do 54 cm (mužjaci) i 48-49 cm (ženke). Mužjaci su teški od 18 do 23 kg, a ženke do 15 do 19 kilograma. Jindo može da živi od 15 do 20 godina.

Prvobitno lovački pas, on je budan, hrabar i poznat po neverovatnom osećaju za pravac. Potpuno je posvećen vlasnicima i neumoljivo štiti svoju porodicu.

O tome koliko je jindu veran svedoči priča o Baekguu, psu ove rase koji je 1991. prodat i prevezen u drugi grad udaljen oko 300 kilometara. Ipak, to nije bila prepreka da se vrati prvobitnom vlasniku posle više od sedam meseci.

Žestoko temperamentan i odan ljubimac

Jindo Foto: Shutterstock

Jindo je veoma poštovan i popularan širom Koreje. Uprkos tome što nije sposoban za vojne i policijske položaje, on je lojalan i inteligentan kućni ljubimac za pojedince i porodice. Poprilično je energičan i njegova inteligencija zahteva skoro stalnu stimulaciju. Ako dugo ostane sam, pronaći će način da se zabavi, i to ne uvek na najproduktivniji način: poznato je da mladi jindoi uništavaju nameštaj, obaraju manje predmete, pa se čak i penju na zidove i ograde u dvorištu.

Ovaj pas se brzo i lako trenira, ali mu visoka inteligencija pravi problem. On će naučiti najkomplikovanije komande, ali je i tvrdoglav, pa traži vreme i strpljenje čak i od najiskusnijih vlasnika. Bez obzira na to, jindo je odličan ljubimac za aktivne osobe koje imaju vremena da ulažu u ovu jedinstvenu rasu, prilično rezervisanu prema strancima, što je čini efikasnim psima čuvarima.

Rana socijalizacija je ključna za društveni razvoj jindoa koji se u slučaju pravilnog vaspitanja odlično slaže sa decom, drugim psima, pa čak i mačkama. Lako se prilagođava životu u stanu, ali su mu potrebne česte šetnje da bi sagoreo energiju.

Ovaj pas zahteva poštovanje pre nego što pokaže nepokolebljivu lojalnost svom vlasniku.

Zdravlje, boja dlake i nega krzna

Korejski jindo je generalno zdrava rasa, ali može imati nekoliko ozbiljnih genetskih problema, uključujući hipotireozu. Ova bolest se u početku manifestuje gubitkom dlake i njenim stanjivanjem, ljuštenjem kože, povećanjem telesne težine i tromošću. Bolest nije fatalna i leči se oralnim medikamentima.

Jindo traži visokokvalitetnu hranu koja odgovara njegovom aktivnom načinu života. Može postati izbirljiv, pa mu ne treba davati previše poslastica. Zdrava i pristupačna opcija za jinda uključuje i domaće kuvane obroke sa prirodnim sastojcima i dodatkom suplemenata.

Jindo ima gustu i meku poddlaku svetle boje, dok mu je spoljašnja dlaka kruta i obojena crveno-sivo mrko, belo, crno, a može da bude i crna, crvenkasta, vučije siva i pegavo siva.

Jindo je čist pas i sam se neguje, ali se i mnogo linja, pogotovo kad je vreme toplo.

Uredan je i voli da živi sa ljudima. Ali, jindo se boji vode, a neki vlasnici kažu da se plaši i kiše! On će dozvoliti vlasniku da ga okupa, ali nerado.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari