• 13
 ≫ 

Istina ili predrasude: Koje rase pasa najčešće ujedaju ljude?

 ≫ 

Vesti o napadima pasa u našoj zemlji se nižu, ali za agresiju nikad ne treba optužiti životinju, jer se ona ponaša onako kako su je vlasnici naučili

 • 13
Najujedljivije rase pasa

Foto: Shutterstock

Tri razjarena vlasnička psa, 3. januara u mestu Velika Ivanča kod Mladenovca, usmrtili su novinara Vladana Radosavljevića.

Američki stafordski terijer, mešanac stafordskog i američkog pit bul terijera i krupni mešanac nepoznatog porekla, izašli su iz dvorišta kroz otvorenu kapiju i napali Vladana i njegovu suprugu Olgu, koji su vlasnici vikend kuće u pomenutom naselju na Kosmaju. Vladan je ubrzo podlegao povredama, a njegova teško povređena supruga prevezena je u Urgentni centar.

Beogradski mediji preneli su saopštenje Budimira Grubića, direktora Javno-komunalnog preduzeća "Veterina Beograd” da su psi, koje je preuzela služba Zoo higijene Beograda, imali ogrlice sa pločicama. Na njima su bili ispisani brojevi telefona vlasnika koji se, kako se saznaje, nalazi u zatvoru, na izdržavanju kazne.

Veliki propusti

Psi koji su napali i usmrtili Vladana Radosavljevića bili su vlasnički, sa jasnim dokazima o vlasništvu. Oni su bili smešteni u kući M. S. koja se nalazi na radu u inostranstvu, a o psima je brinula komšinica Violeta M. sa Kosmaja, koja je pse obilazila i povremeno hranila. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Mladenovcu, policija je privela Violetu M. zbog sumnje da je izvršila krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti. Kako se saznaje, protiv M. S. je već u toku krivični postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Mladenovcu zbog sumnje da je izvršila krivično delo Izazivanje opšte opasnosti. Naime, isti psi u selu Nemenikuće u Sopotu 1. novembra 2022. godine napali su jednu devojčicu i naneli joj lake telesne povrede. 

Događaj u Nemenikućama, prema rečima našeg kinološkog stručnjaka i kinološkog sudije, dr vet. Darka Drobnjaka, trebalo je da bude alarm nadležnim institucijama koji su još tada morali da izoluju ove pse i postupe s njima u skladu sa Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu. Nažalost, učinjen je veliki propust: iako je pokrenut krivični postupak, psi su samo premešteni na drugu lokaciju.

“Crna lista” dežurnih krivaca

Najujedljivije rase pasa

Foto: Pixabay

Lista zabeleženih slučajeva ujeda vlasničkih pasa iz godine u godinu sve je duža.

Kada počnemo da se bavimo ovom nezahvalnom statistikom, treba imati na umu činjenicu da svaki pas može da vas ugrize. O tome svedoči svojevrsna “crna” lista najujedljivijih rasa pasa. Osim “dežurnih krivaca” američkog stafordskog terijera, američkog pit bul terijera, nemačkog ovčara, rotvajlera i dobermana, na njoj su i rase koje nikad ne biste smatrali potencijalnim napadačima: zlatni retriver, belgijski ovčar, šar pej…

Da li je pas agresivan, neprijateljski raspoložen ili impulsivan, zavisi od načina na koji je odgajan. Bilo koja rasa pasa može biti dobro vaspitana i socijalizovana i kao takva će biti bezbedno društvo u blizini nepoznatih ljudi i dece. Isto tako, i najmanji i najljupkiji pas može vas žestoko izujedati ako je “razmažen” i nevaspitan. Ipak, veliki psi i velike rase češće se identifikuju kao napadači, jer mogu da nanesu značajnije povrede.

Pas takođe može biti obučen (ili ne) kako da zaštiti porodicu sa kojom živi, a ima pasa koji se obučavaju isključivo za borbe. Velika je verovatnoća da će pas ujesti nekoga koga doživljava kao pretnju. Nažalost, određene rase se češće obučavaju da budu agresivne. Ulogu zaštitnika i telohranitelja porodice uvek dobijaju “jake” rase, kao što su pit bul terijer i rotvajler.

Najujedljivije rase pasa

Foto: Shutterstock

Zašto psi ujedaju?

Uzroci napada psa su različiti, ali su uobičajeni razlozi bolest, stres, strah ili pretnja, zelja za samozaštitom, zaštitom štenaca ili vlasnika, prirodan polni nagon, frustracija zbog neadekvatnog držanja u boksu ili na lancu, “jača” igra i nedovoljna socijalizacija. Sve ovo morate imati na umu ako se nalazite u blizini psa. Vaša svest o njegovom mentalnom stanju će vam pomoći da prepoznate njegove namere i sprečite potencijalni napad.

“Najujedljivije” rase

Neslavna statistika u SAD, koja obuhvata period od 2005. do 2020. godine, kaže da su psi za 16 godina usmrtili 568 Amerikanaca. Osim toga, Američko veterinarsko medicinsko udruženje ukazuje da je jednoj od pet žrtava ugriza psa bila potrebna medicinska pomoć. Ovim poraznim rezultatima američke statistike dodajemo i podatke da 69 miliona američkih domaćinstava poseduje pse, da svake godine oko 4,5 miliona ljudi, većinom dece, pretrpi ugrize uglavnom nestrerilisanih pasa, da se povećava broj prijava izujedanih građana i da su osiguravajuće kuće samo u 2021. godini isplatile 882 miliona dolara potraživanja u vezi sa ujedima pasa i povredama. Američki pit bul se redovno navodi kao jedan od najopasnijih pasa koji je u spomenutom periodu "kriv" za čak 67 posto (380) smrtnih slučajeva.

Rase sa "tradicionalnom tendencijom ujedanja" su: američki pit bul, mešanci pit bula, rotvajler, nemački ovčar, bul mastif, mešanci vuka, haski, akita, nemački bokser, čau čau, mešanci nemačkog ovčara i doberman.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • El. Comandante

  6. januar 2023. | 13:46

  Magnum 357 za pojasom, resava problem sa agresivnim psima.

  44
  13

  Podelite komentar

 • Profa

  6. januar 2023. | 17:32

  Imam pse godinama i odgovorno tvrdim da je svaki pas proizvod svog vlasnika. Pas koji je odgajan sa ljubavlju, bez batina i izgladnjivanja, pružaće i očekivati samo ljubav! I moram da dodam da žalim ljude koji nisu osetili ljubav psa, koja je jedino bezuslovna. Imam troje dece, i pse (boksere I mešance) koji su uvek bili u kući godinama. Deca zdrava, bez alergija, psi bukvalno kao dadilje, reaguju na svaki njihov pokret, a toliko nežni da čak ni mače koje zaluta u naše dvorište ne povrede. Isto kao i sa decom - ako pružite ljubav, dobićete dobro i plemenito dete, ako ga bijete i zanemarujete, dobićete nasilnika. Pravila prirode su jako jednostavna...

  28
  8

  Podelite komentar

 • Milan

  6. januar 2023. | 16:36

  Nije tačno da se psi ponašaju onako kako su ih gaze naučile. Svaki pas uvek ima u sebi dozu divlje životinje a kad će to da se ispolji ne zna se

  21
  14

  Podelite komentar