• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pas, fen i usisivač: Ovaj “trojac” najčešće ne ide zajedno, ali i to možete uspešno da promenite

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naši četvoronošci smrtno se plaše svih kućnih aparata koji zuje, duvaju i huče, a bauci broj 1. su upravo dva predmeta bez kojih je higijena u domu sa kućnim ljubimcem nezamisliva

  • 1
Pas, fen i usisivač Foto: Pexels/Natalie Minich

Mnogi psi, veliki ili mali, osećaju neverovatan strah od fena i usisivača.

Preglasan zvuk, nepoznat predmet koji se nalazi preblizu njihovim licima i vibracije stvaraju anksioznost, strah i nagle i neočekivane reakcije.

Evo koji su najefikasniji načini da pomognete svom ljubimcu da prevaziđe strah od ovih kućnih aparata, predlaže Apetit.rs.

Počnite od najranijeg uzrasta

Ukoliko je vaš pas mali i primećujete da se plaši kada ga sušite posle kupanja, nemojte "odustajati" od fena, jer se nadate da će, sam od sebe, kad poraste, prestati da ga se plaši.

Naprotiv.

Većina odraslih pasa imaju strah od fena ili usisivača, jer nisu bili navikavani na njih od najranijeg uzrasta. Posvetite vreme izlaganju psa ovim aparatima kako u budućnosti ne bi imao probleme.

Koraci u navikavanju psa

Navikavanje mladih pasa je isti proces, ali je lakši od navikavanja odraslih. Ako imate odraslog psa, to ne znači da treba da odustajete. Proces je sledeći:

1. Upoznajte psa sa aparatom

Postepeno, s vremena na vreme, u "pozadini" u domu uključite usisivač ili fen, da bi se pas navikao na zvuk.

Što se tiče fena, nakon što pas prihvati buku, polako ga sušite i pritom izbegavajte lice, jer pse to najviše plaši. Kada se pas sasvim opusti, sasvim lagano prinesite fen njegovom licu.

Kada je u pitanju usisivač, polako ga pomerajte napred-nazad i sporo se približavajte psu. Ukoliko dođe do naglih reakcija, odmaknite aparat, umirite psa i napravite pauzu.

Nakon izvesnog vremena, pas će u potpunosti prihvatiti ove bučne aparate.

2. Pozitivno pojačanje

Kada vaš mezimac bez straha pokaže interesovanje za aparat, nagradite ga poslasticom ili lepim rečima. Ovo će mu pomoći da stvori pozitivne asocijacije u vezi sa ovim bučnim napravama.

Pas, fen i usisivač Foto: Pexels/Yaroslav Shuraev

3. Stvorite prijatno okruženje za psa

Iako možda deluje nemoguće stvoriti prijatno okruženje dok se u pozadini čuje buka fena ili usisivača, važno je pronaći način za opuštanje psa. Nakon što se začuje zvuk aparata, započnite igru sa ljubimcem kako bi taj zvuk, koji je njemu možda neprijatan, povezao sa prijatnim iskustvom.

Kao i uvek, strpljenje je uvek i u svim prilikama ključan faktor u radu sa psima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    5. jul 2023. | 19:44

    Ja moje macke Imam od tri nedelje, Ali svejedno I sad posle tri godine plase se usisivaca, kad vide da se spremam da usisavam(ja ili zena), to je opsta bezanija I sakrivanje