• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imate čivavu od koje "strepe" vaši prijatelji, drugi psi, slučajni prolaznici: Pet koraka do idealnog ljubimca

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da ne biste crveneli u društvu zbog čivave koja "komanduje" celim svetom, o njenom vaspitavanju i obuci razmišljajte pre nego što je dovedete u dom

  • 0
Čivava Foto: Shutterstock/Lobachad

Čivava, jedan od najmanjih pasa na svetu, ima ličnost koja je mnogo veća od njenog tela. Čivava je poznata po vernosti i šarmu, a naročito po jakoj volji i povremenom tvrdoglavom ponašanju.

Da biste kao vlasnik bili sigurni da je vaša čivava dobro prilagođena zajedničkom životu u domu i da je prema vama (ali i drugim ljudima i psima) prijateljski raspoložena, važno je da se usredsredite na socijalizaciju i vaspitanje prilagođene njenom temperamentu.

To ćete postići ranom obukom i socijalizacijom ovog prgavog, ali slatkog psa.

Kakva treba da bude obuka čivave?

Ko je glavni u kući

Čivave su mali ali žestoki psi i neretko će pokušati da uspostave dominaciju u domu. Vlasnik mora da pokaže da je "vođa čopora" od samog početka. Dosledna obuka, sa konkretnim komandama od kojih ne treba odstupati, ali ih treba nežnije plasirati, treba da bude zasnovana na nagrađivanju. Samo takav pristup će podsticati pozitivno ponašanje čivave i pomoći joj da shvati i nauči koja je njena uloga u porodičnoj hijerarhiji.

Socijalizacija i druženje od najranijeg uzrasta

Socijalizacija je neophodna da bi čivava bila raspoložena ne samo prema ukućanima, već i prema vašim prijateljima i drugim ljubimcima. Rano izlaganje različitim ljudima, životinjama i okruženjima će oblikovati njenu prilagodljivost i smanjiti sklonost ka anksioznosti ili agresiji. Izložite svoju čivavu prijatnim susretima i različitim situacijama od najranijeg uzrasta: široka lepeza iskustava će joj pomoći da se opusti i postane prijateljski raspoložena, a samim tim i manje reaktivna u nepoznatom okruženju.

Čivava Čivava Foto: Shutterstock//Olga Aniven

Obuzdavanje malog lajavca

Čivave su prirodno glasne, ali obukom se može obuzdati njihovo preterano lajanje. Komande poput "tišina" ili "bez lajanja" treba izgovarati mirnim glasom. Kada čivava posluša, odmah je nagradite. Izbegavajte da vičete, jer to može povećati njeno uzbuđenje umesto da je smiri. Dosledna primena pozitivnih tehnika ključna je za podučavanje čivave da ne laje glasno, često i bez potrebe.

Igrajte se sa čivavom nežno

Igranje sa živahnom čivavom začas može eskalirati u grubost i podstaći njeno agresivno ponašanje. Važno je podsticati nežnu igru koristeći igračke a ne ruke, kako biste sprečili ugrize. Ako se intenzitet igre pojača, odmah je prekinite i nastavite tek kad se čivava smiri. Na taj način ćete jačati smireno ponašanje i nagraditi ga opuštenom igrom.

Redovna rutina vežbanja

Redovnim druženjem i vežbom možete opušteno upravljati svojom čivavom i sprečiti probleme koji se javljaju ako se ona dosađuje ili ima višak energije. Uključivanje dnevnih šetnji, igara i mentalnih izazova sa slagalicama će doprineti njihovom zadovoljstvu. Ove aktivnosti ne samo da će čivavu održavati fizički spremnom, već i mentalno oštrom, osiguravajući da ostane prijateljski raspoložena, dobro vaspitana i zadovoljna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da ga ne ureknu: Ovaj pas se smejulji svaki put kad mu vlasnici tepaju i hvale ga

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari