• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto nekim psima iz usta viri vrh jezika

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pojedini psi pate od "sindroma visećeg jezika" koji je podložan sušenju, oticanju, pucanju i krvarenju, a treba li spominjati opekotine od sunca, promrzline, loš zadah i infekcije koje se ponekad saniraju hirurškim putem

  • 0
Pas i jezik koji viri Foto: Shutterstock/Annette Shaff

Nekome deluje simpatično i slatko, ali mnogi ljubitelji pasa kažu da pogled na vrh psećeg jezika koji viri iz usta nije baš reprezentativna slika.

Osnovni uzroci ove pojave su različiti, od bezazlenog i spontanog "pružanja" ovog mišića u ustima pa do zabrinjavajućih zdravstvenih poremećaja.

Kao i prilikom otkrivanja "krivca" neke tegobe, treba da znate da li pas isplazi jezik nakratko ili to traje dugo, radi li to dok spava ili se "plazi" i u budnom stanju, pokazuje li neke dodatne simptome i, ukoliko je tako, razmišljate li da ga vodite veterinaru, pogotovo ako vas propratni znaci zabrinjavaju.

Ove informacije treba da podelite sa veterinarom koji će postaviti dijagnozu posle pregleda.

Zašto vrh psećeg jezika ponekad viri iz njegovih usta?

Vrh psećeg jezika viri kad je pas opušten

Ponekad pas sedi ili leži i isplazi jezik jer mu je lepo i udobno i tako poručuje vlasniku da je zadovoljan. Ukoliko se slažete sa ovim objašnjenjem, nema razloga za brigu, pa se i sami opustite (i slobodno izbacite jezik iz usta!).

Vrh psećeg jezika viri dok on spava

Nije neuobičajeno da psu koji se odmara ili spava izviri vrh jezika iz usta. Mnogi psi na ovaj način zaspe i sanjaju, pogotovo stariji psi kojima se jezik "olabavi" i ispadne kad se opuste.

Pas i jezik koji viri Foto: Shutterstock/fongleon356

Sve dok je pas zdrav i normalno se ponaša kada je budan, normalno jede i pije i uobičajeno je aktivan, ovo ne treba da bude razlog za zabrinutost.

Vrh psećeg jezika viri kada ljubimac njuška

Jezik je jedan od glavnih pomoćnika psa u ispitivanju i saznavanju okoline. Uz čulo njuha, koje je neizostavno za komunikaciju sa okolinom, jezik je "degustator vazduha" i naročito ga koriste mužjaci dok njuškaju ženku, ili druga obeležja pasa iz okoline. Dosta pasa njuška i "plazi se" dok pokušavaju da uhvate što više mirisa.

Pas stalno izbacuje jezik iz usta i vraća ga unutra

Ako pas stalno izbacuje i izbacuje jezik iz usta, moguće da se u njegovim ustima nešto događa.  Možda ima nešto ispod jezika, između zuba su mu zaglavljeni ostaci hrane, ima ranicu ili kvržicu u ustima, možda je žvakao nešto oštro ili je povredio usne, desni ili jezik.

Refluks kiseline ili mučnina primoravaju psa da luči veću količinu pljuvačke. Osim toga, psi mogu da dobiju prave napade "lizanja" usled nadimanja i drugih stomačnih tegoba.

Pas i jezik koji viri Foto: Shutterstock/Annette Shaff

Vrh psećeg jezika viri iz usta zbog nedostatka zuba

Ako je pas nedavno izgubio neke zube, guranjem vrha jezika u tom delu usne duplje on možda želi da nadomesti njihov nedostatak. Ovo se naročito viđa kod pasa sa nedostatkom donjih zuba, jer oni "pridržavaju" jezik, pa je veća verovatnoća da će ga pas izbacivati kako bi popunio mesto.

Jezik viri psu zbog manjka mesta u ustima

Vrh jezika koji viri ponekad je "višak", jer pas u ustima nema dovoljno mesta. Ovo se najčešće viđa kod "toj" rasa, jer im je jezik veliki u odnosu na usta i bori se da se "smesti" u usnoj duplji. Sve dok se ovi psi ponašaju uobičajeno, a jezik nije suv ili napukao, nema razloga za brigu, iako neke rase imaju "sindrom visećeg jezika".

Pas i jezik koji viri Foto: Shutterstock/Annette Shaff

Psi sa "sindromom visećeg jezika"

"Sindrom visećeg jezika" se viđa kod pasa koji ne mogu da kontrolišu mišiće jezika, usled urođenih mana, neuroloških oštećenja ili traumatskog događaja.

Jezik koji je stalno izbačen iz usta postaje suv, otiče, puca i krvari. Treba li spominjati opekotine od sunca, promrzline, loš zadah i infekcije?

Psi sa "sindromom visećeg jezika" se bore da normalno jedu ili piju i nisu u stanju da se neguju sami. Brahiocefalne rase i psi "igračke" izloženi su većoj verovatnoći razvoju "sindroma visećeg jezika", jer su im jezici predugački u odnosu na glavu i usta.

U teškim slučajevima potrebna je hirurška intervencija promene veličine jezika, procedura poznata kao glosektomija.

Pas se ponaša bolesno sa isplaženim jezikom

Ako pas kome iz usta visi jezik pokazuje znake letargije ili bolesti, to je već zabrinjavajuće. Pas koji ne reaguje na nadražaje, a iz usta mu visi jezik blede boje, signalizira na ozbiljnu i hitnu situaciju.

Šta da radite ako vidite da psu jezik viri iz usta

Ako ste zabrinuti zbog toga što jezik vašeg psa viri iz usta, konsultujte se sa veterinarom da biste isključili bilo kakve zdravstvene probleme kod ljubimca. Povremeno "plaženje" ljubimca možete jednostvno da snimite i pokažete stručnjaku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari