• 0
 ≫ 

Volite li pse? Danas obratite posebnu pažnju na njih, jer svi kucovi na svetu proslavljaju svoj praznik

 ≫ 

Čovekovi najbolji četvoronožni prijatelji slave punoletstvo: od 26. avgusta 2004. godine obeležava se Međunarodni dan pasa

  • 0
Medjunarodni dan pasa

Foto: Shutterstock

Na današnji dan, pre 18 godina, ustanovljen je Međunarodni dan pasa.

Ideju o obeležavanju praznika naših najboljih četvoronožnih prijatelja osmislila je aktivistkinja Kolin Pejdž, koja je time želela da skrene pažnju na važnost brige o psima.

Cilj Međunarodnog dana pasa je jačanje svesti njihovih vlasnika i građana o važnosti zaštite naših vernih pratilaca, pogotovo onih koji nemaju svoj dom. Čak i kad pomisllite na to da psa ostavite samog, u domu ili vezanog u dvorištu, razmislite o njegovim emocijama. Ne biste poverovali koliko su jake!

Evo nekoliko čvrstih dokaza da vas pas obožava. Uvek mislite o tome!

Netremice vas gleda u oči

Da li biste gledali pravo u oči nekome ko deluje bezosećajno, neljubazno ili vas ignoriše? Nema šanse! Zato je uporan pogled ljubimca, usmeren na vaše oči, pokazatelj bezgraničnog povrerenja koje kod njega uživate. Kad vas pas gleda, njegov mozak oslobađa oksitocin, poznat i kao hormon ljubavi. I gde ćete naći jači dokaz?

Gotovo je zalepljen za vas

Kad sednete na kauč ili pod, eto i vašeg kucova koji se ušuškava uz vaše ruke ili noge. Tako on saopštava da je siguran i da mu je udobno. Psi ponekad osećaju anksioznost ili strah, pa fizičkom bliskošću sa vlasnikom rešavaju te probleme. zato se potrudite da ga zagrlite ili bar pomilujete kad vam priđe. I ne pomišljajte da ga odgurnete: o "ćuškanju" nema govora!

Spava u vašoj sobi

Ne dozvoljavate psu da spava u vašem krevetu, ali je on ipak tu, na podu ili u ćošku sobe? To je znak njegove čiste ljubavi, jer mu je dovoljno da s vama podeli zajednički vazduh!

Presrećan je kad se vratite s posla

Ako vas dočekuje gledajući kroz prozor, ili sedeći iza ulaznih vrata, “vrcka” i maše repom kad se pojavite, uz nezaobilazno lizanje ruku, lica i odeće i poskakivanje od kojeg vam se vrti u glavi, znajte da vas obožava. Uzvratite mu istom merom!

Nosi unaokolo vaše cipele i iznošene čarape

Ovo se zove ljubav: vaš kucov ponosno nosi u zubima vašu obuću, majice, veš i sve ono što bi trebalo da bude u korpi za pranje. Ali on, eto, uživa u vašim stvarima, jer mirišu na vas. Sve je to “slatko”, ali mu ipak obezbedite igračke i druge “pseće” predmete.

Proverava vaše prisustvo

Ima pasa koji neće obraćati previše pažnje ako ste u jednoj prostoriji u domu, a on u drugoj. Međutim, neki psi svaki čas proveravaju da li ste u blizini, a u šetnji i novom okruženju neće se previše udaljavati. Blizina vlasnika im je od presudne važnosti.

Topi se zbog fizičke bliskosti

Fizički kontakt veoma je važan vašem psu. Ne treba da ga stiskate, grlite i ljuljate u naručju, ali ga slobodno izmazite po povratku s posla, ili to činite bez posebnog povoda. Nežan zagrljaj s vremena na vreme psu predstavlja jak signal da ste zaista povezani.

Upiški se kad vas ugleda…

Ne, ovo nije znak da je zaboravio gde treba da obavi nuždu. Psi, pogotovo štenci, mogu ispustiti malo urina u stanju uzbuđenja ili iznenadne sreće. Većina pasa prebrodi ovaj period, pa se nemojte ljutiti na četvoronožnog drugara ako slučajno “zalije” pod. On je samo srećan što ste tu.

Donosi vam svoje omiljene igračke

Ako vam pas donese svoju omiljenu igračku, to ne znači da samo želi da se igra. On sebe smatra vođom kućnog čopora i želi da vam predstavi svoje cenjeno i omiljeno vlasništvo. Kakva čast!

Ne, ne sanjate: on vam se osmehuje!

Neki psi nauče kako da se „smeše“: oni povlače usne unazad i otkrivaju veliki, široki, zubati osmeh! Uzvratite mu istom merom, uz zvonke reči i radost u glasu. Ima li veće sreće za oboje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari