• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Mužjak ili ženka: Spisak karakternih osobina i zdravstvenih prednosti koje utiču na izbor ljubimca

B. P.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Da li su psihofizičke razlike između mužjaka i ženki kriterijumi koji budućem vlasniku pomažu prilikom odabira psa

  • 0
Psi Foto: Shutterstock/Willeecole Photography

Postoji nekoliko veoma bitnih stvari o kojima treba razmišljati pre nabavke kućnog ljubimca psa. Želite određeno ponašanje, veličinu, starost, potrebe za negom i nivo aktivnosti psa. Ali, šta je sa polom ljubimca? Da li želite mužjaka ili ženku i da li vam je uopšte bitan pol životinje? Šta o ovom pitanju kažu veterinari?

Stručnjaci za zdravlje i ponašanje životinja tvrde da su se mnogi psi uglavnom prilagodili rodnim stereotipima, ali ima i onih koji nisu. I druga uvređena mišljenja često bivaju "pobijena", poput onih da su mužjaci dobroćudniji od ženki ili da mužjaci više vole da skitaju, piše Rd.

Šta istraživanja i anegdote kažu o polovima pasa, njihovoj razlici i važnim osobinama zbog kojih se naposletku budući vlasnici odlučuju za ženku odnosno mužjaka?

Da li je pol psa bitan

Pol budućeg kućnog ljubimca jeste važan, ali ne i presudan, tvdre stručnjaci. Naučna istraživanja otkrila su značajne razlike između mužjaka i ženki, ali takvi rezultati postaju gotovo besmisleni ako ste zainteresovani za karakteristike određenog psa. Na primer, sterilizacija ženki ponekad izaziva pojačanu agresiju, ali sterilisano žensko štene koje ugledate u azilu može biti najslađa životinja ikada i morate daje udomite!

Zaključak je da su karakteristike psa mnogo važnije od opštih informacija o njegovom polu. Kvalitet vremena koje provedete sa psom biće najbolji način da saznate da li vam njegov karakter odgovara.

Karakterne razlike mužjaka i ženke psa

Polni hormoni mogu igrati određenu ulogu u oblikovanju karaktera i ponašanja psa: ako je sterilizacija odnosno kastracija izvršena ranije, pas će bez obzira na pol biti mirniji u odnosu na ljubimce oba pola koji se bore sa polnim nagonima.

Pas Foto: Shutterstock/xkunclova

Karakter mužjaka

Mužjaci koji nisu kastrirani imaju visok nivo hormona testosterona, a upravo je on povezan sa problematičnim ponašanjima koja se najčešće uočavaju kod mužjaka. Inače, testosteron ima i dobre uloge u životu mužjaka.

Mužjaci vole da lutaju: divlji preci pasa su često bili u pokretu, a mužjaci su morali da odlaze na velike udaljenosti da bi pronašli ženku i branili svoju teritoriju. Želja za izlascima i istraživanjem često je najočiglednija kod nekastriranih mužjaka i može dovesti do problema kao što su ulazak u borbe i povrede. Mužjaci mogu da budu i agresivni: u potrazi za partnerkom, oni se često bore protiv drugih mužjaka, a takve agresivne tendencije mogu se preliti u druge segmente njihovih života, uključujući i interakcije s ljudima. Nekoliko studija pokazalo je da je agresija češća kod mužjaka nego ženki.

Naskakanje je tipična pojava kod mužjaka, ali nije uvek obavezan uvod u polni čin. To je često samo način komunikacije ili privlačenja pažnje, ili znak emocionalnog uzbuđenja. Međutim, mužjaci imaju tendenciju da često naskaču na druge pse, ljude, pa čak i nežive predmete.

I teritorijalnost je izražajnija kod mužjaka koji uriniraju na objekte u okruženju kako bi obeležili svoju teritoriju. Zato budući vlasnik psa mužjaka treba da bude spreman da se u šetnji zaustavi na više desetina mesta koje njegov ljubimac želi da obeleži. Ova navika usporava i frustrira vlasnika, pogotovo ako je pas upražnjava i u zatvorenom prostoru.

Mužjaci su često više prijateljski raspoloženi od ženki, ali nema istraživanja koja to dokazuju. Mnogi vlasnici pasa tvrde da su njihovi mužjaci aktivniji i razigraniji od ženki.

Pas Foto: Shutterstock/jucadima

Karakter ženki

Hormoni estrogen, progesteron i oksitocin su najvažniji i najizražajniji tokom perioda razmnožavanja i imaju veliku ulogu u formiranju nekih osobina i ponašanja tipičnim za ženke.

Ženke pasa su mirnije od mužjaka

Iako nije bilo naučnih studija o ovoj temi, za ženske pse se često kaže da su mirniji od mužjaka. Možda odgajanje štenaca zahteva određeni stepen smirenosti, a ona nije potrebna mužjacima koji nisu uključeni u vaspitavanje svog potomstva.

Ženke je lakše obučavati

Jedna studija iz 2017. godine otkrila je da su ženke pasa postigle više rezultata od mužjaka na časovima poslušnosti i obuke.

Nesterilisane ženke su brižnije prema vlasniku

Nakon što ženka prođe kroz ciklus u kome ne ostane skotna, ona može da se ponaša kao da će imati potomstvo: možda će praviti leglo i nositi u zubima mekane igračke, ili čak pokazivati empatiju prema vlasniku u trenucima kad je neraspoložen.

Lojalnost je osobina koja se češće povezuje sa ženkama

I mužjaci i ženke pokazuju lojalnost vlasniku, ali ženke imaju veći nivo oksitocina koji promoviše vezu između majke i njenog potomstva, što objašnjava jaku lojalnost prema vlasniku.

Psi i poslastice za izbegavanje Foto: Shutterstock/Sophiecat

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari