• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljubimac može da uhvati vlasnika u laži, tvrde istraživanja: A da li pas ume da prevari čoveka

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Psi su mali detektivi koji umeju da otkriju kada hoćemo da ih obmanemo

  • 0
Pas Foto: Shutterstock/Stokkete

Psi su sinonim lojalnosti i većina njih bi pratila svoje vlasnike do kraja sveta, ali koliko god da su odani, ponekad su sumnjičavi prema nama. Koliko ste puta videli kako pas podiže obrve kada mu kažete da će dobiti poslasticu ako dođe kad ga pozovete, a tek ste izašli u šetnju? Da li su naši psi mali detektivi koji imaju način da otkriju kada ih lažemo, pita se Kinship.

Kako tvrdi studija, objavljena u Animal Behavior, psi su evoluirali da bi naučili da čitaju ljudske emocije.

Istraživači su otkrili da psi pokazuju više znakova stresa (u vidu drhtanja, cviljenja) kad čuju čoveka kako plače nego kad slušaju nekoga ko peva. Veruje se da su godine pripitomljavanja pripremile pse da se nose sa emocionalnim stanjem vlasnika i da umeju da odgovore na njega.

Studija iz 2017. o tome kako psi reaguju na različite ljudske izraze pokazala je slične rezultate: gledanje čoveka sa ljutitim izrazom lica podstaklo bi pse da ližu usta što je ponašanje povezano sa uzbuđenjem i stresom.

S obzirom na njihovu sposobnost da osete negativna emocionalna stanja, da li psi mogu nanjušiti i lažova?

Sally-Anne test za pse

Istraživači su povodom ove teme koristili tzv. Sally-Anne test za pse, a kratak odgovor na pitanje da li pas može da otkrije da ga vlasnik laže je: da. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Beču 2021. proučavalo je da li psi mogu razlikovati poštene ljude od onih koji varaju, a korišćene su varijacije testa Sally-Anne, psihološke procene koja analizira društvenu spoznaju i sposobnost razumevanja verovanja i percepcije drugih ljudi. Za svoj eksperiment, istraživači su obučili 260 pasa koji su tragali za hranom skrivenom u jednoj od dve pokrivene činije. Osoba koju pas nije sreo bi dodirivala činiju sa hranom i verbalno bi ukazivala da u toj posudi ima hrane. Nakon što bi pas stekao poverenje prema novoj osobi, u eksperiment je uvođena druga osoba koja bi, uz prisustvo psa, premeštala hranu iz jedne činije u drugu.

U nekim slučajevima, prva osoba je bila prisutna i bila svedok promene, a u drugima bi prva osoba napustila prostoriju, očigledno nesvesna da se hrana pomerila. U oba slučaja, prva osoba bi pokazala psu da je hrana i dalje u praznoj posudi i psi su joj verovali i odlazili do prazne činije. Međutim, ako je prva osoba videla zamenu hrane, oko dve trećine pasa je ignorisalo predlog druge osobe kada bi pokazivala na sada praznu činiju, odlazeći do suprotne činije sa hranom. Drugim rečima, psi su mogli da osete kada osoba nije bila u potpunosti pouzdana.

Da li pas može da zna kad mu vlasnik krišom ubaci lek u hranu ili ga prevari da bi išli kod veterinara? Odgovor je verovatno ne, jer psi često reaguju na naš govor tela i ton glasa. Međutim, oni uče iz ponavljanja: ako ih stalno lažemo, oni će upamtiti taj obrazac ili doći do tačke zbunjenosti kad više neće želeti da nas slušaju. Psi nemaju kapacitet da razmišljaju o tome da li ih neko laže ili ne, ali veoma brzo shvataju obrasce, koristeći sopstvena čula i iskustva kada donose odluke.

Pas Foto: Shutterstock/Olesya Skhomenko

Mogu li psi da nas lažu

Kada im to ide u prilog, sigurno je da nas "varaju", tvrde istraživanja. U 2017. godini, Animal Cognition je objavio studiju o prevrtljivom ponašanju pasa. Rezultati su pokazali da psi prilagođavaju svoje ponašanje u zavisnosti od toga da li rade sa kooperativnim ljudima ili sa konkurentima. Oni su koristili taktičku prevaru, odvodeći kooperativnog partnera ka nagradi ili hrani, a konkurentnog su sklanjali i odvodili dalje od nje. Drugim rečima, psi su "lagali" kada je to bilo u njihovom interesu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sad ga vidiš, a sada ga ne vidiš: Brži od metka, snažniji od lokomotive, on je super džek rasel

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari