• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vipet, savršen porodični pas koji je nepravedno zapostavljen kao kućni ljubimac

Vreme čitanja: oko 3 min.

Glatke dlake koja se malo linja, prijateljskog i toplog pogleda, odan, umiljat, tih i razigran sa decom i vlasnikom, mali engleski hrt je veoma zahvalna rasa za negu i držanje u domu

  • 0
Vipet, mali engleski hrt Foto: Pixabay

Vipet je mali pas iz porodice hrtova.

Originalni naziv rase je mali engleski hrt vipet i u FCI klasifikaciji njegov standard se nalazi pod brojem 162, u desetoj grupi među hrtovima.

Ovaj pas može da trči do 60 km/h što ga čini najbržom rasom svoje veličine.

Vipet je budan, prijateljski raspoložen, razigran i odan ljubimac i divan član svake porodice.

Visok je od 45 do 51 cm, a težak od 11 do 18 kilograma.

Njegova glatka kratka dlaka može da bude: crna, plava, žućkasta, crvena, bela i razne nijanse tigraste ili kombinacija ovih boja.

Životni vek ovog mališe je od 12 do 15 godina.

Kratka istorija malog engleskog hrta

Vipet, mali engleski hrt Foto: Pixabay

Vipet je nastao ukrštanjem hrtova i terijera u Engleskoj i otuda potiče njegov izgled minijaturnog hrta. Nekad je bio pomoćnik u lovu na sitnu divljač (posebno zečeve), ali je kasnije postao cenjen u sportovima, pogotovo trčanju. Iako je poreklom iz Velike Britanije, njegova matična zemlja ga je zvanično priznala posle 1891. godine.

Osobine i temperament vipeta

Elegantan i mršav, vipet je savršen izbor psa za porodice svih tipova. Potcenjen je kao rasa, iako nije veliki, ne traži preteranu negu i nije zahtevan u pogledu vežbanja i istrčavanja. To je sladak, tih, nežan, miran, privržen pas izvanrednog temperamenta koji će podjednako uživati u mirnim večerima i izležavanju na kauču jednako kao i u šetnji parkom.

Vipet, mali engleski hrt Foto: Pixabay

Vipet veoma voli svoju porodicu i ne voli da ga ostavljaju samog. Ako mora biti sam većim delom dana, vipet neće biti dobar izbor za ljubimca.

Retko je agresivan i ponaša se prijateljski čak i prema nepoznatim ljudima, pa nije dobar ni kao pas čuvar.

Vežbanje i socijalizacija

Vipet mora svakodnevno da vežba kako ne bi imao bilo kakve probleme u ponašanju. Bez vežbanja, možda će pokazati neke destruktivne navike u zatvorenom prostoru, ali one brzo nestaju kako se pas aktivira. Vipet se dobro slaže sa drugim psima i nije sklon dominaciji i agresiji.

Voli da trči pa mu obezbedite dovoljno prostora. Kao gonič, on će verovatno trčati za bilo čim što se kreće, ali neće lako pronaći put nazad.

Ne puštajte ga da trči bez povoca, a ako imate dvorište, biće bezbedan iza visoke ograde.

Pravilna obuka i socijalizacija su važne za vipeta koji uz strpljenje i ohrabrivanje dobro uči. Ponekad vipet preteruje prilikom pozdravljanja sa gostima u domu, pa ga treba vaspitati da ne bude previše radoznao i srdačan prilikom dočekivanja gostiju.

Mačke i male životinje (kao što su veverice) mogu izazvati lovački instinkt kod vipeta, pa je odgovarajuća socijalizacija neophodna, iako je vipet u ovom smislu nepredvidiv. Prijateljski je raspoložen prema drugim psima, posebno sa onima koji žive s njim u domu.

Nega, zdravlje i ishrana

Vipet ima veoma kratku i glatku dlaku kojoj je potrebno vrlo malo nege. Rasa se linja niskom do umerenom brzinom, ali se linjanje sezonski pojačava. Vipetu je potrebno periodično četkanje rukavicom za negu i povremeno kupanje. Njegovi nokti treba da budu kratki kako bi se sprečilo klizanje na glatkim podovima.

Nasledni zdravstveni problemi kod vipeta su Von Vilebrandova bolest (poremećaj zgrušavanja krvi), osetljivost na anesteziju, progresivna atrofija mrežnjače.

Vipetu su potrebna dva obroka dnevno, ali individualne potrebe zavise od veličine psa, nivoa aktivnosti, starosti i drugih faktora.

Obavezno pratite težinu svog ljubimca kako biste bili sigurni da nema višak kilograma.

Evo i malo pokretnih slika posvećenih ovom divnom porodičnom psu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari