• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto neki psi moraju da nose korpu na njušci?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prejak zaštitnički instinkt ljubimca koji iz “predostrožnosti” nasrće na druge ljude, vlasnike i pse na ulici mora se kanalisati, a jedan od načina je nošenje zaštitne korpe

  • 0
Pas i nošenje korpe Foto: Shutterstock

Postoje psi i situacije koji nalažu da ovaj kućni ljubimac mora nositi korpu.

Slika psa sa korpom na njušci često izaziva uznemirujuće reakcije ne samo porodica koje šetaju u prirodi, već i drugih vlasnika pasa koji su “miroljubiviji”.

Pojedine rase pasa su previše zaštitnički raspoložene prema vlasnicima, pa iz predostrožnosti nasrću na druge pse i njihove vlasnike.

Da bi se kontrolisala agresija ovih pasa i sprečili nemili događaji - napadi i ujedanje - korpa koja im se stavlja na njušku je najbolje rešenje.

Ako pas mora da nosi korpu, vlasnik treba da odabere onu koja će mu biti udobna, neće uticati na disanje i gutanje i neće psu uterivati strah u kosti

Prevaspitavanje ili korpa?

Opasan je svaki pas čiji je vlasnik neodgovoran. Ako je pas bio agresivan sa drugim psima ili ljudima, korpa će minimizirati rizik od ponovnog javljanja ovog problema.

Neki psi moraju da nose korpu kad god se suočavaju sa ljudima i drugim ljubimcima. Pojedini psi mogu se “prevaspitati” i obučiti da njihove reakcije budu manje nepoželjne.

Ima pasa koji nisu agresivni, ali ako se nađu u delikatnoj situaciji, a njihovi znaci upozorenja se ignorišu ili ne shvate pravilno, mogu pribeći ujedanju.

Šta o nošenju korpe kaže Zakon?

Pojedine zemlje imaju zakone koji nalažu da se određene rase nose korpu kada su na javnim mestima. Naš zakon kaže da “opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, i to na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci.

Osoba koja izvodi psa sa tendencijom da napada i brani vlasnika od mogućih opasnih situacija mora poštovati određene propise. U skladu sa zakonom, vlasnik koji ima psa koji se karakteriše kao opasan, dužan je da ima potvrdu koja dokazuje da su on i pas prošli obuku socijalizacije. Kontrolisanje poštovanja ove zakonske odredbe je u nadležnosti Komunalne milicije, a kazne za nepoštovanje ovih propisa su od 5.000 do 50.000 dinara.

Korpa za psa ponekad je obavezna i prilikom obične šetnje, jer neki psi instinktivno napadaju male životinje, kao i pse manjih rasa.

Osim toga, pojedini ljubimci imaju lošu naviku da jedu sve na šta naiđu, zbog čega često imaju gastrointestinalne tegobe. U ovom slučaju, korpa će smanjiti rizik od gutanja nepoželjnih predmeta i ostataka hrane.

Koje su najbolje vrste korpe?

Pas i nošenje korpe Foto: Shutterstock

Na tržištu opreme za kućne ljubimce mogu se nabaviti korpe raznovrsnih oblika i dimenzija.

Nemojte pratiti modne trendove i kupovati psu estetski lepu korpu! Njemu je potrebna anatomski dobra korpa koja će omogućiti nesmetano disanje, uzimanje poslastica i pojenje vodom. Meke korpe su najpopularnije, jer su udobne i ne tako uočljive. One se odlično pričvršćuju za njušku, ali je pas u opasnosti od pregrevanja. Takve korpe je najbolje stavljati u kraćim šetnjama.

Pojedine vrste korpi pravljene su za određene rase. Hrtovi i vipeti imaju izdužene njuške, pa samim tim moraju imati tanke korpe izduženog oblika. Brahiocefalne rase, kao što je mops ili francuski buldog, često ne mogu da nose korpu zbog oblika njuške.

Korpa mora gotovo da prija psu, da ne izaziva bol, nelagodnost i nove probleme u ponašanju. Ako pas nije pravilno uveden u nošenje korpe, svako njeno postavljanje biže stresno, pa čak i traumatično.

Neki vlasnici koriste korpu kao kaznu za nepoželjno ponašanje psa, što nije dobra praksa, jer pas ne može da poveže ovo pomagalo sa prevaspitavanjem.

Postavljanje korpe može biti pozitivno rešenje za psa koji uništava nameštaj i ostale predmete u domu. Ipak, i korpa ne može dugo stajati na psu, pa je bolje ustanoviti razloge pseće destruktivnosti i raditi na njenom prevazilaženju.

Kako navići psa na korpu?

Pas i nošenje korpe Foto: Shutterstock

Pre nego što psu postavite korpu, dajte mu poslasticu, a isto učinite i kad god joj se pas približi. Tako će pas uvideti da mu pre stavljanja i nošenja korpe sledi prijatno iskustvo i nagrada.

Nikad nemojte psu stavljati korpu na silu!

Korpu prvi put postavite bukvalno na sekundu dve, pa je skinite. Postepeno povećavajte vreme stajanja korpe na njuški psa. Korpu možete namazati nečim što pas ceni kao poslasticu, poput kikiriki putera ili drugog namaza. Kad se pas opusti, vežbajte pričvršćivanje korpe oko ušiju i glave.

Privikavanje na korpu treba da traje najviše pet minuta. Uvek imajte spremne poslastice, nemojte ubrzavati proces privikavanja na ovo pomagalo i sve radite strpljivo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari