• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto me se moj pas plaši? Najčešći razlozi zbog kojih vaš ljubimac pokazuje strah

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnik često u neznanju, iz nehata, a ponekad nažalost i namerno nanese bol svom mezimcu zbog čega se on sklanja, krije, beži, cvili, izbegava kontakt očima, laje i čak pokušava da ujede

  • 0
Pas i strah od vlasnika Foto: Pixabay

Nije retkost da se pas boji sopstvenog vlasnika.

Često do takvog straha dođe slučajno, kroz vlasnikov nemar, nepažnju ili neznanje.

Međutim, kako su psi odani, puni ljubavi i spremni da svu svoju radost predaju čoveku, ovakve greške prema njima mogu da se isprave.

Kao i ljudi, i životinje reaguju na načine koji su u skladu sa njihovim karakterom.

Ipak, postoje uobičajeni obrasci po kojima se lako prepoznaje kako se pas oseća, piše Apetit.rs.

Najčešći znaci da vas se pas plaši

Vaš ljubimac će pokazati strah od vas na nekoliko načina. On će izbegavati kontakt očima s vama, uvlačiće rep između zadnjih nogu i saginjaće glavu (ovakvo ponašanje je svojstveno psima koji su inače stidljivi). Sem toga, pas će se skrivati od vas i lako će se preplašiti ili uznemiriti zbog vaših pokreta. Kad god uđete u prostoriju, on će je naglo napuštati, odnosno bežati, cvileće kad mu priđete, agresivno će lajati, režati ili ujedati, a u predelu vrata i leđa dlaka će mu se nakostrešiti.

Ukoliko prepoznajete neke od ovih simptoma kod psa, važno je da razumete kako je do njih došlo.

Razlozi straha kod psa i kako da se s tim izborite

Psi mogu da pokažu strah zbog novog okruženja. Ako su iz azila dovedeni u novi dom, u početku mogu pokazivati znake nepoverenja i straha prema novom vlasniku. To je sasvim normalno, posebno ukoliko ranije nisu imali mnogo dodira sa ljudima. U ovom slučaju treba da budete strpljivi, nežni, dobronamerni i posvećeni u tome da psu pokažete što više ljubavi. On će s vremenom shvatiti da mu ne želite zlo i višestruko će vam uzvratiti uložen trud i pažnju.

Ukoliko ste udomili psa koga su zlostavljali bivši vlasnici, najbitnije je da se naoružate strpljenjem dok dajete sve od sebe da novi član porodice oseti što veću ljubav i vrati poverenje u ljude, a za ostalo će se pobrinuti vreme.

Vaš pas pokazuje iznenadne promene u ponašanju?

Ako to čini odnedavno, mogući razlozi su nenamerna povreda ili batine tokom “treninga”.

Dešava se da slučajno nagazimo kuci na šapu ili rep što nas ponekad povredi možda više nego njih same. Psi nisu zlopamtila i neće vas zamrzeti ukoliko se ovo dogodi, ali je u tome najbitnija vaša reakcija. Ukoliko počnete da vičete, ukoravajući sebe zbog nepažnje, ili ljubimca jer se tu zadesio, on će pomisliti kako je nešto pogrešio i lako će se prestrašiti. Zato je najbolje da u takvim situacijama psa nežno pomazite kako bi znao da niste ljuti i lako će zaboraviti na incident.

Ako ste psa udarili pokušavajući da ga naučite nekom novom triku, ili mu pokazujete da je uradio nešto što ne treba, možda će početi da vas se plaši.

Batine se ne preporučuju u vaspitavanju psa: osim mogućih fizičkih posledica, one čine više lošeg nego dobrog po psihičko zdravlje psa. Budite nežni prema svom ljubimcu i dajte mu vremena i mnogo ljubavi da nauči ono što želite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari