• 0
 ≫ 

Zašto se psi sklupčaju pre nego što zaspe: Imaju dobar razlog za to

 ≫ 

Psi imaju običaj se izvrte nekoliko krugova pre nego što uhvate dobar položaj

  • 0
Pas, štene, ljubimac Foto: Unasplash

Da li i vaš pas voli da kruži u korpi ili krevetu pre nego što legne? Neretko se ponovo pridigne, opet kruži, pa legne u isti položaj kao i malopre, zadovoljno uzdahne, sklupča se i zaspi? Naravno da ste se pitali zbog čega to radi... Naime, znamo da su psi tako spavali kad su živeli u divljini, pa su štitili svoje unutrašnje organe od potencijalnih predatora. Ali, sada mu sigurno ne preti opasnost od predatora, zašto to i dalje radi?

Stručnjaci kažu da je to evolucijska stvar, koja se nije promenila iako su ljudi drastično promenili svoj stil života i pustili pse da sa njima borave pod istim krovom i maze ih i paze, nekad i više nego druga ljudska bića.

Naime, kada su psi živeli u divljini, spavali su sklupčani kako bi se zaštitili, ali i kako bi se zagrejali. Ove navike teško će se otarastiti.

Naravno, ima izuzetaka, pa ćete tako videti psa koji spava na leđima kao da se ničeg ne plaši... I zaista jeste tako, tu gde jeste oseća se savršeno sigurnim, pa zato sebi i dozvoljava da se razbaškari i digne sve četiri u vis.

Isto tako, ne znači da se vaš pas oseća nesigurno ukoliko spava sklupčan. Samo mu tako verovatno više odgovara ili je stigla zima i želi na sve načine da sačuva toplotu.

Video: Mačka ustala na levu nogu: Ova opasnica isprepada vlasnicu svojim divljačkim ponašanjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari