• 0
 ≫ 

I psi moraju da znaju kako da se ponašaju: Šta sve treba da znate o socijalizaciji pasa

 ≫ 

Socijalizacija predstavlja proces upoznavanja šteneta (ili starijeg psa) sa načinom funkcionisanja u ljudskom i životinjskom društvu, tako da on ne predstavlja pretnju za sebe ili za druge

  • 0
Šetnja pasa, čovek, maska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kada pomislimo na pse uglavnom su nam prve asocijacije prijateljstvo, druženje i posvećenost. Međutim, i najbolji čovekov prijatelj mora da nauči kako da se ponaša u društvu svoje porodice, drugih ljudi, i pasa koje sreće svakodnevno na ulici ili u parku.

Tema ovog teksta je socijalizacija pasa. Evo nekih osnovnih stvari koje bi trebalo da znate.

Socijalizacija pasa - šta sve obuhvata?

Socijalizacija predstavlja proces upoznavanja šteneta (ili starijeg psa - postoje i takvi primeri) sa načinom funkcionisanja u ljudskom i životinjskom društvu, tako da on ne predstavlja pretnju za sebe ili za druge. Poenta je da se pas primenom treninga, sistema nagrađivanja i postepenog upoznavanja sa okolinom osposobi da bude društven, da bude spreman da pomogne, ali da ipak ume da prepozna potencijalnog neprijatelja.

Socijalizacija stoga može obuhvatati: učenje ponašanja prema ukućanima, drugim ljudima, ostalim životinjama, prema gostima koji potencijalno dolaze, za vreme vožnje kolima i slično, prenosi Apetit.rs.

Kada i kako započeti socijalizaciju pasa

Iako ovo poređenje može biti pomalo čudno, kod socijalizacije pasa stvari stoje slično kao i kod ljudi: što se pre odlučite na rad na socijalizaciji vašeg psa, to bolje. To znači da vaš ljubimac još kao štene treba da stiče osnovne navike kada je reč o ponašanju u društvu.

Što je pas mlađi, veća je verovatnoća da prihvati i primeni pravila i granice koje mu postavljate. Da li to znači da je nemoguće raditi na socijalizaciji odraslog psa? Ne nužno. Poznati su slučajevi kada se pas usvoji iz toksične i štetne sredine, gde je bio zanemaren čak i godinama, i gde mu fale osnovne mere “lepog ponašanja”, ali se to vremenom nadoknadi.

U najvećem broju slučajeva može se raditi i sa takvim psom, ali uz više rada. Sada kada znamo od kada valja započeti socijalizaciju, da vidimo kako to najbolje sprovesti u delo.

LJUBIMCI MERE POLICIJSKI ČAS ŠETNJA PASA Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Psa treba izložiti spoljnim uticajima, pa tako se podrazumeva da se pas bar nekada izvodi u park za pse, gde će on videti kako se ostali psi ponašaju, pa i “upoznati” neke od njih.

Ukoliko pas ne dolazi često u dodir sa drugim psima, možete njih dovesti do vašeg psa. Ukoliko imate neke prijatelje sa ljubimce, pozovite ih na igranje.

Kada je reč o socijalizaciji sa ljudima, stvari slično funkcionišu. Slobodno pozovite prijatelje u goste i generalno navikavajte psa na prisustvo ljudi. Međutim, ne zaboravite na redovan trening psa i na to kako bi on reagovao na nečije loše namere. Uvek mora ostati neka doza opreza, bar kada je reč o strancima.

Navikavajte psa da se vozi kolima, tako što ćete ga izvoditi na kraće vožnje, pa zatim na izlete. Sve se može naučiti.  Neka sve ovo bude postepeno. Naglo izlaganje psa, a naročito dok je štene, može podići njegov nivo stresa i ishod vam se možda neće svideti.

Šta ukoliko dođe do sukoba?

Najpre procenite da li je u pitanju stvaran sukob ili igra. U našem tekstu Da li se psi igraju ili tuku pisali smo o tome šta tačno treba da uradite ukoliko zaista dođe do tuče pasa. Preporuke su da uhvatite vašeg psa za zadnje noge i udaljite ga, dok nikako ne treba vući za povodac.

Video: Koliko ljubavi na jednom mestu: Briga je za kišu i što će ona biti sva mokra, samo pas je važan!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše mace Favole Britney i Miss Monroe, publika izabrala "britanke": Završen 11. Mrnjau Fest

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari