• 4
 ≫ 

Simpatični div sa domaćih prostora: Šarplaninac je poznat po svojoj snazi, ali i nežnosti prema vlasniku

 ≫ 

Šaplaninac je najpoznatija rasa pasa koja potiče sa prostora bivše Jugoslavije

  • 4
Šarplaninac Foto: Shutterstock

Šarplaninac nije jedina rasa pasa koja potiče sa naših prostora, ali je verovatno najpoznatija. Ovaj simpatičan div poznat je po svojoj snazi, ali istovremeno i po svojoj nežnosti prema vlasniku. 

Šaplaninac je najpoznatija rasa pasa koja potiče sa prostora bivše Jugoslavije. Odakle ovaj pas zapravo potiče? Na osnovu imena, lako je dati odgovor. Ova rasa potiče iz područja Šar-planine koja zahvata Kosovo i severni deo Severne Makedonije.

Reč je o ovčarskoj rasi, koja je poznata po svojim sposobostima čuvanja stada, piše Apetit.rs.

Prvobitno je smatran posebnom vrstom ilirskog ovčara, te je kao takav bio prvi put prikazan u Sloveniji dvadesetih godina prošlog veka. Međutim, postalo je jasno da je reč o posebnoj rasi, te su ga 1957. godine članovi Jugoslovenskog kinološkog saveza priznali pod nazivom Jugoslovenski ovčarski pas, odnosno šarplaninac.

Šarplaninac se danas koristi za čuvanje ovaca od predatora, ali i kao službeni pas. Poznato je da su šarplaninci, obavljajući svoju dužnost ovčara, napadali čak i vukove.

Osnovne karakteristike rase šarplaninac

Šarplaninac je pas impresivnog izgleda i veličine. Prosečna visina mužjaka je od 66 do 80 cm, dok je kod ženki to 65 do 72 cm. Mužjaci šarplaninca mogu težiti od 40 do 60 kg, dok je težina ženki od 55 do 70 kg. Žive od 11-13 godina, u proseku.

Kada je reč o krznu, poznati su po svom bujnom i dugom dlačnom pokrivaču, koji ga čini otpornim čak i za veoma oštre klimatske uslove.

Kada je reč o karakteru, šarplaninac imam sjajan karakter. Reč je o psu koji je veoma inteligentan, miriam i uravnotežen. Prema vlasniku je nežan i umiljat, dok je prema nepoznatim ljudima i nezvanim gostima veoma nepoverljiv i oštar. Sve u svemu - sjajan je čuvar!

Iako danas pravi šarplaninci nisu česti kao nekada, i dalje postoje brojni ljubitelji ovih izvanrednih pasa širom EX-YU prostora. Tradicija njihovog gajenja je duga i njihovi odgajivači su veoma požrtvovani i posvećeni nastavku

postojanja rase sa Šar-planine. Ukoliko vam ne smeta vanserijska veličina ovog psa, a želite savršenog zaštitnika i prijatelja vaše porodice, ne postoji bolji izbor od šarplaninca.

Video: Paša je najpoznatiji Šarplaninac a ovo je priča o njegovom zavičaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari