• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mazite li psa dok jede: Evo šta o tome kažu veterinari

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko nije neophodna hitna intervencija, pustite psa da jede bez prekidanja, jer ga ometanje može uznemiriti i povećati šansu da vas ujede

  • 1
Pas Foto: Pexels/Cottonbro studio

Svi su čuli za izreku o tome da ne treba "dirati lava dok spava", a isto pravilo trebalo bi primeniti i kad su u pitanju psi. Osim toga, uvreženo je mišljenje da ruke treba držati k sebi i dok pas jede. Ukoliko nije neophodna neka hitna intervencija u pogledu hrane koju ste psu dali da pojede, najbolje je pustiti ga da jede u miru, bez prekidanja. Bilo kakvo ometanje, sa vaše strane ili nekog od ukućana, može samo da uznemiri psa i poveća šansu da vas ujede, piše Cuteness.

Izbegavanje ugriza

Pas može da vas ujede ako ga uznemiravate dok jede, spava ili čuva mladunce, upozoravaju stručnjaci.

Kad sipate hranu psu, najbolje bi bilo da se povučete i pustite ga da jede bez prekida. Ne samo da ćete izbeći eventualne ugrize ukoliko je pas uznemiren, već ćete mu pomoći da jede mirno i lagano svari hranu. Nervoza psa koji jede pojačava se ako ga mazite ili dodirujete na bilo koji način, jer može da pomisli da ćete mu oduzeti obrok. Na psa će loše uticati i buka i gužva dok jede i to može da dovede do problema u ponašanju, pa čak i do izbegavanja hrane zbog prevelikog stresa.

Neuobičajeno čuvanje hrane

Neki psi će čuvati svoju hranu dok jedu: ponekad će režati tokom obroka, čak i ako ste u njihovoj blizini. Ako se ovo ponašanje ponavlja, posavetujte se sa veterinarom, jer pas možda ima probleme sa zubima, pa se oseća ranjivo i zaštitnički prema hrani.

Ovo agresivno ponašanje psa može biti opasno za vas ili druge kućne ljubimce.

Agresija zbog hrane

Savršeno zdrav pas koje žestoko čuva svoju posudu sa hranom možda pati od agresije zbog hrane. Ova vrsta ponašanja zahteva da zauzmete drugačiji pristup kada hranite psa, a da ga ne uznemiravate dok jede.

Sedite mirno pored psa dok jede i približavajte mu se sa svakim sledećim obrokom. Mirno i nenametljivo dodajte hranu u njegovu posudu: na taj način, pas će povezati vaše prisustvo sa nečim lepim - dobiće više hrane. Možete staviti poslasticu ili dve u hranu dok pas jede da biste postigli istu reakciju. S vremenom će pas početi da vam veruje i shvatiće da mu nećete nauditi ni uzeti hranu tokom obroka.

Pas Foto: Pexels/Imad clicks

Preventivne mere

Počev od doba šteneta, navikavajte psa na blizinu ljudi i drugih kućnih ljubimaca dok jede, ali ne pokušavajte da mu oduzimate hranu tokom obroka.

Ukoliko vam dođu gosti, nahranite psa u drugoj sobi, podalje od novih lica, i obavestite posetioce, posebno decu, da ne prilaze psu dok jede. U idealnom slučaju, reagujte samo u vanrednoj situaciji, i to usmenom komandom, kao što je "dođi", kako biste pozvali psa. Uvek nagradite takve prekide poslasticama i pohvalama.

Drugi kućni ljubimci

Odvojite kućne ljubimce dok jedu i hranite svakoga različitim obrocima. Na ovaj način, uvek gladan pas ili mačka neće pokušati da oteraju drugu životinju. Ako uočite takvo ponašanje, nemojte intervenisati direktno, već odvratite ljubimce od svađe pomoću poslastica ili verbalnim naredbama, a zatim ih nahranite u različitim prostorijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Motte

    20. februar 2024. | 20:50

    Naseg Rokija treba moliti da jede,mada dobija hranu samo ujutro i uvece.