• 0
 ≫ 

Profesionalac otkrio najbolji način da dresirate svog psa: Trikovi koji će vas spasiti glavobolje

 ≫ 

Ako imate na umu bitne stvari, ne možete pogrešiti u toku treninga, a rezultat koji ičšekujete doći će brzo

  • 0
Haski, sibirski haski, pas Foto: Pixabay.com

Ako ste vlasnik psa, neophodno je da ga izdresirate. Bilo da se radi o mladom kučetu ili o starom psu koji treba da nauči nekoliko novih trikova, morate da znate nekoliko stvari, posebno ako ste novi u svemu tome. Profesionalni trener pasa Gejl Miler Bišer otkrio je za WomansDay 10 važnih stvari koje treba da zna svako ko mora da se upusti u trening svog psa.

Nužda u redovnim vremenskim razmacima

Kada pokušavate da naučite psa da vrši nuždu napolju, veoma je važno da ga izvodite u šetnju u redovnim vremenskim intervalima kako bi stekao rutinu. A kada obave nuždu napolju, obavezno ih pohvalite, tako da znaju da su uradili nešto dobro.

Zatvorena oblast u kući za kuče

Kada učite kuče gde u kući da vrši nuždu, držite ga u ograničenom, ograđenom prostoru i dozvolite mu da istražuje ostatak kuće samo u određenim vremenskim intervalima. Po kući možete da ih pustite i kada ih vratite spolja, nakon što su obavili nuždu, pa bi to mogli da shvate kao nagradu.

Čisti podovi

Kučićima se, kao i bebama, dešavaju nezgode, pa se dogodi da nuždu obave i kad ne treba... Zato je bitno da što pre očistite to mesto i dezinfikujete ga tako da mirisi nestanu, što će obeshrabriti kuče da na tim mestima vrši nuždu.

Nagrade koristite samo prilikom treninga

Ne treba da dajete psu nagradu u vidu poslastice samo zato što je sladak, nego isključivo kada ga trenirate, jer će tada steći utisak da je to što radite zabavno, pa će uvek biti raspoložen da uradi ono što mu naredite samo kako bi dobio nagradu.

Budite dosledni sa komandama

Svi ljudi u kući treba da koriste iste komande za iste stvari kako bi pas naučio pravo značenje određenih reči. Ako, na primer, ne želite da skače na druge ljude, možete koristiti komandu „dole“ ili neku drugu koja vam odgovara, ali i svi ostali koji ga čuvaju moraju ponoviti istu komandu u istoj situaciji.

Pas Neka trening bude igra Foto: Pixabay.com

Napravite od treninga igru

Umesto da se uvek oslanjate na poslasticu koju pas očekuje kao nagradu, trebalo bi da trening učinite što zabavnijim da bi pas u njemu želeo da učestvuje i bez nagrade. Samo korišćenjem svog glasa i pokreta tela možete privući pažnju psa i navesti ga da poželi da se igra i da u igri uči.

Naučite ponašanje svog psa

Morate znati da posmatrate i da razumete ponašanje svog psa kako biste stil treninga uskladili tako da mu najviše odgovara. Posmatranjem ponašanja svog psa i poznavanjem temperamenta njegove rase uspećete lako  da odredite koji je najlakši način za njegovo treniranje.

Učite ga jedan po jedan trik

Ako želite da vaš pas savlada nove trikove, prvo se koncentrišite na jedan od njih. Tek kada savlada komandu „sedi“, možete krenuti da ga učite da vam „baci pet“.

Kola, Pas Foto: Pixabay.com

Treninzi treba da traju kratko

Neki psi, a naročito kučići, ne mogu baš dugo da održavaju pažnju na jednoj stvari, pa je najbolje da vam treninzi budu kratki, ali česti. U jednom danu možete i dva puta pokušati sa treningom. Kučići još uče i istražuju svet svojim nosem, očima, ušima i ustima, dok će stariji pas moći duže da ostane fokusiran.

Svaki trening završite nečim što pas već zna

Kada trenirate psa da uradi nešto novo, trening treba da završite nečim što je poznato. Dakle, svaki put kad završite trening, uradite nešto ili mu tražite nešto što već zna kako bi se osećao samopouzdano bez obzira na to što još nije savladao novu stvar kojoj ga učite.

Video: Gledajte i verujte: Vama se gade, a on osim četiri pacova nema nikoga

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari