• 3

Vreme čitanja: oko 4 min.

Oni su za izbegavanje, ali im se ne može odoleti: Upoznajte 10 najbalavijih rasa pasa!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Psi sa velikim vilicama, visećim obrazima i opuštenim usnama, poznati kao verni porodični pratioci, imaju samo jednu malecnu manu, zbog koje od jutra do mraka morate ići za njima sa džogerom u rukama!

  • 3
Najbalavije rase pasa

Bokser Foto: Pixabay

Neke rase pasa imaju prirodno jaču salivaciju u odnosu na druge pse.

Psi sa velikim čeljustima, obrazima i usnama na kojima se gotovo konstantno zadržava mnogo pljuvačke obilno balave, piše Thesprucepets.

Ljubitelji ovih rasa kažu da je ta osobina samo deo karaktera pasa.

Drugi pak ne mogu zamisliti ništa gore od toga da svakodnevno brišu gomile psećih bala. Zato je važno da budući vlasnici znaju u šta se upuštaju ako reše da nabave psa sa ovom karakteristikom.

Preterana salivacija ponekad je znak zdravstvenog roblema. Psi mogu balaviti kada su pod stresom ili im je prevruće.

Pojačano balavljenje je i znak problema sa zubima, alergijske reakcije ili mučnine.

Ako pas obično nije previše slinav, a prekomerno slinjenje prate još neki zabrinjavajući simptomi, potražite savet veterinara.

Pas Svetog Bernarda

Najbalavije rase pasa

Bernardinac Foto: Pixabay

Popularni bernardinac nastao je u švajcarskim Alpima i prozvan je nežnim divom. On je simpatičan i zaštitnički odan životni saputnik koji je uprkos impozantnoj veličini odličan dečiji pratilac i čuvar. Ovaj pas se odlično oseća u hladnim regijama, dok mu topla podneblja nimalo ne prijaju. Život u toploj klimi izaziva pojačano balavljenje, jer ovaj pas po vrućem vremenu jače proizvodi slinu pokušavajući da se rashladi.

Bordoška doga

Najbalavije rase pasa

Bordoška doga Foto: Pixabay

Neki ga zovu francuski mastif, ali je poznatiji kao bordoška doga. To je još jedan veliki pas sa izuzetnim potencijalom balavljenja. Lojalan je vlasniku i porodici, razigran i poslušan. Veoma je jak, sa moćnim zaštitničkim instinktom, pa su obuka i socijalizacija neophodni.

Bordoška doga je brahiocefalna rasa sklona pregrevanju. Struktura njegovog lica, nabori i oblik vilice idealni su za skupljanje pljuvačke koju on rado i često razbacuje.

Pas Svetog Huberta

Najbalavije rase pasa

Pas Svetog Huberta Foto: Pixabay

Veoma cenjen zbog sofisticiranog čula mirisa, “klonulog” izgleda i poslušnog temperamenta, ovaj pas je dodatno i veoma balav. Zbog njegove tvrdoglavosti potrebna je pojačana socijalizacija. Ipak, on je nežan ljubimac i izuzetno se prilagođava porodici sa kojom deli dom.

Pas Svetog Huberta ima dugačko lice puno nabora i veoma labavu kožu oko usana; njegovi čuveni “džepovi” na obrazima su odlično mesto za skladištenje pljuvačke.

Buldog

Najbalavije rase pasa

Buldog Foto: Pixabay

Često nazivana engleskim ili britanskim buldogom, ova rasa je prepoznatljiva zbog naboranih obrva i pomalo mrzovoljnog izraza. Međutim, izgled u ovom slučaju i te kako vara, jer su buldozi slatki, simpatični i prijatnog karaktera. Nažalost, skloni su zdravstvenim problemima. Njihova kratka, naborana njuška čini ih podložnim respiratornim problemima i lako se pregreju. Njihovo kratko lice je takvo da ne može da “proizvede” drugi način hlađenja sem - povećanja slinavosti.

Njufaundlendski pas

Najbalavije rase pasa

Foto: Pixabay

Ova kultna kanadska rasa velikih pasa je poznata po izuzetnom daru za proizvodnju bala. Ipak, to je miran porodični pas pun ljubavi prema deci i vlasniku. Vol ii vodu. Njegova krupna pojava i sklonost ka linjanju od koga boli glava, u kombinaciji sa prekomernim lučenjem pljuvačke, znači samo veiku količinu posla ukoliko poželite da imate baš ovog psa.

Napuljski mastif

Najbalavije rase pasa

Napuljski mastif Foto: Pexels/Anil Sharma

Još jedan džinovski pas koji je bezgranično zaljubljen u svoju porodicu. Zaštitničko raspoloženje i sumnjičavost prema strancima u karakteru ovog psa traže brižljivu ranu socijalizaciju.

Napuljski mastiff ima mnogo viška kože duž tela, a posebno je upečatljiva njegova vilica, uvek prepuna pljuvačke.

Bernski planinski pas

Najbalavije rase pasa

Bernski planinski pas Foto: Pixabay

Poput bernardinca, i bernski planinski pas je još jedna džinovska rasa pahuljaste dlake, nežnog temperamenta i izuzetnog dara za stvaranjem pljuvačke.

To je sjajni porodični pas koji nežno i predano štiti decu, ali nije preterano strog čuvar. Voli život u hladnim krajevima, a boravak na prijatnoj temperaturi će pomoći da smanji lučenje bala.

Bulmastif

Najbalavije rase pasa

Bulmastif Foto: Pixabay

Moćni bulmastif nekad je jurcao za lovokradicama u Engleskoj, a danas je poznat po tome što je zaštitnički i nežan porodični pas. Njegov prirodan nagon čuvara ponekad je veoma izražen, pa je obavezna stroga i rana socijalizacija. Ima mnogo nabora kože na licu u kojima se skuplja izuzetno mnogo pljuvačke.

Bokser

Najbalavije rase pasa

Bokser Foto: Pixabay

Nikad za njega nemojte reći da nije pametan: jer, bokser je odan, voli zabavu, druželjubiv je i pun energije. To je pas kratke njuške i dugačke vilice, što nije najsrećnija kombinacija za neke stvari u životu, ali je dušu dala za pravljenje pljuvačke! U tome, ipak, ne preteruju kao neke spomenurte rase, ali će vam napraviti posao!

Doga

Najbalavije rase pasa

Doga Foto: Pexels/Christian Alvarez

Iako zastrašujuće izgleda, ovo je jedna od najpopularnijih džinovskih rasa pasa. Ovo su psi puni ljubavi i topline prema porodici i sjajni su ljubimci, pod uslovom da imate dovoljno prostora za njih. Poznati su po tome što vole ljude i stvaraju jake veze sa članovima familije, uključujući i decu, sa kojom su veoma nežni.

Ali…

Njegova usta uvek su prepuna pljuvačke, pa se slobodno može reći da je peškir koji odlično upija njegov najbolji prijatelj!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Urke

    25. mart 2023. | 05:11

    Ajooj pa ja imam ćenu taj što bali.nema mu ravnog on je mešanac mešananca američkog buldoga i još nekog. Ko prasac mali reži hrče i bali.sav usporen trom al volim ga više neg ista prdonja mali

  • Zoran

    24. mart 2023. | 19:15

    Hvala lepo ali više volim pse sa vučjim izgledom njuške.

  • baba smilja iz darosave

    26. mart 2023. | 19:31

    bokser i minijaturni snaucer najlepsi kerovi