• 1
 ≫ 

Upoznajte Sevdaha, tornjaka svetskog šampiona: Sa razlogom nosi ovo neobično ime

 ≫ 

Naša sagovornica još živo pamti Ivanove reči: "Njegovo ime će biti Sevdah, on će vas nekad u daljem životu proslaviti"

  • 1
Tornjak, Sevdah Sevdah na izložbi u Češku poneo titulu svetskog šampiona Foto: Mirsada Šekić Burzić

Krajem jula 2019. godine u Dugom Selu kod Zagreba svet je ugledalo jedno preslatko štene tornjaka. Njegova mila njuškica nije se mnogo razlikovala od ostalih u leglu, ali je jednom oku delovao posebno. Imao je samo dva dana kada ga je naša sagovornica Mirsada Šekić Burzić uzela u ruku.

Kako nam kaže, štene je bilo veliko koliko sam dlan, a onda je uzgajivač Ivan izgovorio reči koje naša sagovornica nikad neće zaboraviti: "Mirsada, njegovo ime će biti Sevdah. On će vas nekad u daljem životu proslaviti i biće poznat tornjak".

Samo dve godine kasnije Sevdah je to zaista i učinio. Na svetskoj izložbi koja je početkom oktobra održana u češkom gradu Brno, ovaj bosansko-hercegovački hrvatski pastirski pas poneo je titulu svetskog šampiona, titulu "Best of breed".

Ovo je neverovatan uspeh predivnog Sevdaha, s obzirom na to da ga ranije nisu mnogo viđali na izložbama, jer još je mlad. Istina, na svakoj izložbi na kojoj se pojavio odneo je titulu, pa je tako prošle godine bio šampion u razredu mladih, a već ove šampion lepote BiH.

Njegova vlasnica kaže da su upravo te prethodne titule nekako "pogurale" da sa Sevdahom odu za Češku.

- Prijavili smo ga na takmičenje u Češkoj, gde je ostvario fenomenalne rezultate. Best of breed, najbolji u pasmini! Naravno da nam titula mnogo znači i ovo će nam biti vetar u leđa da nastavimo dalje da uzgajamo šampione - kaže Mirsada na početku razgovora za Telegraf.rs.

Mirsada i njen suprug su se upustili u uzgajanje tornjaka pre neke tri do četiri godine. Prvog mužjaka i ženku su uzeli 2015, a tri godine kasnije su uživali u prvom leglu, a do danas ih je bilo ukupno šest. Njihovi tornjaci pronašli su nove domove. Neki su otišli da budu kućni ljubimci, ali je mnogo više njih otišlo da ispunjava svoju "svetu dužnost", da čuva stado.

- Tornjaci su pastirski psi, oni čuvaju stada od predatora i lopova. Može biti i kućni ljubimac, ali ne preporučuje se da boravi u stanovima. Međutim, u poslednje vreme ima i tornjaka koji stanuju sa porodicama - priča nam Mirsada više o ovoj prelepoj rasi.

Iako veliki, i možda malo i zastrašujući na prvi pogled, tornjaci imaju blagu narav. Bitno je da ih, baš kao i svakog psa, pažljivo odgajate i trenirate. Tornjaci obožavaju da budu na otvorenom, da budu u prirodi, to im je u krvi, i zato im to treba i priuštiti.

- Moji tornjaci nikad nisu bili vezani, nikad nisu bili na lancu i uvek imaju slobodu kretanja. Imam boksove, da mogu da ih zatvorim ako za to ima potrebe, ali potom ih opet puštam da se slobodno kreću po dvorištu - kaže naša sagovornica.

U njenu uzgajivačnicu svraćaju razni kupci i svaki je do sada bio zadovoljan.

- Tornjake najviše kupuju ljudi koji imaju stada, ali i osobe koje se bave privredom i poljoprivredom, da bi im čuvali hranu. Ima i onih koji ga kupuju kao ljubimca, da žive sa njima u kući, da budu ljubimci deci - kaže Mirsada.

Njen Sevdah, ali i svi ostali tornjaci koje sa ljubavlju uzgaja, su veoma dobri i mirni prema deci. Mirsada to itekako može da potvrdi, jer je majka dvoje mališana, koji su stalno u društvu ovih pasa i aktivno učestvuju u njihovom uzgajanju.

Ako se adekvatno uzgaja, bez obzira na svoju veličinu, ovaj pas neće u društvu dece učiniti ništa što bi moglo da ih povredi. Postoje i brojne fotografije sa izložbe gde Mirsadina ćerkica vodi Sevdaha i trči sa njim, na kojima se vidi kako pas sve vreme budno pazi da ne povredi i ne povuče svoju malu gazdaricu.

- Bez obzira na to koliko su krupni, mnogo su nežni prema detetu. Znam i kad deca dođu u naše dvorište, baš se ponaša zaštitički, nežno. Pas bude toliko pažljiv da je to neverovatno - kaže naša sagovornica.

I sama je bila prijatno iznenađena obazrivošću tornjaka prema deci koju ne poznaju.

- Neko to ne bi očekivao jer su to veliki psi, svesni svoje snage. Lako bi mogao dete da sruši, ali ne, mnogo su pažljivi kada prolaze kraj dece - kaže Mirsada.

Psi iz njenog legla odlično su se pokazali i na terenu. Svi koji su uzeli jednog tornjaka da im čuvaju stada, nikad nisu zažalili.

Tornjaci mnogo brzo uče i imaju sjajno pamćenje, pa je lako dresirati ih, a kad upoznaju stado, čuvaće ga kao svoje štence. Koliko su osećajni i privrženi stadu svedoče i snimci tornjaka Baškana i Bise iz Mirsadinog legla, na kojima se vidi kako ljube jagnje koje je tek došlo na svet.

Tornjaci su veoma pametni i imaju sjano pamćenje, zbog čega je veoma lako dresirati ih. Uvek će se pokazati kao odlični čuvari, ali i najveći mazuljci kada poželite da ih izmazite i izgrlite.

Takav je i Sevdah, od šteneta starog dva dana, koji je stajao u dlan, sada je pas koji je izrastao u velikog čuvara, ljubimca i šampiona.

Video: Doberman Kasper će vas ubediti da je njegova pasmina jedna od najboljih na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari