• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog ovih 5 najčešćih razloga svaki pas izgubi glavu kad vidi tenisku lopticu

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Teniske loptice su pristupačne i jednostavne i psi ih obožavaju, ali neki vlasnici zaziru od njih jer smatraju da su opasne

  • 0
Pas i teniska loptica Foto: Shutterstock/Natalya_Maisheva

Gotovo da ne postoji pas koji može da se zasititi igranja teniskim lopticama: one su zabavne za jurenje i prijatne za žvakanje i pas se s njima može igrati svakog dana, sam ili sa vlasnikom.

Teniska loptica postala je univerzalno prihvaćena igračka i kad se uzmu u obzir sve njene prednosti u odnosu na druge igračke za ljubimce, nije ni čudo što psi obožavaju ove mekane drečavo zelene kugle.

Zašto psi obožavaju teniske loptice i da li one treba da budu deo svakodnevne zabave vašeg psa?

Ovo su 5 proverenih razloga zbog kojih psi vole teniske loptice.

1. Teniska loptica stimuliše pse

Teniska loptica ima zabavne kvalitete koji su potrebni psu: sunđeraste su pa se fino žvaću, a njihova elastičnost omogućava im da poskakuju. Pored okruglog oblika, ove loptice su "živahnije" od mnogih drugih igračaka koje možemo da bacamo psu, što ih čini zabavnijim. Svi psi imaju nagon za plenom, a nestalni pokreti bačene teniske loptice su savršena stimulacija za njihov instinkt da jure.

2. Teniska loptica ima savršenu veličinu

Mnoge sportske lopte imaju gumenu teksturu i odskaču zahvaljujući vazdušnoj podlozi, ali nisu dobre za pseće vilice. Teniske loptice su savršene veličine za pse prosečne veličine i udobno stanu u njihova usta.

3. Teniska loptica privlačno miriše

Vlakna teniske loptice zadržavaju različite mirise dok se odbijaju o zemlju, a oni su verovatno zanimljivi psima. Teniska loptica zadržava miris psa, ali i vlasnika, pa ako pas ne želi da se odvoji od istrošene teniske loptice, razlog tome je zato što je puna omiljenih poznatih mirisa.

Pas i loptice za tenis Foto: Shutterstock/kathrineva20

4. Teniska loptica je savršeno vidljiva psu

Psi imaju poseban afinitet prema žutoj boji teniske loptice, ne zato što im je to omiljena boja, već zato što je to jedan od retkih tonova koji mogu da vide. Psi imaju ograničenu percepciju boja: oni su crveno-zeleni daltonisti, relativno dobro registruju nijanse plave i žute, ali imaju probleme sa uočavanjem drugih nijansi. Zato su neonske žute teniske loptice pun pogodak za vidno pole psa.

5. Teniska loptica je idealna za usta i desni psa

Nepravilan omotač teniske loptice ima meku teksturu u kojoj psi uživaju. Osećaj finog četkanja prijatan je za pseće zube i desni i pruža nežnu, ali stimulativnu masažu koja ih iznova tera da žvaću.

Teniske loptice su od gume i punjene su vazduhom, premazane filcom, sa raznim komponentama poput vune, pamuka i sintetičkih vlakana koje stvaraju meku teksturu.

Da li psi treba da se igraju sa teniskim lopticama

Teniske loptice su pristupačne i jednostavne za korišćenje, ali neki vlasnici zaziru od njih jer smatraju da mogu naškoditi njihovim psima.

Toksične komponente

Koliko god izgledale bezopasno, teniske loptice mogu da sadrže neka otrovna jedinjenja. U 2009. godini, Ekološki centar u Mičigenu testirao je stotine proizvoda na razne toksine, a stduija je otkrila da je među testiranim teniskim lopticama 48 posto imalo izvesnu količinu olova i arsena.

Zanimljivo je da studija koja je otkrila toksine u teniskim lopticama za kućne ljubimce nije pronašla nimalo olova u standardnim sportskim teniskim lopticama.

Oštećenje zuba

Dugotrajno žvakanje teniske loptice nije tako bezbedno, iako je ovaj predmet prekriven mekanim filcom. S vremenom, najlon može da se zalepi za zubnu gleđ, trošeći očnjake i kutnjake psa i može da ogoli desni i povredi zubne nerve i da izazove nelagodnost, osetljivost na dodir i temperaturu. Pored vlakana, nečistoće se lepe za teniske loptice dok se kotrljaju, dodajući im još jedan abrazivni element.

Pas i teniska loptica Foto: Shutterstock/William Edge

Opasnost od gušenja

Tvrda guma koja čini školjku teniske loptice može da izdrži pristojnu količinu žvakanja, ali većina pasa na kraju zagrize da bi pocepala loptu. Bez obzira na to šta se nalazi u teniskoj lopti, pocepani delovi će uvek predstavljati opasnost od gušenja. Psi bilo koje rase mogu da progutaju veliki komad koji se može zaglaviti u grlu, a neki psi čak mogu da progutaju celu loptu. Tada neprobavljiva vlakna i gumeni materijali mogu da blokiraju stomak, što zahteva hitnu operaciju.

Saveti vlasnicima

Uprkos opasnostima, uvek se može pronaći zlatna sredina da pas bezbedno da uživa u igri teniskim lopticama.

* Perite teniske loptice u toploj vodi i blagoj tečnosti za sudove 30 minuta i isperite kada se previše zaprljaju.

* Odbacite pocepane i istrošene teniske loptice.

* Naučite psa komandama "ostavi" i "ispusti".

* Uvek nadgledajte psa u igri sa teniskim lopticama.

* Neka se pas igra sa teniskim lopticama, ali mu ne dozvolite da ih koristi kao igračke za žvakanje.

* Zamenite tenisku lopticu psa za ukusnu poslasticu i prikladnije žvakalice kada pas počne da je grize.

(Dogster/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ni jedna, ni dve, ni tri...pogledajte koliko teniskih loptica u ustima nosi ovaj slatkiš

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari