• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto psi udaraju zadnjim nogama mesto na kome obave nuždu: Ovo su 4 moguća razloga

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komunikacija "otpadom" jedan je od načina na koji psi "razgovaraju"

  • 0
Pas Foto: Shutterstock/Chutima Chaochaiya

Svaki vlasnik psa izvodi svog ljubimca napolje kako bi obavio nuždu i posmatra kako se on ponaša u toj situaciji. Neretko se dešava da pas izvodi svoje rituale pre i nakon što obavi nuždu, a neke njegove navike deluju čudno, pa čak i smešno.

Gotovo svaki pas koji obavi nuždu udara zadnjim nogama iza sebe, često natrpavajući zemlju ili pesak na to mesto. Evo nekoliko mogućih razloga zbog kojih on to radi.

1. Pas želi da komunicira sa psima

Psi koriste svoj otpad da bi komunicirali sa drugim psima. Neki od njih na taj način žele da kažu kako su na svojoj teritoriji, ili da su primetili potencijalnog partnera. Ono što naši psi "pričaju" drugim psima u velikoj meri zavisi od načina na koji im se "obraćaju", od feromona i drugih faktora. Kada pas udara nogama o zemlju posle nužde, to je način da pošalje gorenavedene poruke svim psima koji će tu proći.

Označavanje mirisom je uobičajena navika pasa na čijim se šapama nalaze mirisne žlezde i one oslobađaju organska jedinjenja koja "imaju nešto da kažu". To je samo način komunikacije i ništa više. Grebanje trave nakon mokrenja ili defekacije širi miris onoga što je pas izbacio. Svi psi imaju neverovatno čulo mirisa.

Pas Foto: Shutterstock/Eduard Goricev

2. Pas želi da sakrije svoj otpad

Još jedan očigledan razlog zbog koga pas može da udara zadnjim nogama nakon što obavi nuždu je taj što želi da sakrije svoj otpad, posebno ako na to nabacuje zemlju ili pesak. Pokrivanjem otpada on želi da sakrije svoj miris od plena, ili ako je reč o malom psu, ovako želi da se osigura od napada većih pasa i predatora.

Pas Foto: Shutterstock/Ching Louis Liu

3. Pas želi da pošalje vizuelnu poruku

Pas će udarati nogama iza sebe nakon nužde ako želi da pošalje vizuelnu poruku drugim psima, dajući im do znanja da je tamo obavio nuždu i da je obeležio svoju teritoriju.

4. Pas želi da ostavi mirisnu poruku

Ovakvim ponašanjem pas želi da raširi hemikalije koje se nalaze u njegovoj mokraći kako bi drugi psi i životinje znali da je on tu i da im šalje poruku. Naučnici nisu sasvim sigurni koje još poruke psi pokušavaju da prenesu.

(Dogster/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: On je "obrnuo igricu": Pas toliko voli da jede, da se trese kada vidi hranu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari