• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Psi ližu lice vlasniku zbog jednog bizarnog razloga: I nije reč reč o naklonosti, već o nečem mnogo mučnijem

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan dreser otkrio naučni razlog zašto ljubimci ovo rade, a istina o tome nije nimalo prijatna

  • 0
Pas i vlasnik Foto: Shutterstock/SNeG17

Koliko god volimo naše pse, moramo priznati da oni imaju jednu naviku koja ponekad i najopuštenijim vlasnicima zadaje poprilično muka. Psi obožavaju da ližu lica svojih vlasnika, a naučnici su se potrudili da objasne zašto to rade.

Psi neretko ližu i naše ruke i noge, ali im je lice omiljena regija.

Brojni su primeri vlasnika koj gotovo ne mogu da se odbrane od svojih ljubimaca kad ih spopadnu da bi ih izljubili, ali je razlog ove svakodnevne pojave zapravo mnogo dublji.

Jedan dreser pasa objasnio je da je razlog zašto psi žele da ližu lice vlasnika zapravo instinkt preživljavanja koga se "sećaju" iz života u divljini i koji se zadržao kod pripitomljenih pasa.

Iako izgledaju slatko, pseći "poljupci", prema tvrdnjama naučnika, imaju sumoran razlog.

Pas i vlasnik Foto:

Trener pasa Teri Dinerman objasnio je da svi kanidi, članovi biološke porodice Candiae koja uključuje pse, vukove i lisice, imaju ovaj instinkt i da on dolazi iz njihovog života dok su bili mladunci. Dinerman kaže da će "odrasli kanidi progutati komade ubijenog plena da bi ih odneli u svoju jazbinu i njima nahranili mladunce i druge članove čopora, a štenci ližu lica svojih roditelja da bi ih stimulisali da povrate komade mesa".

Odrasli pripadnici ove vrste nastavljaju sa takvim ponašanjem, kojim iskazuju "naklonost" i "predaju" drugima u svom čoporu. Tako su pripitomljeni psi zadržali ovaj instinkt i isto rade sa ljudima, čime pokazuju da su oni deo njihove porodice (čopora).

Komentari povodom ovog posta su brzo pristigli: mnogi su se složili sa mišljenjem trenera pasa, ali mnogi imaju i drugačiji "prevod" ovakvog ponašanja. Oni kažu da njihovi psi lizanjem po licu daju vlasniku do znanja da žele poslasticu, pokazuju naklonost, žele da idu napolje ili smatraju da nisu dovoljno maženi.

(Mirror/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pas hrani vlasnika jagodama: Romantika na neobičan način

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari