• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Navika pasa da kruže dok konačno ne legnu postojala pre nego što smo ljubimce smestili u krevete i ćebad

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta ovim ponašanjem psi pokušavaju da postignu i da li hodanje u krug može biti razlog za zabrinutost

  • 0
Pas Foto. Shutterstock/Wichatsurin

Iako vole da kopaju po smeću i valjaju se u travi, ali i po odvratnim ostacima i tuđoj nečistoći, psi iznad svega cene udobnost, pogotovo prijatno mesto za spavanje. Bez obzira na to gde pas spava, pre nego što se udobno smesti i zatvori oči, on će prvo malo da se okreće oko sebe, praveći male krugove i onda će se konačno spustiti na svoje mesti.

I tako uvek.

Vaš pas nije jedini koji to radi, jer većina vlasnika tvrdi da se njihovi kućni ljubimci isto ponašaju.

Zašto psi kruže pre nego što legnu?

Razlozi kruženja psa ukorenjeni u prošlosti

Ponašanje pasa ponekad je prava misterija, čak i njihovim vlasnicima kojima ne bi palo na pamet da laju na poštara ili da utole žeđ vodom iz wc šolje, a pogotovo niko ne želi da hoda u krug pre nešto što legne u krevet.

Gotovo svi psi se pre počinka vrte u krugovima i šapama "nameštaju" jastuk dok ne nameste postelju. Kruženje je uobičajeno ponašanje pasa, bilo da spavaju na ćebetu ili napolju, u travi ili na pesku.

Ali, pitamo se šta tačno pokušavaju da postignu i može li ovo kruženje ikada biti razlog za zabrinutost?

Iako je teško zamisliti da naši psi žive u divljini, oni dele zajedničkog pretka sa sivim vukovima. A taj predak je branio teritoriju, lovio hranu i spavao na zemlji. To nasleđe je ostavilo uticaj na današnje pse kućne ljubimce i doprinelo njihovoj navici da kruže pre nego što legnu.

Pas Foto: Shutterstock/Maria T Hoffman

Psi kruže jer im instinkt tako govori

Ne postoji definitivan odgovor na pitanje zašto psi kruže dok ne legnu. Ono što znamo je da ovo nije moderna navika, jer to psi i vukovi rade vekovima. Pojedini stručnjaci veruju da je sklonost ka kruženju genetska predispozicija koja seže do predaka vukova, koji su to upražnjavali pre odlaska na spavanje. Jedan od razloga mogao bi biti povezan sa čulom mirisa: vukovi kruže pre nego što legnu da bi odredili pravac vetra i tada se mogu organizovati da bolje nanjuše svakog uljeza koji im se noću približava.

Psi kruženjem obavljaju bezbednosnu proveru

Kruženje pre počinka može poslužiti kao bezbednosna provera od 360 stepeni. Preci pasa kružili su kako bi "skenirali" okolinu i bili sigurni da su svi članovi čopora bezbedni. To je mogao biti način da se fokusiraju na bliže opasnosti. Ova navika postojala je onda kad psi nisu spavali ušuškani u ćebe i igračke. Zemlja, trava i drugi tereni za spavanje razlikuju od okruženja u kome danas živi većina pasa. Veruje se da su preci pasa gazili travu i hodali ukrug kako bi rasterali eventualne insekte i zmije, a ta navika prenosi se na generacije.

Psi kruženjem regulišu temperaturu

Uz kruženje, psi često kopaju u svojim krevetima što im verovatno pomaže da regulišu temperaturu. Kopanje zemlje po vrućem danu može da otkrije hladnije slojeve ispod tla, a kopanje i kruženje po snegu stvara zbijeno utočište koje može da zadrži toplotu tela.

Pas Foto: Shutterstock/Mia Hao

Psi kruže kako bi se udobno smestili

Pojedinci smatraju da kruženjem pas stvara relativno ravnu, kružnu tačku na kojoj će se sklupčati. Bez obzira na to što isto čini u prirodi i na ćebetu, pas sebi pravi udobnu površinu.

Kada kruženje psa ukazuje na probleme

Ako ste zabrinuti zbog preteranog kruženja psa, prestanite da brinete: okretanje u krug je normalno ponašanje psa i nije ograničeno samo na pripremu pred spavanje.

Psi se vrte u krugovima i u drugim prilikama, na primer kada su uzbuđeni, a neki psi se okreću pre nego što obave veliku nuždu. Međutim, prečesto ili neuobičajeno okretanje može biti znak problema, kao što je bol (displazija kuka], neurološki problem ili problem sa unutrašnjim uhom (poput vrtoglavice). I kognitivna disfunkcija može izazvati preterano okretanje: ovo zdravstveno stanje je slično demenciji kod ljudi i dovodi do dezorijentisanosti i ponavljanja pokreta: pomeranje glave, hodanje, pravljenje više krugova i slično.

Posmatrajte svog ljubimca: ako se okreće oko kreveta ili ima problem da hoda pravolinijski, doživljava nelagodnost - vrti se duže ili često ustaje nakon što je legao i teško mu je da se smesti - vreme je da porazgovarate sa veterinarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nit manjeg, nit upornijeg psa: Kad se džek rasel zainati pa počne da čupa korenje

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari