• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislite da je vaš pas veoma pametan? Proverite njegovu snalažljivost jednostavnim testom inteligencije

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pošteno upozorenje vlasnicima: rezultati ovog "testa u pet poteza" možda će vas razočarati, ali zbog njih sigurno nećete manje voleti svog kucova

  • 0
Pas i test inteligencije Foto: Shutterstock/Aleksey Boyko

Test inteligencije pasa koji je preplavio društvene mreže možda će vam se učiniti jednostavnim, ali imajte na umu da će ga uraditi vaš pas.

Saznajte više o tome kako funkcioniše um vašeg ljubimca.

Sve što vam je potrebno su poslastica, ćebe ili peškir, tri plastične čaše ili posude, karton i štoperica, kaže vlasnik psa i sociolog iz Kanade Stenli Koren, koji je kreirao petodelni sistem ocenjivanja zasnovan na bodovima, prenosi Nypost.

Prvi test

Pred psa stavite peškir ili ćebe i pustite da ga onjuši, a zatim ga stavite psu preko glave i štopujte vreme koje mu je potrebno da pronađe “izlaz iz ćebeta”.

Pas dobija tri boda ako pobegne za 15 sekundi ili manje, dva boda pre 30 sekundi i samo jedan za bilo koje kasnije vreme.

Drugi test

Stavite poslasticu na pod i pokrijte je peškirom, a onda uključite štopericu kako biste videli koliko je vremena potrebno psu da uzme poslasticu.

Manje od 15 sekundi vredi tri boda, 15 sekndi do minuta je dva boda, a sve preko je samo jedan.

Treći test

Uzmite tri prazne čaše i stavite ih naopako jednu pored druge. Dok vaš pas gleda, stavite poslasticu ispod jednog od njih pre nego što odvučete pažnju ljubimca na nekoliko sekundi. Zatim posmatrajte koliko mu vremena treba da otkrije “dobitnu” čašu.

Lociranje poslastice ispod čaše u prvom pokušaju je tri poena, jedan promašaj je dva poena, a jedan poen dobija ako proveri pogrešne dve čaše pre nego što odabere pravu.

Četvrti test

Stavite poslasticu ispod niskog komada nameštaja kome samo pseća šapa može da pristupi i podesite tajmer za rešavanje problema.

Samostalno pronalaženje slatkiša za manje od minuta donosi tri boda, dok korišćenje nosa i šapa daje dva poena. Samo jedan bod se dodeljuje ako pas odustane.

Peti test

Pokažite psu poslasticu kroz otvoreni “prozor” na kartonskoj prepreci koja je previsoka da je pas preskoči i preuska da bi prošao kroz nju. Zatim odvojite minut da biste motivisali psa da pronađe način da dobije poslasticu.

Ako pas to uradi za 30 sekundi ili manje, dobija tri boda, ako mu bude potrebno više od 30 sekundi dobija dva boda, a samo jedan poen mu pripada ako prođe kroz prepreku umesto da pronađe drugo rešenje.

Rezultati testova kažu da 13 do 15 poena čini vašeg psa pravim genijem, devet do 12 poena znače da vaš ljubimac ima “bistar” um, pet do osam poena pokazuju da vaš pas ima potencijal, ali mora da se potrudi, a jedan do četiri boda ukazuju na to da vaš pas više voli maženje nego rešavanje problema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari