• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki vlasnici ovako pomažu svojim psima na letnjoj vrućini: 4 proverene rashladne kombinacije za ljubimce

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psi leti provode veći deo dana kod kuće, ali to ne znači da su zaštićeni od toplotnog udara

  • 0
Pas rashlađivanje Foto: Shutterstock/gk1982

Kad sunce leti počne da prži i ugreje domove do te mere da se čak i noću temperature ne spuštaju ispod 20 i nekog stepena Celzijusa, vlasnici kućnih ljubimaca na razne načine pokušavaju da najbrže i najbolje rashlade svoje četvoronožne prijatelje. Tu su klima uređaji i ventilatori, hladna voda za piće, roletne koje zamračuju prostoriju u kojoj borave psi, pa čak i bazeni za osvežavanje, ali je, čini se, ljubimcima ipak potrebno nešto "njihovo".

Evo čime neki vlasnici rashlađuju svoje ljubimce.

"Krioprotektor" u obliku ogrlice ili marame

Pas rashlađivanje Foto: Shutterstock/Debra Anderson

Psu će u periodu velikih vrućina veoma prijati da oko vrata nosi rashladnu maramu ili široku ogrlicu sa rashladnim mehanizmom.

Psi se ne znoje kao ljudi, pa je marama ili ogrlica sa rashlađujućim dejstvom sjajna ideja. Ovaj predmet se drži u frižideru i potom stavlja psu oko vrata. Pošto se skoro svi ovakvi predmeti pričvršćuju kopčom, lako se postavljaju i ne sputavaju ljubimca. Napravljeni su od prijatnih, mekanih i laganih materijala i ne opterećuju vrat životinje prilikom trčanja ili hodanja. Skoro svi krioprotektori koji se pričvršćuju oko vrata ljubimca nemaju u svom sastavu etilen glikol (obično sastojak antifriza), pa u slučaju da pas liže ovaj proizvod, on neće naškoditi njegovom zdravlju.

Pre nego što izađete napolje sa psom, neka u domu "provežba" nošenje rashladnog predmeta.

Bade mantil - polukostim

Pas rashlađivanje Foto: Shutterstock/firn

Proizvodi koji se prave od pamučnih materijala: prirodni su, ne vrše nikakav pritisak na ljubimca i ne sputavaju ga, a imaju odličnu ventilaciju i štite od neželjenog dejstva sunca (ukoliko životinju baš morate da izvedete u najtoplijem delu dana).

Laneno platno

Kao što leti ljudima prija garderoba od lana, preporuka je da ljubimcu nabavite predmete od ovog prirodnog materijala koje svakodnevno koristi. Lan ima nisku toplotnu provodljivost i ne greje telo, a usput je i veoma izdržljiv na habanje, pa se može iskoristiti za jastuke, krevete, pa i odeću psa, kao odlična prevencija toplotnog udara.

Hladan jastuk

Psi leti provode veći deo dana kod kuće, što ne znači da su zaštićeni od toplotnog udara, ukoliko je u domu ekstremno vruće. Hladni jastuci se preporučuju za rashlađivanje ljubimaca, a mogu se postaviti na svakom mestu u domu, od kreveta, preko fotelje do poda. Neki rashladni jastuci imaju na naličju aluminijumsku foliju koja zadržava željenu temperaturu. Ovakvi predmeti se prave od jakog i izdržljivog materijala i lako se održavaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Veovali ili ne, on je pas: Pronašli smo najslađeg Sneška Belića na svetu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari