• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li psi vole kad ih ljubimo i stežemo u zagrljaj i kako tumače naše izlive nežnosti?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neki vlasnici će reći da im ljubimci uzvraćaju ljubav “lickanjem” ruku, lica ili noge. Ipak, dokazano je da psi ne vole da ih sputavate, ljuljuškate i gnjavite, jer tada počnu da kijaju, zevaju ili gledaju u stranu

  • 0
Pas i poljupci i zagrljaji vlasnika

Foto: Pixabay

Pre nego što ih dohvatite kako biste ih izljubili, saznajte kako se psi zaista osećaju kada dobijaju poljupce.

Naši psi su najslađa bića na svetu. Zato je nekako normalno što želimo da im pokažemo koliko ih volimo tako što ćemo ih maziti, trljati ih po stomacima i gnjaviti.

Psi vole da ih milujemo, ali vole li poljupce i da li uopšte shvataju šta oni znače, pita se Rd.

“Psi se ne rađaju sa znanjem o značenju ljudskog poljupca“, kaže Rejčel Salant, specijalista za ponašanje životinja. A kada vas pas lizne, možda je to znak da vas voli.

Ponekad smo skloni zaboravu da naši psi nisu naše bebe i ne moraju da dobijaju poljupce, ali nismo sigurni ni da ih vole. Šta o tome kaže struka?

Da li psi vole poljupce?

Pas i poljupci i zagrljaji vlasnika

Foto: Pixabay

Toleriše li pas poljupce ili zaista uživa u njima zavisi od – psa.

"Sve zavisi od toga kako je vaspitan i onoga što je naučio iz iskustva sa ljudima”, tvrdi Salant. Kada su poljupci povezani sa drugim stvarima koje psi vole, poput maženja i golicanja na osetljivim delovima tela, oni će povezati poljupce sa nečim dobrim. Međutim, neki psi nisu zadovoljni ovom vrstom interakcije.

Da li vaš pas voli da ga obasipate poljupcima znaćete na osnovu govora njegovog tela. Ako maše repom, približava vam se da dobije “još” ili vam uzvrati poljubac na pseći način, to znači da prihvata vaš način izražavanja ljubavi.

Šta su za pse vlasnikovi poljupci?

Pas i poljupci i zagrljaji vlasnika

Foto: Pixabay

Psi možda ne razumeju da poljubac znači „volim te“, ali brzo shvate da je poljubac nešto dobro. Oni povezuju poljupce sa ostalim pozitivnim elementima koji se s njima poklapaju. Pre nego što poljubimo psa, obično mu pričamo srećnim i mirnim glasom, mazimo ga ili češkamo iza uva, a posle toga često mu damo poslasticu. Pa što bi se kucov onda bunio?

Zašto neki psi zevaju ili kijaju kada ih ljubite?

Psi zevaju i kijaju zbog razloga fizičke ili psihičke prirode. Možda su umorni ili osetljivi na mirise iz okruženja, ali pokazuju i “izmeštanje”. Psi se ponašaju ovako u slučajevima kad im nije baš prijatno ili se uznemire zbog interakcije pa ne znaju kako da reaguju. Neki bihejvioristi takvo ponašanje pasa upoređuju sa ljudskim zevanjem ili vrpoljenjem ako im je nešto zamorno ili dosadno.

U ovom slučaju, ako pas previše zeva i kija kad mu delite poljupce, shvatite to kao “ne”!

Ako vas pas lizne, da li vam je uzvratio poljubac?

Pas i poljupci i zagrljaji vlasnika

Foto: Pixabay

Verovatno biste voleli da jeste ovako. Ali koje je značenje ovih psećih poteza?

Kada vam pas lizne lice ili usne, na taj način on “čuva mir” i održava dobar kontakt sa vama”, tvrdi dr Tajns. Kad pas nasumice liže naše šake, ruke, noge i stopala, možda mu se dopada slani ukus na našoj koži.

Da li psi ljube jedni druge?

“Poljupci” među psima imaju značenje koje je drugačije od ljudskog poljupca i znači pomirenje. Možda ćete videti ovaj potez prilikom mešusobnog nasrtanja pasa, koji će 10 minuta kasnije razmeniti pozdrave pomirenja. Psi povremeno neguju jedni druge, ližući lice i uši, slično mačkama. To je uobičajeno ponašanje u životinjskom svetu, jer je obostrano korisno i pomaže u uspostavljanju i održavanju društvenih veza. Isto važi i za mame pse koje brinu o novorođenčadi. Majka će lizati svoje štence da bi ih očistila, stimulisaće ih da jedu i obave fiziološke potrebe. To ipak nije ljubljenje, već brižno ponašanje.

Kako pas upozorava da ste preterali...

Pas i poljupci i zagrljaji vlasnika

Foto: Pixabay

Čak i najopušteniji psi imaju svoje granice kada je u pitanju ljudska naklonost.

Neki psi će vas tolerisati duže, dok će nekima brzo “prekipeti”. Ovo se može promeniti u zavisnosti od njihovog raspoloženja i zdravstvenog stanja. Svaki pas će vam ukazati na to da li mu (ne) prija vaše iskazivanje naklonosti izrazom lica, pomeranjem repa i drugim govorom tela.

“Ako ignorišemo ove “ljubazne” pseće poruke, pas će morati da komunicira s nama drugačije, odnosno jasnije, a to znači da će zarežati, škrgutati zubima ili će vas blago gricnuti”, kaže dr Tajns. Znaci koji nagoveštavaju da bi trebalo psa da ostavite na miru su: zevanje, gledanje u stranu, povlačenje i pokušaj udaljavanja, zauzimanje čvrstog telesnog stave, podvijen rep i opuštene uši.

Koje “tačke” na psu treba izbegavati?

“Psi smatraju da je bliski kontakt sa licem preteći, pa treba izbegavati poljupce u lice, nos i vrh glave”, kaže dr Tajns.

Mnogi vlasnici preferiraju direktan kontakt očima, a psi to ne vole, osim kad nam pogledom daju do znanja da žele pažnju ili hranu.

Uzdržite se od ljubljenja šapa ili stomaka psa.

Da li psi vole zagrljaje?

Pas i poljupci i zagrljaji vlasnika

Foto: Pixabay

“Neki psi se naviknu na poljupce i zagrljaje, ali malo koji pas uživa u tome”, kaže dr Tajns. Grljenje se obično svodi na “umotavanje” oko njihovog tela, što liči na sputavanje. Iako to nije vaša namera, pas će se uznemiriti i možda uplašiti.

Koliko god želeli da iskažemo ljubav našim psećim prijateljima, razmislimo o tome kako se oni osećaju. Psi ne razumeju ovu vrstu interakcije, jer je ne primenjuju sa drugim psima.

“Nažalost, mnogi vlasnici žele da pas radi ono što nama prija i da to trpi“, kaže dr Tajns, „ali takav način ophođenja prema njemu nije preporučljiv, jer je on životinja.”

Kako pokazati ljubav psu?

Iako zagrljaji i poljupci zauzimaju visoko mesto na našoj listi iskazivanja naklonosti, na listi našeg psa oni su takođe na visokom mestu, ali u negativnom smislu!

Na sreću, psu možete pokazati ljubav na stotinu drugih načina. Delite mu poslastice, igrajte se s njim, nabavljajte mu igračke, izvodite ga redovno napolje, brinite o njegovom zdravlju i – naučite govor njegovog tela.

Samo tako ćete znati šta je psu zaista neophodno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari