• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto psi namiguju: Saznajte šta time žele da "kažu" i usput naučite svog psa da namigne

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naši psi budno motre na to šta radimo i u stanju su da nas verno oponašaju, u šta spada i namigivanje. Možda želite da vaš ljubimac savlada i ovu veštinu?

  • 0
Pas i namigivanje Foto: Pixabay/Neel Shakilov

Ležite na kauču, a i pas je pored vas, i kad bacite pogled na njega, on vam - namigne! Zapravo, barem tako izgleda.

Da li je ovo stvarno?

Moguće je, kažu studije i tvrde da su psi usklađeni sa svojim porodicama.

Oni posmatraju kako se ponašamo i upijaju sve naše poteze.

Zašto psi namiguju?

Doktorka veterinarske medicine Megan Conrad kaže da psi često namerno namiguju, ali ovaj potez ima različita značenja, pa čak i zdravstvena.

Zašto pas ponekad namiguje

U zavisnosti od situacije, namigivanje se može tumačiti na mnogo načina.

"Namigivanje može biti znak naklonosti, potrebe za pažnjom ili oponašanje vlasnika koji često namiguje", kaže Konrad. Ako pokušavate da dešifrujete šta znači kada vam pas namigne, obratite pažnju i na govor njegovog tela. Ako mu je rep visoko i maše, a uši su mu uspravne, to pokazuje interesovanje ili zahtev za pažnju.

Psi koji čuče, kotrljaju se na leđima ili guraju rep između nogu pokazuju pokornost. Oni često pokazuju ove pokrete kako bi naznačili da neće sukobe. Namigivanje, treptanje, klanjanje, oblizivanje usana i spuštanje glave i ušiju dodatni su načini kojima psi pokazuju želju da budu prijatelji drugim psima.

Pas i namigivanje Foto: Pixabay/Ronald Plett

Pas koji namiguje može da ima zdravstvene probleme

Često namigivanje, posebno istim okom, može biti znak da nešto nije u redu. Psi će više puta zatvoriti oko ako osete bol, ukoliko im smeta svetlost ili imaju nelagodnost. I, baš kao i ljudi, psi namiguju ili trepću kada dođu u kontakt sa iritantom kao što su prašina, prljavština ili dlaka. Drugi razlozi zbog kojih psi namiguju može da bude infekcija oka.

Ako primetite iscedak, pojačano ili nevoljno treptanje, crvenilo u očima ili oko njih, ili bilo kakvu povredu, odmah odvedite psa kod veterinara.

Još jedan uzrok čestog namigivanja i treptanja je entropija, genetsko stanje oka koje pogađa brahiocefalne rase sa spljoštenim licem i kratkom njuškom. Neke od najvećih rasa pasa takođe razvijaju entropiju. Kako ligamenti spoljašnjih uglova očiju padaju, to dovodi do opuštanja odnosno uvrtanja kapaka prema unutra. Ovo stanje uspešno se koriguje operacijom.

Generalno, namigivanje je normalno i benigno ponašanje psa. Ako je vaš ljubimac sklon povremenom namigivanju, neće vam trebati mnogo da utvrdite šta pokušava da "kaže", a možda ćete se i zabaviti kad uzvratite namigivanjem!

Pas namigivanje Foto: Pixabay/mimili271

Naučite psa da namigne

Sve dok nema zdravstvenih problema, namigivanje je trik kome možete naučiti svog psa. I kao i svako drugo obučavanje uz nagrade, pas može da nauči da namigne!

Kad psa podučavate ovoj veštini, koristite verbalnu komandu koju treba da proprati namigivanje. Dok stoji ispred vas, dodirnite jednu stranu njegove njuške, odnosno mesto gde se nalaze brkovi. Ovo će izazvati automatski odgovor namigivanja. Ako bude tako, dajte psu poslasticu. Da biste uključili verbalnu komandu "namigni", izgovorite je dok psa dodirujete. Kad bude ponovo namignuo, pružite mu još jednu poslasticu.

Uz dosledno ponavljanje, nećete morati da primenjujete dodir da bi pas namignuo: biće dovoljno da izgovorite komandu da bi vam ljubimac namignuo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari