• 3
 ≫ 

Nedoumica budućih vlasnika: Ko je odaniji, pas ili mačka?

 ≫ 

Opšteprihvaćeno (a pogrešno) mišljenje o mačijem sebičluku i samoživosti naspram pseće odanosti i poslušnosti može izazvati pogrešne zaključke pri odabiru kućnog ljubimca

  • 3
Macka i pas Foto: Shutterstock

Psi i mačke imaju potpuno različite "percepcije", pa u skladu sa tim reaguju i ispoljavaju osećaje na drugačije načine, prenosi portal apetit.rs.

To može često ume da zbuni budućeg vlasnika koji je neodlučan da li da nabavi psa ili mačku.

Psi često ližu vlasnike, nekad u tolikoj meri da postane naporno. Mačke pak poljupce šalju snenim pogledom i polako trepću, dajući nam osećaj mira i povezanosti. Pas će doći da se mazi kad god ga pozovete, dok se mačka drži svojih želja i uživaće u češkanju samo kad je raspoložena. Mačka nas neće pratiti u stopu po čitav dan, jer joj je po prirodi neophodna sloboda bez preteranih ograničenja, dok bi svaki pas bio najsrećniji na svetu kad bi mogao da bude uz vlasnika svakodnevno, po čitav dan.

Psi lojalnost pokazuju stalno i na razne načine. Počevši od buđenja, pa do ponovnog odlaska u krevet, pas će dati sve od sebe da nam bude što bliže, dajući nam potpunu kontrolu. Dobro obučen pas će jesti tek nakon što mi završimo sa obrokom, prihvatajući nas kao ,,vođu čopora“, jer je njima u prirodi da žive u grupama. Rado i bez pogovora će slušati naše komande. Dom će čuvati budnim okom, a nas će braniti po svaku cenu, od svake pretnje i opasnosti. Kad uđemo u konflikt sa nekom osobom, pas to odmah oseti i brani nas.

Mačke nas neće pratiti u stopu i gledati kao vođu. One će nas, u znak lojalnosti, posmatrati kao sebi ravne, pod uslovom da smo im odani. Neće se mešati u međuljudske konflikte, a za dom će se vezati na sebi svojstven način. One osećaju ljubav prema nama, jer znaju da ih hranimo i brinemo o njima. Mačke osećaju duboku povezanost sa nama, kao svojim prijateljima i saveznicima, ali nikako vlasnicima. Pseća lojalnost može da se uporedi sa pokornošću i bezgraničnim poverenjem, dok je mačiju odanost najbolje povezati sa nekom vrstom pakta, odnosno prijateljskog i timskog stila života.

Zahvaljujući ovim saznanjima postajemo svesni da su lojalnost psa i mačke različiti pojmovi. Pitanje je samo koji oblik nam više odgovara i na osnovu njega se opredeljujemo za izbor kućnog ljubimca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    29. avgust 2022. | 18:57

    Ko ima psa, ima i ljubimca a ko ima mačku, ima gospodara. Mačke nisu za svakoga. 8 puta su pametnije od pasa a to najbolje znaju oni koji imaju i jedno i drugo. Mačka je car u kući.

  • BASA

    29. avgust 2022. | 17:07

    Pas je najbolji prijatelj čoveku ! Mačka je umiljata ali kada gazda umre mačke ga pojedu !