• 5

Vreme čitanja: oko 5 min.

15 najtraženijih pasa sa plavom dlakom: Koja rasa je vaš favorit?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Iako se sivkasto-plava boja dlake kod nekih pasa smatra manom i zbog nje oni ne mogu da učestvuju na izložbama, pojedini vlasnici žele baš takve ljubimce, zbog njihove elegancije i jedinstvene boje "kaputa"

  • 5
Psi plave dlake

Foto: Shutterstock

Plavi pas nije zaista plav, već više srebrno-sive ili boje leda, piše Thesprucepets.

Njuške ovih pasa kao da imaju plavičasti sjaj, a pripadnici rasa sa “plavom dlakom” su plavooki.

Plava boja može da varira od svetle, bledo plave ili čelične nijanse plave.

Plavi psi pojavljuju se u svim veličinama.

Neke rase su poznate po plavoj dlaci, dok druge nose gen ove boje mimo standarda rase.

Mnoge rase plavih pasa su tražene i veoma cenjene zbog izgleda i jedinstvenih oznaka (plavi merle, plavi harlekin, plava tigrasta…)

Evo 15 najtraženijih rasa poznatih po genu plave dlake.

1 Australijski govedar

Psi sa plavom dlakom

Foto: Shutterstock

Pas životnog veka od 12 do 16 godina, pojavljuje se i u crvenoj boji, ali su plavi psi cenjeniji. Njegova dlaka može biti jednobojna, šarena sa crnim ili žutim mrljama, crvena, plava i plavo prošarana.

2 Keri blu terijer

Ps plave dlake

Foto: Pixabay

Kao što ime govori, ova rasa se viđa samo u jednoj boji: plavoj. Dlaka ovog psa je jedinstvena i kovrdžava, mekana i bez poddlake, u nijansi od dubokog škriljca do svetloplavo-sive. Njuška, glava, uši, rep i šape mogu biti tamniji (ili čak crni), ali standard rase zahteva "plavo-sivog" ili "sivo-plavog" psa. Keri blu štenci na svet stižu crni, a za oko 18 meseci njihova dlaka postaje karakteristično plava.

Životni vek ovog psa je od 12 do 15 godina.

3 Vajmarski ptičar

Ps plave dlake

Foto: Pixabay

Vajmaranci su tipično čelično sivi. Neki vajmaranci imaju crni razređeni gen koji je odgovoran za tamnosivu boju odnosno plavog vajmaranca. Prema standardu rase, psi ove rase sa plavom dlakom se diskvalifikuju sa izložbi. Ipak, ljubitelji traže baš plavodlakog vajmaranca, zbog njegovog atletskog i upečatljivog izgleda.

Očekivani životni vek vajmarskog ptičara je 11 do 13 godina.

4 Čivava

Ps plave dlake

Foto: Pixabay

Jedna od najmanjih rasa pasa pojavljuje se u svim bojama, pa i prelepoj plavoj. Recesivni plavi gen kod čivava je relativno redak. Kad se pojavi, plava boja može biti čista ili u kombinaciji sa smeđom, belom, svetlosmeđom bojom.

Plava dlaka pojavljuje se kod dugodlakih i kratkodlakih čivava koje se viđaju u crnoj, beloj, smeđoj, plavoj i drugim bojama.

Ova mini rasa pasa živi od 12 do 20 godina.

5 Bradati koli

Ps plave dlake

Foto: Pixabay

Grub i čupav kaput bradatog kolija može biti raznobojan, pa i plav. Psi imaju bele oznake na licu, grudima, nogama i repu, dok se čista boja pojavljuje na telu od ramena nadole. Plavi bradati koliji viđaju se sa tamnijom bojom dlake - plavom ili sivom - koja postepeno postaje svetlija, kako pas sazreva.

Boje bradatog kolija su i bela sa crvenim, smeđim ili tigrastim oznakama.

Ovaj pas može da poživi od 12 do 14 godina.

6 Bostonski terijer

Ps plave dlake

Foto: Pixabay

On nosi “mali smoking”, dlaka mu je obično u kombinaciji crno-bele, ali se javlja i recesivna crvena ili plava. Varijacija plave dlake nije prihvatljiva prema AKC standardu rase. Plava dlaka bostonskog terijera može da bude izrazito plava, srebrne ili sive nijanse. On ima glatku dlaku koja je jednobojna ili sa naglašenom belom, a viđa se i u crnoj, beloj, crvenoj i naravno plavoj.

Očekivano trajanje života bostonskog terijera je od 12 do 14 godina

7 Italijanski hrt

Ps plave dlake

Foto: Pixabay

Duge noge i sitno telo daju ovom psu graciozan izgled, posebno kada se rodi sa plavim “kaputićem”. Iako nije isključivo plava rasa, on ima gen za razblaženu crnu boju dlake koja ima tamnosivo plavu nijansu.

