• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaš pas ima naviku da se krije ispod kreveta: Da li to radi često ili samo ponekad?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Strah, stres, bolest, problem sa hranom ili promene svakodnevne rutine mogu navesti ljubimca da traži spas ispod vlasnikove postelje, stola ili drugih "budžaka". Kako da pomognete ljubimcu da ovo prevaziđe?

  • 0
Pas skrivanje ispod kreveta Foto: Shutterstock

Motor automobila startuje na ulici, a vaš pas skače i brzinom munje se sakriva ispod kreveta.

Da ne spominjemo grmljavinu, zvuk petarde, padanje predmeta i slične situacije propraćene glasnim zvucima koje psa izlažu stresu.

Na osnovu ovog ponašanja psa lako je pretpostaviti da se ljubimac plaši iznenadnih i glasnih zvukova, piše Dogster.com.

Razlozi zbog kojih se pas krije ispod kreveta

Strah je možda najjači motiv psu da se sakriva.

Zato on bira bezbedan prostor i mirno okruženje koje mu donosi spokoj i ujedno odbranu od stresa, a to je baš mesto ispod vašeg kreveta ili pak trpezarijskog stola.

Pas se krije kada se u njegovom okruženju dese nagle promene, poput dolaska nepoznate osobe ili bilo kog gosta ili se u domu menja dnevna rutina. Nova situacija ga stresira, pa se krije od toga.

Ponekad se pas krije jer je tako naučio da se ponaša u nekim situacijama. Recimo, iskustvo mu je pokazalo da zalogaji hrane ponekad padaju baš na tom mestu.

Pas se krije i kada pronađe nešto za šta zna da ne bi trebalo da ima. Zato ne želi da vam bude pred očima, jer ako ne možete da ga vidite, nećete mu zabraniti da se sladi zabranjenim voćem!

Ukoliko pas iznenada počne da se skriva, a to nije dotad činio, i takvo ponašanje ne možete da povežete sa strahom, hranom ili zabranjenim predmetima, proverite da se nije razboleo ili povredio. Veterinari tvrde da se pas krije ispod kreveta, u ormanu ili na nekom drugom mestu kad se ne oseća dobro. On instinktivno zna da slabost nije poželjan osobina za opstanak.

Pas skrivanje ispod kreveta Foto: Shutterstock

Kako pomoći psu da prestane sa skrivanjem

Razgovarajte s njim blagim i smirenim tonom čim pokaže strah.

Dajte mu do znanja da ste tu i da je bezbedan.

Pohvalite ga kad vam se ponovo pridruži i pokažite mu koliko ste srećni što ga vidite.

Drugim rečima, nagradite psa kad dođe kod vas i ignorišite njegovo skrivanje.

Ako imate dovoljno prostora u domu, odvojite kutak za ljubimca gde će se osećati bezbedno i prijatno, čak i dok sluša zvuke kojih se plaši.

Sve to će mu pomoći da polako ali sigurno prevaziđe strahove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari