• 3
 ≫ 

Zašto je pas bolji izbor ljubimca od mačke? Postoji najmanje 13 razloga zašto je tako

 ≫ 

Ljubitelji maca, bez ljutnje, jer su i vaše krznene ljubimice posebne po mnogim lepim osobinama: pred vama su samo nezvanični rezultati nasumičnih istraživanja

 • 3
Pas ili mačka: Izbor ljubimca

Foto: Shutterstock

Bez obzira na to da li više volite pse ili mačke, postoje razlozi koji pse čine boljim kućnim ljubimcima, piše Truepetstory.

Vlasnici maca, nemojte se ljutiti: ovo ne znači da su mačke loše, naprotiv, jer postoji mnogo osobina koje ih čine izuzetnim životnim saputnicima.

1 Psi su pre-sme-šni

Pas ili mačka: Izbor ljubimca

Foto: Shutterstock

Studija je pokazala da se većina vlasnika pasa smeje češće od onih koji imaju mačke. Ovo je zasluga pasa-vragolana sa kojima je život prava pozornica. Priznajte koliko puta ste se smejali kao ludi zbog nespretnosti ili duhovitih reakcija svog psa! Naši najbolji četvoronožni prijatelji stalno pronalaze načine da nas nasmeju, što nije iznenađujuće!

2 Nema kutija sa posipom

Pas ili mačka: Izbor ljubimca

Foto: Shutterstock

Čak ni vlasnici mačaka ne obožavaju čišćenje posipa! Bez obzira na to koliko dobro sve izribate, jak miris mačijeg urina će se uvek provlačiti domom. Uz to, otpad iz kutije sa posipom će se razvlačiti svuda po domu.

Kad imate psa, nema kutija za otpatke, ali zato morate izvoditi ljubimca napolje, najmanje dva puta dnevno. Ukoliko imate dvorište, psa možete pustiti da obavi fiziološke potrebe i u jednom trenutku ćete morati da počistite za njim. Srećom, svi mirisi će ostati napolju.

3 Psi vam dovode nove prijatelje

Pas ili mačka: Izbor ljubimca

Foto: Shutterstock

Psi su veoma druželjubiva bića: toliko vole društvo da će vas lako odvesti do drugog vlasnika sa kojim ćete barem popričati ako se ne upustite u poznanstvo ili pak druženje. Stidljivi vlasnik psa će imati odličnu priliku da upozna novog prijatelja. Za razliku od mačaka kojima je dovoljno da protegnu noge u šetnji od sobe do sobe, psu su šetnje neophodne, a i vi ćete imati priliku da porazgovarate sa drugim vlasnicima pasa.

4 Psi se prilagođavaju promenama

Pas ili mačka: Izbor ljubimca

Foto: Shutterstock

Mačke ne vole promene i uživaju u konstantno istom okruženju. One će pokazati otvoreno neprijateljstvo prema novim posetiocima, novim predmetima i svemu što do tada nisu videle. Da i ne spominjemo koliko će loše podneti ako se preselite u drugi dom! Nasuprot macama, psi su bliski svojim vlasnicima i nijedna promena im ne pada teško, ukoliko je proživljavaju sa dragim čovekom. Naravno, ima pasa koji ne pripadaju većinskom obrascu, pa će ih promene uznemiriti, čak i naljutiti.

5 Psi obožavaju da se igraju!

Pas ili mačka: Izbor ljubimca

Foto: Shutterstock

Mačke imaju tendenciju da budu nezavisne: mogu i same da se zabavljaju, a igre sa njima su ograničene na njen i vaš životni prostor. Za razliku od njih, psi su razigraniji i uvek željni zabave. Sa njima se možete sjajno zabaviti i u domu, a o odlasku napolje, o trčanju, jurnjavi za loptom ili granom, o skakanju i zajedničkom valjanju… da ne dužimo. Druželjubiv pas može se lepo zabavljati i sa drugim psima, pa igri nema kraja.

6 Ponašanje psa možete kontrolisati

Već znamo da su mačke nezavisne i kad bi mogle da govore, verovatno bi se smejale vašim pokušajima da ih nečemu naučite. One idu kud god im je volja, skaču na šta god hoće, a ponekad oštre nokte tamo gde ne bi smele. Psi mogu biti veoma destruktivni, ali se ne opiru obučavanju. Pokušajte da naučite mačku osnovnim komandama koje psi brzinski usvajaju. Isto ćete se provesti ako na mačku podignete glas.

Pas ili mačka

Foto: Shutterstock

Psi će razumeti većinu vaših komandi. A mačke... njih jednostavno nije briga.

7 Psi se lako dresiraju

Psi su veoma inteligentni i lako usvajaju nove veštine. Mačke nisu ništa manje pametne od pasa, ali teže prihvataju dresuru. Mačku ne možete motivisati da radi ono što ne želi. Ipak, ona je odličan trener vlasniku. Psi vole obuku i velika sigurna dvorišta! Oni to shvataju kao način da provedu više vremena s vama. Psi se lako motivišu pažnjom i hranom. Još ako znaju da će im zbog poslušnosti biti dodeljena poslastica, rado će učiniti sve što tražite. Obuka psa je važan segment u njegovom životu. Pas kome je dosadno će postati destruktivan, što niko ne želi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Tea

  9. decembar 2022. | 11:44

  Dovoljno je njeno skakanje po celoj kuci,jedino nije na plafonu.

  14
  7

  Podelite komentar

 • Aki

  11. decembar 2022. | 06:08

  Mace su bolji ljubimci!! A moja je jednostavno savršena!

  4
  3

  Podelite komentar

 • Hvala

  17. decembar 2022. | 01:04

  Imamo dva psa i dve mačke. Svaka vrsta ima svoje prednosti i ova lista je puna predubeđenja koja uglavnom nisu istinita. Životinje samo treba voleti i pružiti im pažnju i sigurnost. Uzvratiće stostruko.

  0
  0

  Podelite komentar