Italijanski hrt se viđa i u crnoj, žutoj, jelenje smeđoj i drugim bojama.

Ovaj pas pravi vlasniku društvo oko 15 godina.

8 Plavi lejsi

Psi plave dlake

Foto: Shutterstock

Malobrojna rasa plavih pasa, koju su razvila braća Lejsi. Ovaj pas bio je desna ruka rančerima i pas čuvar stoke u Teksasu sredinom 19. veka. Iako još nije standardizovan, smatra se državnim psom Teksasa. On nosi recesivni gen koji dlaku “boji” u plavo, a štenci rase na svet stižu crveni, kremasti ili trobojni.

Plavi lejsi je izvanredan radni pas visoke inteligencije, čiji je životni vek od 12 do 16 godina.

9 Napuljski mastif

Psi sa plavom dlakom

Foto: Shutterstock

Želite džinovskog plavog psa? Ne tražite dalje od napuljskog mastifa! Ovo je krupna rasa prepoznatljiva po impozantnom telu i opuštenoj koži koja se često nabora oko glave. Plava dlaka se relativno često pojavljuje, zajedno sa crnom, mahagoni i žućkastosmeđom dlakom, a mogu biti tigrasti ili prugasti.

Plava je prihvaćena boja u standardu rase čiji je životni vek samo od sedam do 9 godina.

10 Šar pej

Ps plave dlake

Foto: Pixabay

Većina ljudi prepoznaje ovu rasu po naborima na koži. Šar pej može biti različito obojen, pa i plav. Standard rase dozvoljava da mu dlaka bude bilo koje boje, sve dok je jednobojna. Plava može da varira od svetlije nijanse sivo-plave do dublje boje škriljca. Neki psi imaju osenčenja duž leđa i ušiju, ali ono mora biti iste boje kao i ostatak dlake. Ova rasa ima plavo-crni jezik, bez obzira na boju dlake koja je još i crna, braon, krem.

Životni vek šar peja je od 8 do 12 godina.

11 Irski vučiji hrt

Psi sa plavom dlakom

Foto: Shutterstock

Gen odgovoran za razblaživanje crne boje dlake i plavi varijetet nasleđen je od plave nemačke doge. Plavi irski vučiji hrtovi na prvi pogled deluju sivkasto, dok su im jastučići šapa, njuška i ivice očiju u boji jetre.

Dlaka im je još crna, tigrasta, krem, siva…

Životni vek irskog vučijeg hrta je od šest do osam godina.

12 Američki stafordski terijer

Ps plave dlake

Foto: Pixabay

Raznobojni američki stafordski terijeri kratke i grube dlake ponekad imaju čelično sivi “kaput” koji se popularno zove “plavi”. Obično se pojavljuje u kombinaciji sa belim mrljama. Kratka, glatka dlaka staforda može da bude i crna, smeđa, tigrasta…

Očekivano trajanje života staforda je od 12 do 14 godina.

13 “Blutik kunhun”

Psi sa plavom dlakom

Foto: Shutterstock

Sjajna dlaka ovog neobičnog lovačkog psa priznatog u AKC (bluetick coonhound) je tamnoplava, gusto prošarana crnim mrljama na leđima, ušima i sa strane. Baš ta mrlja ostavlja utisak tamnoplave boje. Glava i uši su mu uglavnom crni, dok na licu ima žute fleke.

Njegov životni vek je oko 12 godina.

14 Australijski ovčar

Ps plave dlake

Foto: Pixabay

Plavi australijski ovčari obično imaju uzorak dlake merle koji je uobičajen u rasi, a kombinacije su plava, siva, crna i bela boja u krznu. Ovi psi poznati su po zapanjujuće plavim očima koje su još i u boji ćilibara ili smeđe, a pas može imati jedno plavo oko, a drugo smeđe.

Životni vek ovog lepotana je oko 15 godina.

15 Doga

Ps plave dlake

Foto: Pixabay

Doge imaju jednobojnu plavu dlaku ili uzorak plave dlake u varijetetu harlekina, bele osnove sa plavim flekama. Harlekin se ponekad poistovećuje sa merle uzorkom, ali postoje razlike: harlekin ima samo dve boje ili nijanse. Samo dve rase imaju harlekin varijett: doga i boseron.

Doga kratko živi, od šest do osam godina.

Ljubitelji plavih pasa, uživajte u pogledu na ove jedinstvene lepotane!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    28. februar 2023. | 17:13

    Gledajte psa kao kućnog ljubimca, a ne kao bračnog saputnika sa kime ćete provoditi život.. Stvarate porodice.

  • Да додам

    28. februar 2023. | 19:27

    Наравно Бостонски теријер, уз исправку да бели нису у стандарду расе

  • 🇷🇸

    28. februar 2023. | 16:02

    Belgian Malinois