• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Psi sa plavim jezicima: Evo koje rase ih imaju!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Standardi ovih rasa podrazumevaju tamno prebojen jezik, ali on može da bude i "šaren", sa plavo-ljubičastim flekama: što je ovaj mišić u ustima “crnji”, to bolje po psa!

  • 0
Čau čau, rasa psa sa plavim jezikom

Foto: Shutterstock

Većina pasa ima ružičaste jezike, ali kod nekih rasa oni su prirodno plavi, a ponekad ljubičasti ili čak "crni".

Dve rase prema standardu moraju imati potpuno taman jezik: to su čau čau i šar pej.

Osim njih, i eurazir i tajlandski ridžbek mogu imati jezike sa crnim pegama ili plavo-crne jezike. Druge mešane rase povremeno imaju plave, ili pak ružičaste jezike sa tamnoplavim mrljama.

Plavo-crna boja (sa nijansom sive) uzrokovana je dodatnom pigmentacijom na jeziku psa.

Kod određenih rasa, višak pigmentacije je osobina koja se prenosi s generacije na generaciju.

Neke vrste životinja imaju plave jezike, uključujući žirafu, polarnog medveda, okapija, impalu i tvora.

Šar pej

Šar pej, rasa psa sa plavim jezikom

Foto: Shutterstock

Prepoznatljiv je po jedinstvenoj naboranoj koži i njuški sa mehurićima nalik onoj kod nilskog konja. Šar-pej treba da ima plavo-crni jezik, iako neki psi imaju tamne pege na njemu.

Rasa je sklona mnogim zdravstvenim tegobama, uključujući probleme sa kožom, ušima, očima, pojavu luksacije patele (iščašenje zgloba) i displaziju kuka. Živi od 8 do 12 godina.

Ovaj pas je oprezan prema strancima i potrebna mu je temeljna socijalizacija dok je još štene. Veoma je privržen porodici, ali je i nezavisan, pa ga je teško obučavati.

Čau čau

Čau čau, rasa psa sa plavim jezikom

Foto: Pexels/Invisible Look

Jezik čau čaua treba da bude plavo-crne boje: što je tamniji, to je bolje. Pegav jezik je diskvalifikujuća mana izložbenih pasa prema standardu rase. Pošto je jezik plavo-crne boje nasledna osobina, verovatno je da su čau čau i šar pej genetski povezani.

Štenci čau čau rađaju se sa ružičastim jezicima koji poprimaju plavo-crnu boju kako pas sazreva. Proces "bojenja" jezika završava se do 6. meseca.

I ova rasa živi od 8 do 12 godina. Kao i šar-pej, čau čau potiče iz Kine, ali je malo stariji od njega. Zahteva temeljnu obuku i socijalizaciju kojoj će ga podučiti iskusan trener. Većina čau čaua je previše teritorijalna i nezavisna.

Eurazir

Eurazir, rasa psa sa plavim jezikom

Foto: Shutterstock

Ovo je mlađa rasa pasa, razvijena u Nemačkoj 70-ih godina 20. veka, a živi oko 14 godina. Ukrštanjem vučijeg špica i čau čaua dobijena je rasa "wolf-chow": ona je potom kombinovana sa samojedom, te je nastao eurazir koji je i zvanično priznat. Od ukrštajućih rasa eurazir je nasledio plavi jezik, sasvim taman ili pegav.

Eurazir je posebno stvoren da bude privržen porodični ljubimac. Rasa je aktivna na otvorenom, ali mirna u domu. Može da bude nepoverljiv prema strancima, ali voli svoju porodicu. Veoma je inteligentan i lako uči, uz metode pozitivnog pojačanja odnosno nagrade. Potrebne su mu umerene vežbe. Uživa u agiliti obuci.

Tajlandski ridžbek

Tajlandski ridžbek

Foto: Shutterstock

To je malobrojna, drevna rasa koja je nastala na Tajlandu pre više od 300 godina. Životni vek taj ridžbeka je od 12 do 15 godina. Nekada je ovo bio lovački pas i pas čuvar.

Njegov jezik treba da bude crn ili da ima tamne mrlje. Tajlandski ridžbek je pas srednje veličine sa kratkom dlakom, a duž leđa ima liniju dlake koja raste u suprotnom smeru od ostatka dlake.

Voli aktivnost i treba mu dosta dnevne vežbe. Iako je veoma inteligentan, ovaj pas je nezavisan, pa obuka može biti izazov za vlasnika.

Tajlandski ridžbek je prirodno zaštitnički nastrojen i zahteva opsežnu socijalizaciju. Izuzetno je odan svojoj porodici, ali može biti veoma suzdržan prema strancima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari