• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako danas ugledate psa koji nosi žutu ogrlicu, maramu, povodac ili am u ovoj boji - dajte mu više prostora

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan pasa u žutom tradicionalno se obeležava 20. marta, sa ciljem podizanja svesti o problemu anksioznosti i preterane nervoze ljubimaca

  • 0
Pas u žutom Foto: Shutterstock/kasefoto

Znate li da postoji cela armija pasa koji su posebni po tome što nose jarkožute ogrlice, povoce, marame, amove i pojaseve kada krenu u šetnju? Žuta boja odevnih predmeta ili detalja na psu je signal ostalim vlasnicima da je reč o psu koji ne želi da mu se prilazi.

Dan pasa u žutom u svetu se tradicionalno obeležava 20. marta, uz želju da se podigne svest o psima sa ovim problemima i pomogne njihovim vlasnicima da se lakše nose sa tegobama aksioznosti i preterane nervoze kućnih ljubimaca.

Zašto pas ne želi da mu se prilazi

Postoji mnogo razloga zašto je psu potreban širok prostor kada nije u kući. Kućni ljubimac može pokazati strah ili anksioznost zbog ljudi ili drugih pasa, ispoljiti agresiju ili nelagodu dok se obučava, zbog čega vlasnici pokušavaju da ometanja sa strane budu svedena na minimum. Osim toga, pojedini stari ili bolesni psi ne žele da trpe živahne štence koji skaču na njih i žele da se igraju, pa i na to treba obratiti pažnju.

Ukoliko vlasnik ovakvog psa zna da će imati mirnu i neometanu šetnju, veća je verovatnoća da će uživati u vremenu koje će provesti na otvorenom. Čovek i pas će se osećati opuštenije i moći će zajedno da rade na izgradnji samopouzdanja.

Ako je psu koji je u "žutom modu" ugrožen lični prostor, to može da bude traumatično iskustvo i za vlasnike i za pse.

Nervozan i uznemiren pas

Vlasnik koji ima psa sa problematičnim ponašanjem svom ljubimcu treba da nabavi bilo kakav žuti dodatak - povodac, am, ogrlicu, maramu, mašnu - kako bi upozorio druge vlasnike pasa i predupredio čarke i svađe.

Potrebno je ostati miran i ne dopustiti psu da se nahrani nervozom koju može da oseti kod vlasnika. Treba šetati predelom koji je mirniji i manje posećen i uvek se može preći na drugu stranu ulice ako se približi drugi pas.

Vlasnik uvek treba da nosi izvesnu količinu poslastica kojima će odvratiti pažnju nervoznom psu. Poslastice treba da sadrže prirodne sastojke kao što su koren valerijane i kamilica, kako bi ljubimci bili manje reaktivni.

Psu se može pomoći i postavljanjem jednostavnih komandi tokom šetnje koje će mu pomoći da se fokusira, a od velike pomoći su i igračke, lopte i naročito frizbi koje mu možete bacati u igri donošenja.

Cilj je da vaš pas poveže šetnju sa dobrim osećanjima: samo tako će, ukoliko pripada "psima u žutom" savladati nelagodu i pozitivnije doživeti izlaske i aktivnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari