• 0
 ≫ 

Da ne budete igračka za oštrenje zubića: Naučite psa da vas ne ujeda

 ≫ 

Ako kombinacija glasnog vriska i opuštanja ruke ne pomaže i vaš pas nastavi da se grubo igra, počnite da pravite pauze u igranju

  • 0
Pas

Foto: Pixabay.com

Vaše kuče vas konstantno ujeda i polako gubite strpljenje. Ne brinite, niste jedini. Možete se uhvatiti u koštac sa ovim ponašanjem i za tili čas ćete moći da pozovete sve svoje prijatelje da upoznaju vašeg novog ljubimca. PureWow vam predlaže kako da naučite psa da prestane da ujeda. Počnimo ispočetka.

 

Zašto kučići grizu?

Postoji milion razloga zbog kojih kučići vole da ujedaju, a jedan od najčešćih jeste rast zuba. Ljudske bebe imaju isti problem. Kada im izlazi nov zub, one pokušavaju da umire desni, tako što grizu i žvaću šta god im padne pod ruku, pardon, šapu.

Kučići često ujedaju kako bi istražili sve što ih zanima. Kada ugledaju nešto interesantno, a to ne mogu da podignu ili drže u šapama, pokušaće da to istraže svojim zubima. Griženje predstavlja veoma bitan aspekt socijalizacije, pogotovo prilikom igre vašeg ljubimca sa drugim kučićima. Ako pustite psa da trči sa drugim psima u parku, pomoćićete mu da izgradi samopouzdanje i naučiće da postoje granice. Može se desiti da vaš pas ugrize drugog psa jače nego što je dozvoljeno, na šta će drugi pas odreagovati oštrim vriskom i pokušaće da ignoriše vašeg psa određeni period vremena. Ova situacija vam potpuno ide u prilog, jer vam može pomoći pri dresiranju.

 

Šta je inhibicija ujeda?

Vi u suštini želite da naučite vašeg psa istu lekciju koju je naučio u parku za pse. Jako ujedanje označava prekid igre ili potpuno završavanje igranja. Inhibicija ujeda je kada od vašeg psa zahtevate da kontroliše silu koju će upotrebiti prilikom ujeda, kako vas ne bi povredio.

 

Bez vikanja i udaranja

Ovo ne bi trebalo ni da spominjemo, jer bi trebalo da se podrazumeva, ali moramo biti temeljni. Ne udarajte psa ako vas malo jače ujede. To se smatra zlostavljanjem i nema nikakvog efekta. Pas može početi da vas se boji ili može postati agresivan prema vama. Vikanje takođe može dovesti do straha i agresije.

Pas

Komande poput "pusti to" i " daj" su veoma važne Foto: Pixabay

 

Umesto toga pokušajte sledeće pristupe:

 

1. Stavite im do znanja da vas boli

Ako vas pas zakači ili jače ujede, glasno vrisnite kako biste mu stavili do znanja da vas je jako ujeo i da vas boli (i u onim slučajevima gde ujed nije toliko bolan). Američko udruženje za prevenciju okrutnosti prema životinjama savetuje da ne povlačite ruku odmah nakon ujeda, jer taj potez vašem psu može signalizirati da se igra nastavlja. Ako možete, odmah umrtvite ruku. Ovo zaista zvuči teško, jer je inicijalna reakcija da je trgnete, ali pokušajte.

 

2. Pravite pauze u igranju

Ako kombinacija glasnog vriska i opuštanja ruke ne pomaže i vaš pas nastavi da se grubo igra, počnite da pravite pauze u igranju, napustite prostoriju. Kada se vratite, inicirajte ponovnu igru koja treba da traje sve do sledećeg jakog ugriza. Ponovite radnju sve dok vaš pas ne poveže svoje postupke sa prekidom igre i vašim odlaskom iz prostorije.

 

3. Pauza u ograđenom prostoru

Vašem psu se ne dopadaju pauze i uzrujavaju ga. Tada bi bilo bi dobro da ga ostavite u ograđenom prostoru na kratko. Ovaj potez je nezgodan, jer ne želite da vreme u ograđenom prostoru vaš pas protumači kao kaznu. Trebalo bi da se oseća slobodnim da ograđeni prostor koristi kad god se umori od igre ili želi da bude sam.

 

4. Odvlačenje pažnje grickalicama

Neki kučići grickaju vašu ruku dok pokušavate da ih mazite. U ovakvim situacijama, pokušajte da ga prevarite. U jednu ruku stavite grickalice, a drugom ga polako mazite. Ovako će vaš pas povezati maženje sa dobrim ponašanjem.

 

5. Naučite ga da reaguje na komande

Komande poput "pusti to" i " daj" su važne za podučavanje inhibicije ujeda.

 

6. Ponudite mu igračke

Potrudite se da vašem psu obezbedite dovoljno kvalitetnih igračaka za žvakanje. Bilo bi odlično da u toku igre pokušate da nekoliko ovih igračaka budu u blizini, kako bi je dali psu kada krene da grize vaše prste.

 

7. Podržite dobro ponašanje

Veoma često vlasnici zaborave da psu stave do znanja da je uradio nešto kako treba. Vlasnici pasa bi trebalo da praktikuju podržavanje pozitivnog ponašanja, pogotovo kod kučića kojima rastu zubi. Ako vaše kuče odlično reaguje na dresiranje inhibicije ugriza, nagradite ga. Ako uđete u sobu i ljubimac nastavi da sedi i gricka svoju igračku, nagradite ga ponovo. On mora da shvati šta mu je dozvoljeno, kako bi prestao da radi ono što nije.

 

8. Zapamtite, najbitniji je timski rad

Pružite priliku vašem psu da se igra sa drugim psima.  Ona će ga održavati aktivnim i brže će usvojiti inhibiciju ujeda.

Potrudite se da svi ukućani prate pravila kada je u pitanju dresiranje ljubimca. Kada budete sigurni da ste potpuno dresirali svog psa, pozovite prijatelje u posetu i objasnite im kako da reaguju ukoliko do ujeda dođe.

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari