• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto nam pas ukrade mesto kad ustanemo iz fotelje: Ova dva razloga su najčešća

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sedite u omiljenoj fotelji, gledate svoja posla, a nekoliko sekundi nakon što ustanete, vaš četvoronožni prijatelj upada na vaše mesto, evo i zbog čega

  • 1
Pas u fotelji Foto: Shutterstock/Katsiaryna Pakhomava

Ako imate psa sigurno proživljavate sledeći scenario: sedite u omiljenoj fotelji, gledate svoja posla, a nekoliko sekundi nakon što ustanete, vaš četvoronožni prijatelj upada na vaše mesto i krade vam ga! Šta je posredi?

Postoji nekoliko razloga zašto pas voli da "ukrade" vlasnikovo omiljeno mesto, a najčešći su naklonost i dominacija. Koji je slučaj u pitanju, obično možete "dešifrovati" na osnovu govora tela svog ljubimca.

Pas ovako pokazuje naklonost

Kao društvene životinje, psi žele da budu deo bezbednog okruženja kome pripadaju, što ga vraća na mentalitet člana čopora njegovih predaka vukova, kad je snaga i podrška jazbine bila pitanje života i smrti i oni se ne bi zaustavili ni pred čim da ga zaštite.

Sada su psi potpuno domaće životinje i svoje ljudske prijatelje vide kao sigurnost. Vaš miris im je poznat, tako da prepoznaju svako mesto na kome ste bili, što im automatski znači da je upravo tu bezbedno. To je isti razlog zbog koga psi žele da spavaju u našim krevetima, da se voze u našim automobilima i izležavaju na našem nameštaju i na našim nogama.

Psi brzo usvajaju navike i rutinu svojih vlasnika i znaju mesta u kući i oko nje koja često koristite. Sedenje na vašem mestu je takođe način da zaštite vaše mesto da bisme kasnije mogli da mu se vratite.

Pas ljutnja Foto: Shutterstock/Jstaley401

Pas ovako pokazuje dominantnost

Još jedan razlog zašto će vam pas ukrasti mesto je da pokaže dominaciju. Ovo se dešava ukoliko u domu imate više pasa, dovedete novog ljubimca, ako je on bio zlostavljan a doveden je iz azila: takvo ponašanje često je način psa da utvrdi svoj "rang" u porodici, bilo među ljudima, bilo među psima sa kojima živi.

Govor tela psa koji pokazuje dominantnost biće agresivniji i teritorijalniji, pa "krađa" mesta može biti praćena lajanjem, zauzimanjem odbrambenog stava ili ujedom. Ovo ukazuje na to da pas pokušava da pronađe svoje mesto u grupi i shvati gde mu je mesto.

Psi su prirodno teritorijalni, ali neka teritorijalna ponašanja nisu zdrava u porodičnoj dinamici. Ako dopustite psu da pokaže ovu vrstu dominacije tokom dužeg perioda, to će izazvati druge probleme u ponašanju.

Pas u fotelji Foto: Shutterstock/Kathy Peace

Kako da reagujete kad vam pas ukrade mesto

Ako vam pas ukrade mesto i pritom maše repom i normalno se ponaša, nemate razlog za brigu. Ali, ako primetite agresiju, posebno u vidu režanja, pokazivanja zuba ili ujedanja, primenite neke metode obuke pre nego što se problem pogorša.

Jedna opcija je da angažujete stručnjaka koji će psa "prevaspitati", a vama će pomoći da shvatite zašto pas reaguje na ovaj način. Postoji li još jedan pas sa kojim se "nadmeće"? Ima li dece u kući? Ako je pas još štene, rana obuka će sprečiti da se pas tokom sazrevanja ovako ponaša.

Ukoliko smatrate da sami možete trenirati svog psa, na internetu postoje saveti i tutorijali koji mogu da vam pomognu. Sve dok ste dosledni u potvrđivanju dobrog ponašanja pohvalama i poslasticama, ova navika psa se može promeniti za nekoliko nedelja ili meseci. Nemojte vikati na psa zbog neželjenog ponašanja, jer neće razumeti šta radi pogrešno. Umesto toga, kupite dosta poslastica za obuku i pružite psu nagradu kad god se dobro ponaša.

(Treehugger/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nju konji ljube svakoga dana: Udomljena Milica je novi član Čete konjanika Policijske brigade

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari