• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Psi i sindrom legla: Koja terapija je najdelotvornija?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovde se na sreću ne radi o bolesti, ali jeste reč o problemima u odrastanju dva ili više pasa iz istog okota i štencima istog uzrasta koji nisu "rođaci"

  • 0
Sindrom legla Foto: Shutterstock//Willeecole Photography

Ako mislite da je teško negovati štene, pokušajte da gajite dva (ili nekoliko) mladih pasa u isto vreme!

Ukoliko su zajedno stigli na svet, naoružajte se strpljenjem zbog moguće pojave takozvanog sindroma legla, upozorava Petguide.

Sindrom legla je termin koji opisuje skup problema u ponašanju koji mogu da se pojave kada se dva šteneta odgajaju zajedno u istom domaćinstvu.

Oni mogu biti iz istog legla, ali i ne moraju da budu “rođaci”: dovoljno je da budu istog uzrasta. Iako nije pravilo da će se problemi pojaviti u svim slučajevima, oni su maltene uobičajeni kada se istovremeno gaje dva šteneta koja su se okotila u isto vreme.

Baš kao i ljudi, štenci mogu razviti različite emocije i osećanja prema svojoj braći i sestrama. Međutim, u svetu pasa, ova veza se može manifestovati u vidu problema u ponašanju.

Jaka veza i anksioznost

Braća i sestre u leglu mogu postati previše zavisni jedni od drugih, što dovodi do anksioznosti kada su razdvojeni. Ovo je posebno često kada uzgajate samo dva šteneta iz legla. Kako njihova veza jača, biće ih teško razdvojiti, a to može rezultirati pocepanim nameštajem, neprestanim lajanjem, zavijanjem, cviljenjem ili čak depresijom. Ovde je preusmeravanje pažnje od vitalnog značaja, pa pronađite zabavne slagalice za štence koje će ih zaokupiti i pobuditi njihovo interesovanje za druge vidove igre.

Sindrom legla Foto: Shutterstock/Hannah Carl

Agresivno ponašanje

U nekim slučajevima, štenci iz legla mogu da budu agresivni jedni prema drugima ili prema drugim psima u domu. Ova agresija može eskalirati kako štenci sazrevaju i počnu da se takmiče za dominaciju u svom odnosu. Isprva ova agresija izgleda kao zabavna i energična igra, ali kako psi odrastaju, ona može eskalirati u pravo nasilje.

Loša socijalizacija

Psi iz istog legla možda neće dolaziti u dodir sa drugim psima i ljudima, jer većinu vremena provode u međusobnoj interakciji. Pošto zavise od svoje bliskosti, oni će izbegavati druge oko sebe, što nije dobro za njihovu socijalizaciju.

Teškoće sa treningom

Ako odgajate štence u leglu, istovremena obuka dva šteneta može da bude veliki izazov, jer mogu više da se fokusiraju jedno na drugo nego na na vlasnikove komande. Ovo dalje vodi u neposlušnost i nedostatak reakcije na trening. Štenci koji se podučavaju uvek prvo pogledaju reakciju svog brata i sestre, zanemarujući vlasnika. Ako pokušate sami da ih obučite, pripremite nagradice u vidu poslastica kako biste sebi olakšali poduhvat.

Sindrom legla Foto: Shutterstock/Nina Buday

Da bi se sprečio sindrom legla, preporučuje se da se štenci ponekad odgajaju odvojeno u nekom tokom dela perioda njihovog ranog razvoja. Ovo omogućava svakom štenetu da uspostavi sopstveni identitet, razvije nezavisnost i vezu sa ljudima u porodici. Pravilna socijalizacija i obuka su ključni za svako štene koje treba da odraste u dobrog i poslušnog psa.

Ako razmišljate da odgajate dva šteneta iz istog legla, konsultujte se sa profesionalnim trenerom pasa ili bihevioristom koji će vam dati smernice i pomoći da razvijete plan za sprečavanje ili rešavanje sindroma legla, ukoliko se pojavi. Rana intervencija i pravilno upravljanje su ključni za minimiziranje potencijalnih problema povezanih sa zajedničkim uzgojem legla.

Imajte na umu da podizanje braće i sestara iz jednog legla traži više vremena i strpljenja. Uz dovoljno posvećenosti, vaši štenci će odrasti u zdrave i srećne ljubimce!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari