• 0
 ≫ 

Koje probleme donosi noć i kako bezbedno izvoditi psa po mraku?

 ≫ 

Kasna večernja šetnja kućnih ljubimaca ponekad se može pretvoriti u veoma neprijatno iskustvo, zato sledite ova pravila da bi vam svakodnevna obaveza bila što prijatnija

  • 0
Pas i noćna šetnja

Foto: Shutterstock

Bliži se zimski perod: dani postaju kraći, a noći su sve mračnije i hladnije.

Sastavni deo svakodnevice većine ljudi je da sa poslom, školom ili nekim drugim obavezama završavaju kasno uveče, kad je napolju uveliko mrak. Međutim, sve to ne zanima našeg kućnog ljubimca koji se čitavog dana suzdržavao da ne napravi nered u stanu i preko mu je potrebna fizička i socijalna aktivnost na dnevnom nivou. Ukoliko pas nema pristup dvorištu, neophodno ga je šetati više puta dnevno.

Šetanje psa noću, osim vašeg umora, može imati i druge prepreke. Apetit.rs predlaže kako da vam ova obaveza postane uživanje bez briga.

Hladnoća i utopljavanje

U ovom periodu godine Sunce nas sve manje obasjava i greje zbog čega su noći poprilično hladne. I pas oseća zimu, pa ako nema prirodne predispozicije za život na niskim temperaturama može se razboleti. Zbog toga je važno utopliti psa, pa ga i obući, ukoliko je potrebno.

Pas i noćna šetnja

Foto: Shutterstock

Držite psa na povocu

Čak iako je vaš pas poslušan i u šetnju izlazi bez povoca, po mraku ga ipak držite na povocu, a razlog tome je bezbednost. Možda ćete skrenuti pogled na tren, a zbog mraka nećete videti gde se vaš ljubimac nalazi, iako je on udaljen možda samo nekoliko metara. Vlasnici malih pasa treba da znaju da je po mraku slaba vidljivost, a pas, uprkos rasveti, može da izleti na ulicu i da ga vozač ne vidi. Zbog toga je noću bolje ograničiti kretanje psa na nekoliko metara, nego rizikovati.

Šetajte osvetljenim ulicama

Uveče je najbolje šetati osvetljenim i naseljenim delovima grada. Štaviše, pametnije je i nekoliko puta proći istim trgom ili parkom, nego zalaziti u nepoznate i mračne delove naselja. To može da nas uznemiri, a pas izuzetno dobro oseća naš strah. Ukoliko ljubimac oseti našu nervozu, lako će se zbuniti i burno reagovati na svaki šum ili zvuk.

Povedite društvo

Društvo nikada nije na odmet, pa i u ovim situacijama. Prolazak mračnim uličicama ponekad ne možemo izbeći, pa je bolje da još neko pođe sa psom i vama.

Budete vidljivi

Odeća koja reflektuje svetlo je odlična za kretanje po slabo osvetljenim mestima. Možete naći razne moderne modele i delove odeće fluorescentnih boja, mada je i marker prsluk sasvim dovoljan. Postoje ogrlice i amovi koji reflektuju svetlo, pa ih stavite psu uveče. I nošenje telefona, zbog lampe i javljanja bliskim osobama, veoma je poželjno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari